Paahteisen ja savuisan liitto – turveviskitynnyriolut Maku Brewingiltä
Tuusulainen Maku Brewing on tehnyt tynnyrikypsytetyn imperial stoutin yhteistyössä irlantilaisen Teeling -tislaamon kanssa. Sauhu -nimisen oluen pohja on Makun palkittu imperial stout ja se on saanut kypsyä puoli vuotta tynnyreissä, joissa aikaisemmin on ollut tislaamon turvesavuviskiä.
Tynnyrikypsytettyjen oluiden voi sanoa olevan viime vuosien trendi sekä Suomessa että maailmalla. Tynnyrikypsytetyt oluet ovat useimmiten vahvoja, tarvitseehan olut makua ja runkoa tynnyrin vahvan aromin vastapainoksi. Myös Maku Brewing on tehnyt tynnyrikypsytettyjä oluita, käyttäen mm. bourbonviski- ja rommi-tynnyreitä, mutta tällä kertaa kyseessä on ensimmäinen varsinainen yhteistyö tietyn tislaamon kanssa.
Irlantilainen, Dublinin keskustassa 2015 avattu Teeling tislaamo on siitä erikoinen, että se on ensimmäinen uusi tislaamo Dublinissa 125:een vuoteen. Alkuperäinen Teelingin tislaamo on sijainnut nykyisestä kivenheiton päässä ja ollut toiminnassa vuodet 1782-1875, jolloin se paloi eikä rakennettu uudelleen. Tislaamo tekee turvesavuista Teeling Blackpitts -viskiä, joka on harvinaisuus Irlannissa.
Osana Teelingin kanssa tehtävää yhteistyötä kolme Blackpitts-viskitynnyriä on viime vuonna lainattu Maku Brewingille oluen kypsytykseen. Tynnyreihin laitettu Makun imperial stout on palkittu sekä viime vuoden Suomen Paras Olut -kilpailussa kategoriansa parhaana että kultamitalilla European Beer Starissa. Tynnyreissä lepäillyt erä on viime vuonna tehtyä ja kypsynyt kuusi kuukautta kolmessa tynnyrissä. Yhteensä olutta on valmistunut noin 600 litraa, jota saa sekä hanassa että Makulle epätyypillisesti pullossa.
Kun Makun imperial stout on kuiva, paahteinen ja hieman karhea olut, niin sen viskitynnyröity versio on huomattavasti pehmeämpi ja pyöreämpi. Oluen tuoksussa tuntuu hennosti tervamaista savua, maussa taas tummaa suklaata ja lakritsia. Tuntuu kuin tynnyröinti olisi hionut oluen karheuden sileämmäksi, olut soljuu suussa mukavasti, ja aromissa tunnistaa myös hieman lämmittävää kahvimaisuutta sekä vaniljaa. Teeningin savuinen viski muuttuu tynnyrin kautta oluessa pehmeäksi aromikkuudeksi.
Oluen Sauhu-nimi tulee panimon mukaan pehmeän savuisasta aromista, joka on kuin hidas savukiehkura ilmassa.