Oluella ja syömässä alppimaassa (osa 2)

Sveitsi tunnetaan kellojen ja juustojen maana, mutta juodaan siellä oluttakin.

Erilainen mutta hyvin nautinnollinen olutpaikka on täynnä opiskelijoita oleva Zürichin teknillisen yliopiston terassi, josta näkee koko kaupungin jokineen. Terassiravintolasta saa hanassa kuukauden vaihtuvan pienpanimo-oluen ja pullossakin löytyy yleisimmät oluttyylit paikallisten pienpanimoiden tekemänä. Suurin osa opiskelijoista juo vaalea lageria, joka onkin halvinta. Terassi on erinomainen paikka
tarkkailla paikallista opiskelijameininkiä ja siinä tulee jopa omat opiskeluajat mieleen. Jos tulee nälkä, terassibaarilta saa Kinder-suklaamunia ja pähkinöitä oluen kylkeen.

oluthanalätkiäSeuraava ateria hoidetaan alta pois kanaruokia myyvässä Yardbird -ravintolassa, missä erityisesti bbq-kastikkeella maustetut makeahkot kanansiivet ovat herkullisia. Palanpainikkeeksi voi juoda ravintolalle tehtyä IPA-olutta, joka onkin maukas valinta siipien kanssa. Seuralaiseni tilaa polttavan tuliset kanansiivet, joiden kanssa paikan saksalaistyylinen vehnäolut onkin omiaan. Tässä vaiheessa sitä luulisi, että olutpaikkojen kiertäminen loppuisi, mutta aina niitä vaan löytyy lisää. Olen todella iloisesti yllättynyt, miten paljon Zürichissä on erilaisia olutravintoloita ja miten vireä kaupungin olutmaailma on.

Vaikka Sveitsi on hyvin kallis maa, hinnat Zürichin olutbaareissa ovat suunnilleen samat kuin Helsingin keskustassa, kolmisen desiä paikallista pienpanimo-olutta irtoaa noin 8 eurolla, joten baari-iltaan uppoaa saman verran rahaa koin kotonakin.
Seuraavaksi suuntaamme The Alehouse –nimiseen, löyhästi skandityylikkyyttä ja englantilaista pubimaailmaa yhdistävään baariin, jossa otamme taas yhden tasting-laudan hanaoluiden monipuolisesta valikoimasta. Tästä baarista löytyvät kaikki olutmaailman tunnetut nimet Evil Twiniä, Mikkeleriä, Beavertownia ja Fuerst Wiacekia myöten. Poimin tasting-lautaan mahdollisimman erilaisia oluita, kuten kahvilla maustettua hapanolutta, tynnyrikypsytettyä kookos-stouttia ja sameaa NEIPA:aa. Kumppanini katsoo minua pitkään ja tilaa itselleen helposti juotavan hellesin. Onneksi tästä paikasta meille molemmille löytyy omat suosikkimme.

Tyytyväisinä lähdemme majapaikkaan päin, laukussamme vielä olutta ja juustoja loppuiltaa varten. Zürich olikin erinomainen
olutkaupunki!

piha Zürichissa

Zürichin muita olutpaikkoja:

Bierlab on hyvinkin moderni olutbaari, jonka vaihtuvalta hanalistalta löytyy niin brut IPA-olutta kuin hapanta Flanders Red Aleakin. Paikka on hassusti auki vain torstaista lauantaihin. Bierlabin sisällä toimii Bear’N’Stein Brewery, jonka nimi tulee perustajien, Urs (Bear) ja Pierre (Stone) nimistä.

Rheinfelder Bierhalle on hyvin perinteinen sveitsiläinen olutkapakka, joka on myös yksi kaupungin vanhimmista. Ravintola on perustettu jo 1870 ja edelleen tarjoilee perinteistä, hyvinkin lihapitoista ruokaa ja lager-olutta.

Oliver Twist on Zürichin ensimmäinen englantilainen pubi, joka oli aikanaan nähtävyys sinänsä. Hanasta saa isoja brittimerkkejä ja ruoka on amerikanmättöä.

Kaiser Franz on olutravintola perinteistä pitäville. Olutvalikoima on kansainvälinen ja paikka sopii hyvin rauhaisaan istuskeluun.

Kraftwerk Kafé on hauska, konteista rakennettu kahvila, jossa on pieni mutta laadukas olutvalikoima ja erinomaista kasvisruokaa.

PARI HAUSKAA RUOKAPAIKKAA ZÜRICHISSÄ:

Geroldstrassen aluella sijaitseva Rosso Zürich on klassinen italialainen ravintola, jossa ruoka tarjoillaan pelkistetyn kauniissa miljöössä.

Barbasso on trendikäs monitoimiravintola, josta saa erinomaista pizzaa.

Oluella ja syömässä alppimaassa (osa 1)

Kuvat ja teksti: Anikó Lehtinen

Artikkeli on julkaistu Olutposti-lehden numerossa 4/2019.