Olutpostin toimituksen top3: Mitä olutta missä seurassa?
Hyvä olut ja hyvä seura täydentävät toisiaan. Mutta vaihtuuko olut seuran mukaan? Olutpostin toimitus vinkkasi omat top3 olut&seura- yhdistelmänsä, löytyykö samoja?
Ari Juntunen
Huonossa seurassa: Sonnisaari Panimo, Mulkero
Paremmassa seurassa: The Veil Brewing Co., Feeling Better
Omassa seurassa: Evil Twin Brewing, I Always Felt Closer To IPAs Than I Did To People
Craft Beer Nomads
Puoliso ja imperial-oluet: Koska matkustamme kokoaikaisesti, olemme lähes 24/7 toistemme seurassa, ja myös oluita maistellaan ja arvioidaan kahdestaan. Pullo siis jaetaan, olipa se mitä hyvänsä, mutta kaikista parhaiten jaettavaksi soveltuvat vahvimmat oluet, joiden makusteluun riittää hyvin pienempikin annos.
Parhaat ystävät ja “jotain helppoa”: Nomadeina näemme ystäviä vain hyvin harvoin, joten kyseessä on aina erityistapaus. Näissä tapaamisissa pääosassa on seura, joten olut (tai viini) on vain seurustelujuoman asemassa, ei arvioitava tuote. Jopa bulkki-lager siis periaatteessa käy, mutta mieluummin joku kepeä, suunmyötäisesti humaloitu pale ale.
Panimomestarit ja “mitä suosittelet?”: Teemme paljon panimovierailuja ympäri Eurooppaa ja maailmaa, ja pääsemme niiden myötä usein juttusille panimomestareiden kanssa. Näiden haastattelutuokioiden lomassa nautitaan tietysti panimon omia oluita, ja saamme usein maisteltavaksi panimomestarin omia suosikkeja niin perusvalikoimasta kuin erikoistuotteistakin.
Christoffer Tuominen
Partneri ja Cantillon: Tyttöystävän oluenjuonti jää lagereihin ja stouteihin, eikä varsinaisesti ylety mixed-ferm maailmaan. Hänen kanssaan on siis parasta avata lambic-pullo, sillä silloin saa koko pullosta nauttia ihan itse.
“Jätkät” ja IPA: Kavereitten kanssa tulee edelleenkin aina välillä pelattua pleikkarilla NHL-pelisarjan tuotoksia ja yleensä näissä kohtaamisissa virtaa IPA.
Työkaverit ja pils: Mikään ei palkitse pitkän työviikon jälkeen kuin jääkylmä itse tehty pils suoraan tankista. Tovereiden kanssa voi samalla purkaa viikon ilot ja surut, ennen kuin kaikki siirtyvät viikonlopunviettoon. Välillä nämä illat panimolla saattavat venähtää varsinkin jos koripallo otetaan esille.
Hannu Nikulainen
Seurustelukumppani ja Hiisi Kratti
Opiskeluaikaiset kaverit ja Sinebrychoff Karhu IV A
Olutharrastajakaverit ja AleSmith Brewing Company Speedway Stout
Mikko Hentunen
Rakas puolisoni pitää myös oluesta, hänen kanssaan voi jakaa vaikkapa Laitilan Imperiaali stoutin.
Salaseuroissa juodaan pöydän alla salaa Salamaa, eli Vortex No.1.
Treeniksellä soittoseuroissa maistuu jääkylmä Koff I.
Erkki Ukkola
Kotipanimokaverit ja saison. Kotipanimoporukkamme pitää saisoneista ja teemme niitä usein. Omaa tuotantoa on aina kiva maistella porukassa.
Isäni ja Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock. Tämä ennen vain jouluisin saatavilla ollut savuinen herkku on vakiintunut saunajuomaksi maalla käydessä. Prost!’
Vaimoni ja mikä tahansa olut. Maistatan mielelläni vaimollani sekä omia että muiden tekemiä oluita. Yleensä ei maistu, mutta toisinaan pariskunnan makumieltymykset kohtaavat.
Sampo Marski
Lager ja lautapelit: Lautapelit ystävien kanssa ovat pimeän vuodenajan pelastus. Pelailun ja seurustelun kaveriksi kirpsakka lager on hyvä valinta, sillä huomio on hyvä pitää oluen nyanssien tarkkailun sijaan seurassa ja pelitapahtumissa. Lagerin voi myös halutessaan keittää kausimausteiden kera mulled beeriksi, joka lämmittää talven keskellä.
Jalkapallo ja britti-IPA: brittijalkapallon katsominen muiden jalkapallohörhöjen seurassa on anglofiilille parasta päihdettä. Muiden jalkapallofanien seuran kruunaa perinteinen britti-IPA, jossa maltaat ja katkerot ovat juuri sopivat kohdillaan, eikä makumaailma muistuta ananasmehua.
Date night with lambic: Viini on suomalaisille asia, joka korottaa arjen juhlaksi. Olut pystyy tähän samaan. Puolison kanssa riiustellessa kunnon lambic luonnonkorkkeineen on oiva valinta. Myös makumaailma lipsahtaa usein trendikkäiden natu-viinien suuntaan, joten lambic voi toimia porttioluena myös enemmän viineihin tykästyneelle ihastuksen kohteelle.
Harri Soinila
Harmaata lonkeroo ja Trio Metriksen pojat yhteisellä keikkareissulla.
Sori Brewing Dark Humor Club ja mustan huumorin messias Robert Pettersson.
Vuppe-koiraolut ja oma koirani Leipäjuusto. Ehkä itsellekin jotain juotavaa.
Jari “cyde” Hyttinen
Kaikki riippuu ajasta ja paikasta.
Jos olen ravintolassa muusikko- ja taiteilijaystävieni kanssa, tulee kokeiltua eri tyyppisiä juomia ja yleensä otan tiskiltä mukaan vielä pari tyhjää lasia, jotta muutkin voivat maistella.
Aika paljon tulee vietettyä aikaa rakkaan vaimoni kanssa kotona. Hän ei ole varsinainen oluen ystävä mutta juo kuitenkin lager- tai pilstyyppisiä oluita. Itse maistelen mieluusti uutuuksia joita toimistollemme on saapunut.
Auton ratissa ollessa juodaan alkoholitonta ja yleensä se on vissyä.
Katso myös: