Oluella ja syömässä alppimaassa (osa 1)

Sveitsi tunnetaan kellojen ja juustojen maana, mutta juodaan siellä oluttakin.

Olen pitänyt Sveitsiä aina hieman tylsänä olutmaana, joten sinne matkustaessani en odottanut paljon.
Paikan päällä kuitenkin opin, että itse asiassa Sveitsissä on melkein viisisataa panimoa eli eniten panimoita
henkilöä kohti Euroopassa. Näistä panimoista suuri osa on pienpanimoita, vaikkakin pienpanimokulttuuri
on rantautunut Sveitsiin hyvin myöhään suurien kansainvälisten panimoiden lager-oluiden dominoitua
markkinaa kauan. Suuri osa uusista pienpanimoista sijaitsee Zürichin lähistöllä tai itse kaupungissakin.
Pienpanimot tekevät monipuolisesti erilaisia oluttyylejä, tosin täytyy sanoa, että maan lager-perinne
maistuu paikallisissa IPA-oluissa, jotka tuppaavat olemaan paljon maltaisempia ja hennommin humaloituja
kuin esimerkiksi skandinaaviset serkkunsa. Odotukseni olutkaupunki Zürichiä kohtaan nousivat.

olutlaseja Zürichissa

Lahjoin (oluella) Zürichissä asuvan ystäväni näyttämään minulle, mitkä ovat ne parhaimmat olutpaikat kaupungissa
ja millaista sveitsiläinen pienpanimo-olut on. Aloitimme minulle tärkeän asian eli oluen ja ruuan parissa, legendaarisesta
pikaruokapaikka Sternen Grill:stä, jossa paikallisetovat voineet käydä nauttimassa makkaraa ja talon omaa
olutta jo vuodesta 1963. Ravintolassa tilataan tiskiltä ja vaikka ravintolassa on kaksikin kerrosta mihin tuoppinsa
ja annoksensa voi viedä, niin paras paikka nauttia apetta on pieni sisäpihan terassi, jossa onkin aina tungosta.
Suosittelen paikan omaa bratwurstia ja lager-olutta, olut on raikkaan kylmää ja makkara maukasta. Tästä on hyvä
jatkaa eteenpäin lähellä olevalle Zürichinjärvelle, missä voi ostaa seuraavan oluen kioskista ja ihailla järvimaisemaa.

Jo pienen koluamisen jälkeen tuntuu, että Zürichistä löytyykin olutta moneen makuun. Pysähdymme hieman yli kymmenvuotiaan, juuri uusitun Steinfels-panimoravintolan baarissa ja otamme puoliksi paikan tasting-laudan. Tämä panimo edustaa selkeästi perinteistä linjaa, tasting-laudan antimet ovat sekä saksalaisten että brittiläisten oluttyylien parhaimmistoa. Itse panimon upouusi sisustus on melkein jo liiankin kliininen, sen ollen vielä vierailumme alussa tyhjillään, mutta kun lounasruuhka tulee, viihdymme puheensorinassa jo paremmin.

Päätämme ostaa olutta myös majapaikkaamme juustojen kera ja kumppanini johdattaakin minut ranskalaistyyliseen Les Halles– ravintolaan. Itse ravintola kätkee sisäänsä oivan pienen herkkumyymälän, jonka paikallinen pienpanimovalikoima on erinomainen. Samasta myymälästä voi hankkia oluiden seuraksi myös ranskalaisia ja sveitsiläisiä juustoja, leikkeleitä ja suklaata. Itse ravintolakin on elämys, se on kirpputorimaisesti sisutettu, hauskan sekava halli, jossa jokainen pöytä on erilainen.

olutta ja ruokaa Zürichissa

Moottoritien risteyksen vieressä, suurten toimistorakennusten varjossa on trendikkään ränsistynyt, vanhoja teollisuushalleja täynnä oleva Geroldstrassen alue, jossa on monia pieniä baareja ja ravintoloita. Alueella kannattaa ehdottomasti vierailla, koska se on ehdottomasti yksi
Züricihin monimuotoisimmista ravintola-alueista, onpa siellä Helsinki -niminen klubikin. Pienissä baareissa ja ravintoloissa on vaihteleva valikoima paikallisia pienpanimo-oluita ja löysimme jopa erinomaista satoa tuottavan saaz-humalasalonkin. Kesäisin alueen olutvetonaula on vehreä Frau Gerolds Garten, jossa sveitsiläiset istuskelevat oluella puutarhamaisissa tunnelmissa.

Geroldstrassen vieressä, vanhan rautatielinja Viaduktin alueella on pieni kauppahalli Markhallen, jonka Käsers-
Schloss-olutkaupassa on monipuolinen valikoima paikallista pienpanimo-osaamista. Samassa hallissa on Zurichin paras juustokauppa, josta kannattaa ehdottomasti ostaa juustoa. Kauppahallin ravintolan puolella on yksi parhaista tartar- pihveistä, jonka olen ikinä elämässäni syönyt. Viaduktin alue on viihtyisin kesällä, sen puisto tarjoaa vehmaan istuskelupaikan ja virvokkeita saa itse Viaduktiin rakennetuista baareista. Lähellä sijaitsee myös Amboss Bier –niminen pienpanimo, jonka vaalea lager-olut on maistamisen arvoinen. Amboss Bierillä on myös oma Amboss Rampe –niminen baarinsa, joka on hauska paikka oluen nauttimisen lisäksi myös biljardin peluuseen.

Modernia olutkulttuuria etsivän kannattaa suunnata mielikuvituksettomasti nimettyyn The International Beer Bar:iin, jonka olutvalikoima ja sisustus korvaavat kyllä nimen tylsyyden. Baarissa saatavana on paikallisten panimoiden lisäksi myös varsinkin belgialaisten ja skandinaavisten modernien pienpanimoiden oluita. Hanaoluita voi tilata myös pieninä maisteluannoksina, joka ei ole niinkään tyypillistä Zürichissä.

Kuvat ja teksti: Anikó Lehtinen

Artikkeli on julkaistu Olutposti-lehden numerossa 4/2019.

 

Oluella ja syömässä alppimaassa (osa 2)