Olutmatkaajan pikaopas Kreetan saarelle
Kreikka ei ole meillä varsinaisesti tuttu olutkulttuuristaan mutta yhtä paljon heille on tuttu Suomi olutmaana. Tästä lähtökohdasta ponnistaen ajattelin tutustua päällisin puolin siihen mikä on meno ja meininki olutpuolella tässä viiniköynnösten ja lumihuippuisten vuorien maalaamalla maisemakortilla nimeltään Kreeta.
Wikipedian mukaan vuonna 2020 Kreikassa on oli noin 63 kaupallista pienpanimoa 6 % markkinanosuudella oluen kokonaismarkkinoista sekä neljä suurta alan toimijaa. Samoja lukuja tämän päivän lukemista kertoivat myös muutamat panimoiden-, baarin- tai olutkaupan omistajat yhtä poikkeusta lukuun ottamatta, mutta siinäkin kyse oli enemmän kaupallisen toiminnan rajoista. Lasketaanko panija ja pieni oluttankki oman kylän korttelin tarpeisiin kaupalliseksi toimijaksi vai ei. Pienpanimoiden markkinaosuuden kasvuksi tälle vuodella taas arvioitiin päästävän 8–10 % markkinoihin.
Olutravintoloiden kohdalla on todettava, että siinä missä esimerkiksi Helsingissä tai Tamperella jano sammuu lukuisissa oluthuoneissa ja taproomeissa, niin varsikin Kreetan saarella sellaisia on harvemmassa kuin harvassa. Mutta tekemisen henkeä löytyy kuten pian tulette lukemaan ja videoilta näkemään, joskin saarella vietetyn ajan rajoittamana pintapuolisesti esiteltynä. Aloitetaan raportti saaren toiseksi suurimmasta kaupungista nimeltään Hania.
Hanian kaupungin olutkeskittymä sijaitsee hipsteri- ja altervativenuorison suosiman kirkkopuiston läheisyydessä. Kun puhutaan olutkeskittymästä kuulostaa se sangen massiiviselta ollakseen yksi erikoisempia oluita myyvästä baarista ja kadun toisella puolella sijaitsevasta pienestä olutkaupasta. Vangelis Lekkasin pitämän Ride nimisen kulttuuribaarin olutvalikoima ei ole kummoinen, mutta riittävä paikallisia tuotteita halajaville. Mutta olut on vain yksi elementti, joskin paikan toiminnan keskiössä. Mielenkiintoiset musiikki- ja muut oheistuotteet edustavat selvästi omaa kulttuurillista suuntausta alternative-/punk- ja taideskeneä.
Kadun toisella puolella B is for Beer -olutkauppaa pyörittävä Stelios Marrakis on entinen ravintoloihin ja kauppoihin tuotteita edustanut olutkauppias. Kolme vuotta sitten kävi sisäinen kutsu ja mies laittoi pystyyn pienen mutta asiantuntevan myymälän. Niin Ride baarin kuin B is for Beer- kaupan asiakaskunta pohjaa pitkälle turismiin mutta paikallisten asiakkaiden määrä kasvaa tasaisesti. Tällä hetkellä lukemat ovat noin 60/30 matkailijoiden hyväksi. Marrakis rakastaa työtään ja se näkyy kaupan lähinnä kreikkalaisten oluiden valikoimassa sekä miehen ammattitaidossa.
Pyysin Steliosta valitsemaan hyllyistä vain yhden oluen, jota hän suosittelisi. Tehtävä ei ollut helppo mutta valinta oli selvä. Mies iski käteen 8,2 %:sen Alea Brewingillä tuotetun ja tölkitetyn kiertolaispanimo Metamorphosis Microbreweryn Rhinophian tupla IPAn joka osoittautui varsinaiseksi samettiseksi hedelmäpommiksi joka ei ollut filtteröity tai pasteroitu pätkän vertaa. Yksi parhaista mitä on tullut maisteltua.
Rakkaudesta syntynyt Lafkas Brewery
Muutaman kilometrin päässä Hanian keskustasta sijaitsee Michael Lafkasin vaimonsa kanssa luotsaama Lafkas Brewery joka keskittyy tuottamaan lähinnä kolmea eri tyylistä olutta. Tuotekehityksen alla oli myös uusi alkoholiton olut, jota ei kuitenkaan vielä päässyt maistamaan. Panimon tarina on herkullinen. Michael meni Belgiaan opiskelemaan viinin tekoa mutta palasi Kreetan saarelle löydettyään reissultaan puolison, jonka kanssa viinihommat muuttuivat panimon pitämiseen. Mutta tästä kaikesta kertokoon mies lisää oheisella videolla.
Ja ne kolme erityyppistä olutta, joita Lafkasin panimo valmistaa. Ne taas esitellään tällä videolla.
Yllättäviä kohtaamisia sisämaassa
Pieni ja pittoreski Archadesin kylä lepää vehreän laakson rinteellä. Päivän ilmasto ei ole kuuma mutta lämpöä tunnelmaan tuottavat puolen autonmitan levyiset kadut vastaantulijoineen sekä mäkihyppyluokan rinnejyrkkyydet. Trullos Treditional Homes majatalon superystävällinen ja puhelias emäntä kertoi varsinkin autobaanojen kasvattamat amerikkalaisten pyörivän vuokra-autojensa kanssa shokissa jo pääteillä, saati sitten kylien kapeilla kujilla.
Kun puhe tuli oluesta niin samainen emäntä ilmoitti pariskunnan olevan suuria oluen ystäviä. Iltapäivällä emäntä iski käteen paikallisen Solo Brewingin IPAn ja neuvoi tutustumaan alarinteen keskusaukiolla sijaitsemaan Bakaliko Crete ravintolaan. Ja siellä varsinkin paikan omistajaan Georgios Kteniathakisiin. Mies on kuulemma saarella laajasi tunnettu gastroguru ja viinipäällikkö aivan viimeisen päälle. Jutellessa hänen kanssaan tuli selväksi, että maailmaa on kierretty, useita kieliä puhutaan ja sivistystä riittää. Kuten riittää myös todella mielenkiintoista ja asiantuntevaa tarinaa maan juomateollisuudesta sekä ihmisistä alalla. Eniten kuitenkin kolahti, kun kahden viinipulloja pursuvan seinähyllyn varjossa Georgios kertoo olevansa henkeen ja vereen oluen ystävä!
Tarinavalmiilta isännältä saan kuulla kuka on kukin ja mitä missäkin tapahtuu ja miksi. Georgios muuten sanoi, että panimoita olisi Kreikassa noin 200 kun otetaan mukaan aivan pienimmätkin toimijat. Tähän saakka kerrottu luku on 63-65 kpl. Miehen olutharrastuksesta kertoo se, että hän matkustaa joka torstai Iraklioniin (Heraklion) ystävänsä avaamaan HIGH HOPes TAPROOM nimiseen olutkeitaaseen. Siellä sitten maistellaan oluita ja ollaan kuin ei oltaisikaan. Kaikki oluen ystävät tunnetaan ja ystävyyspohjalta mennään. Kutsu on kuulemma voimassa Olutpostilaisille tähän päällikkötason seminaariin koska vaan. Ikävä kyllä paikka oli kiinni, kun vierailimme kaupungissa päiväseltään. Ainakin kuvissa paikka näytti asiantuntevalta ja Georgiosin mukaan tarjolla on jopa tallinnalaisen PÕHJALA breweryn olusia! Kuvankin näytti oluista kännykästä ja montaa sorttia oli todellakin esillä veljeskansamme tuotteita.
Ykkösvinkkinä Georgios heitti ilmoille vierailun läheiselle Solo brewerylle ja pyysi kertomaan terveiset panimon perustajalle ja pääpanijalle Kjetil Jikiunille. Sinne siis, kun poikkeama reitiltä seuraavaan kohteeseen on vain 400 metriä.
Edellisenä iltana Oslosta saapunut Kirll on alkujaan norjalaisen Nøgne Ø panimon perustaja. Sittemmin hän möi osuutensa panimosta ja hurahti parisuhteen kautta viinin tekoon. Aivan eivät menneet viinihommat kuten piti mutta tulipa perustettua paikkakunnalle omien sanojansa mukaan saaren paras panimo. Ja samaa mieltä ollaan tuotteiden osalta, jotka pitävät kyllä annetun asiakaslupauksen. Näistä kertokoon tämä paljon nähnyt ja monta kokenut panimohengen panema mies videolla lisää.
Lopuksi
Olutkulttuuri on Kreikassa nousussa kuten ollut muuallakin jo useita vuosia. Mitään vastaavia medioita kuin Olutposti ei ole päässyt maahan syntymään tässä yli 11 miljoonan kansalaisen maassa. Olutta ja kotiolutta käsitteleviä sivustoja löytyy joitain. Mutta ei lehtenä. Viiniä käsitteleviä on useita.
Byrokratia kautta linjan on massiivista lukuisine kaavakkeineen ja leimoineen ja onhan maan virkamieskoneisto Euroopan tanakin, joten tekemistä on löydettävä kaikille virkaportaille pienimästäkin asiasta. Saati ravintola- ja alkoholitoimintaa harjoittaville.
Matkailijalle saari näyttäytyy kuitenkin hyvän ruoan, maistuvien juomien ja mainioiden maisemien maana. Kaiken yli menee ihmisten luontainen ystävällisyys ja vahva läsnäolon tunne. Siinä missä pohjolan työhönsä kyrpiintynyt pienipalkkainen kyyppari irvistää joka toinen tunti hymyn asiakkaalle niin kreetalainen kollega ottaa snapsit asiakkaan kanssa, milloin tarinoiltaan ehtii.
Kuten alussa mainitsin niin mikään olutmaa Kreikka tai Kreetan saari ei ole sanan varsinaisessa merkityksessä mutta kyllä janon siellä saa sammumaan laadukkailla juomilla ja hyvässä seurassa.
Kreetalaisia panimoita verkossa:
Cretan Brewery www.cretanbeer.gr
Notos Brewery www.notosbrewery.gr
Lyra Beer www.lyrabeer.com
Kasta microbrewery http://kastabeer.com
Solo Brewery https://solobeer.gr
Lafkas Brewery https://lafkasbrewery.com
Lyra Beer https://www.lyrabeer.com/
Barbantonis Brewery http://www.barbantonisbrewery.com/
Teksti, kuvat ja videot: cyde