Olutliitto vastustaa alkoholiveron korotusta
Oluenkuluttajien edunvalvontajärjestö Olutliitto vastustaa hallituksen ensi vuoden budjetissa olevaa alkoholiverotuksen korotusta. — Alkoholiveroa on tarkoitus kiristää 30 miljoonalla eurolla.
Olutliitto katsoo, että vuoden 2018 alkoholilakiuudistuksella ollaan menty Suomen alkoholipolitiikassa oikeaan suuntaan nostamalla kaupassa myytävien oluiden alkoholiprosenttia ja sallimalla kotimaisten pienpanimoiden ulosmyyntiä. Alkoholituonti on samalla laskenut Viron korotetun alkoholiveron myötä ja kotimainen myynti on pysynyt kohtuullisena. Pidemmän aikavälin tarkastelu osoittaa, että oluenkulutus on Suomessa ollut laskevaa. Vihdoin näyttää siltä, että ensimmäiset askeleet terveempää alkoholikulttuuria kohti on otettu myös lainsäädännöllisesti.
Hallituksen päättämän alkoholiveron kiristämisen myötä Olutliiton puheenjohtaja Anikó Lehtinen katsoo, että palataan lähtötilanteeseen, jolloin voidaan odottaa taas tuonnin kasvua kotimaisen tuotannon kustannuksella. -”Hallitus yrittää alkoholiveronkorotuksella saada pikavoitoilla lisää veroja valtion kassaan. Pienelläkin veronkorotuksella saattaa olla hyvin vahva ohjausvaikutus hakemaan enemmän tuontiolutta. Alkoholiverotulot pienenevät, mutta kuluttajien käyttämä määrä ei pienene, jonka takia hallituksen on turha vedota kansanterveydellisistä syistä veronkorotukseen”, jatkaa Lehtinen.
Samalla, koska verotusta nostetaan suhteessa enemmän mietojen juomien kohdalla, tämä ohjaa kulutusta nimenomaan väkevien pariin, jolla voi olla suurempiakin terveydellisiä ja yhteiskunnallisia haittoja.
Alkoholiverotuksessa ei pitäisi hätiköidä ja lisäksi asiassa tulisi miettiä verotuoton lisäksi myös muita asiaan liittyviä ulottuvuuksia. Olutliitto suosittaa vahvasti alkoholiverotuksen kiristämisen sijaan esimerkiksi ravintolassa myytävän alkoholin arvolisäveron laskemista 14%:iin, jolloin verotuottoja voidaan saada myynnin lisäyksen kautta kotimaassa ja samalla auttaa alan työllistymistä.
Olutliitto on oluenkuluttajien valtakunnallinen ja riippumaton edunvalvontajärjestö johon kuuluu 33 itsenäistä ja rekisteröityä olutseuraa tai yhdistystä. Olutliitto toimii oluenkuluttajien edustajana viranomaisten, kaupan, myynnin ja jakeluelinkeinon suuntaan sekä vaikuttaa European Beer Consumer Unionissa (EBCU) ja osallistuu sen kanssa kansainväliseen toimintaan.