Miten juustoja tuomaroidaan – Suomen parhaat juustot 2022
Juusto on oluen oiva kumppani, ja niin kuin oluessa, juustossakin käydään mestaruustaistoa. Suomen Juustonvalmistajain yhdistys järjestää juustojen laatukilpailun joka toinen vuosi ja siellä palkitaan kategoriottain Suomen parhaat juustot. Tänä vuonna mukana oli vajaa yhdeksänkymmentä juustoa kotimaisilta juustoloilta, niin pieniltä kuin isoltakin.
Katso artikkelin lopusta voittajajuustot olutpareineen!
Juustojen laatukilpailua on pidetty, tosin eri nimellä, jo 1920-luvun puolivälistä lähtien. Suomen Juustonvalmistajain Yhdistys järjestää kilpailua, missä kotimaiset juustonvalmistajat kisaavat joka toinen vuosi parhaiden juustojen sijoista. Kilpailussa juustoja arvioidaan aistinvaraisen laadun perusteella, peilaten sitä valmistajan kertomaan spesifikaatioon eli kuvaukseen, valmistusraaka-aineisiin ja tekotapaan. Itse pääsin ensimmäistä kertaa arvioimaan juustoja ja vaikka sitä on tuomaroitu erilaisia juomia, hunajaa, leipää ja kahviakin, tämä oli uusi ja kiehtova tapa päästä arvioimaan elintarvikkeita aistinvaraisesti.
Kilpailussa juustot tuomaroidaan kategorioittain. Tuomaroinnissa huomiota kiinnitetään juuston spesifikaation mukaiseen kuvaukseen sekä ulkonäöstä, rakenteesta, tuoksusta että mausta. Jokaisen tuomaroitavan juuston arvioimisessa käytetään montaa aistia: katsotaan juustoa, tunnustellaan käsin, tuoksutellaan ja maistellaan. Juuston tuomarointi on tarkkaa: siitä tuomaroidaan sekä ulko- että leikkauspinta, juuston kolojen ominaisuudet ja määrä sekä rakenteen muut ominaisuudet. Sitten vasta siirrytään haisteluun ja maisteluun. Tärkeää on verrata omia havaintoja juuston spesifikaatioihin, siihen onko juusto sellainen kuin valmistaja on kuvannut. Kaikki ominaisuudet pisteytetään 1-5 asteikolla, jossa viitonen edustaa erittäin hyvälaatuista juustoa ja ykkönen erittäin selvää laatupoikkeamaa. Kokonaispisteissa alle kolmosen saanut juusto ei Suomen Juustovalmistajain asteikolla ole myyntikelpoinen.
Juustojen kilpailukategoriat vaihtelevat vuosittain, tänä vuonna niitä oli 13. Tuomarointi suoritetaan sokkona, yksin pisteet antaen, keskustelua saa käydä vasta tuomaroinnin lopuksi kun katsastetaan omien tuomaroitavien juustopalojen lisäksi kokonaisten juustojen ulkonäkö. Tuomareita oli kilpailussa kerralla noin 4-5 ja koska juustojen tuomarointi on monen päivän urakka, tuomarit hieman vaihtelivat päivittäin. Suurella osalla tuomareita on juustovalmistus- tai tuotekehityskokemusta, mutta on siellä seassa myös muun elintarvikealan kokeneita tuomareita antamassa erilaista näkökulmaa.
Itse olin tuomaroimassa yhtenä päivänä ja eteeni osui 5 erilaista kategoriaa. Oli kiehtovaa huomata, miten juustot poikkeavat kategorian sisälläkin toisistaan sekä miten yllättäviä aromeja ja mielenkiintoisia rakenteita juustoissa on, kun keskittyy niiden aistinvaraiseen arviointiin. Samalla täytyy myös sanoa, että tietyt aistinvaraisen arvioinnin menetelmät ovat aika samoja kaikissa elintarvikkeissa. Niin oluissa, kuin juustoissakin tärkeää on tehdä aistinvaraista arviointia ja analyyttistä tuomarointia sokkona, sillä saadaan aikaan objektiivisia tuloksia, kunhan arviointikriteerit ovat selkeitä kaikille. Juustonvalmistajille voisin sanoa maallikkotuomarina sen verran, että spesifikaatio on hyvin tärkeä, se auttaa arvioimaan juuston laatua ja ymmärtämään, millaisen juuston valmistaja on halunnut tehdä.
Kokonaisuudessa voi sanoa, että suomalaisten juustojen taso on tämän(kin) tuomaroinnin perusteella todella kova ja valmistajan laatuspesifikaation mukaisia makunautintoja löytyi monestakin sarjasta. Kokeile vaikka itse, juuston tyylin sopivan oluen kera! Löydät juustoihin sopivat oluttyylit joka kategoriavoittajan kohdalta.
Tiesitkö? Suomen Juustonvalmistajain Yhdistys, SJY, on perustettu 1910 Lahdessa. Yhdistyksen tavoitteena on juustonvalmistuksen edistäminen ja laajentaminen, juustonvalmistuksen ammattitaidon kehittäminen ja jäsenten yhteisten etujen valvominen. Juustojen laatukilpailutoimintaa on järjestetty koko maata koskien vuodesta 1925 lähtien.
Juuston laatukilpailun tulokset olutpareineen:
Emmental: Åland centralandelslag Bomarsund, olut: Baijerilaistyylinen vehnäolut
Edam/Gouda: Valio Oy Joensuun tehdas, Valio Edam 24, olut: Belgialaistyylinen vehnäolut
Murukolojuustot: Valio Oy Joensuun tehdas, kypsä Valio Luomukerma juusto, olut: Pils
Kittijuustot; Juustoportti Food Oy, Juustoportti Viinitarhurin juusto, olut: Barley wine
Erikoisjuustot: Valio Oy Lapinlahden tehdas, Valio Alppi Kreivi®, olut: Vaalea belgityylinen ale-olut
Homejuustot: Valio Oy Äänekosken tehdas, Valio Aura® Gold, olut: West Coast IPA
Kevytjuustot: Ålands Centralandelslag, Edam 15, olut: Vaalea lager
Leipäjuustot: Jukkola Food, Jukkolan leipäjuusto, olut: Sahti
Cheddarjuustot: Jukolan Juusto Oy, Aito Cheddar Vintage, olut: Imperial stout
Maustamattomat tuorejuustot: Valio Oy Joensuun tehdas, Valio Viola® maustamaton tuorejuusto laktoositon, olut: Belgityylinen vehnäolut
Maustetut tuorejuustot: Valio Oy Joensuun tehdas, Valio Viola® vanilja tuorejuusto laktoositon, olut: Kriek
Sulatejuustot: Valio Oy Vantaan tehdas, Valio Koskenlaskija® chipotle sulatejuustoviipale laktoositon, olut: Vaalea lager
Maustetut kovat ja puolikovat juustot: Jukolan Juusto Oy, AITO Cheddar Kuusenkerkkä, olut: Vaalea belgitrippel
Katso myös!
Joulukalenterin 22.luukku: Kuinka teet olut- ja juustotastingin
Olutposti onnittelee pitkäaikaista kumppaniaan Jukolan juustoa upeista sijoituksista kilpailussa!