Millaisia ovat kotimaiset siiderinvalmistajat?

Taloustoimittajamme Eetu Niemi syventyy siiderivalmistajien maailmaan Suomessa. Mikä on siideritalojen taloudellinen tila?

Kilistelyä siiderilaseilla

Raikkaalla siiderillä on vannoutuneet ystävänsä, mutta medioissa kotimaiset siiderinvalmistajat ovat jääneet hyvin vähälle huomiolle. Haastateltavaksi valikoituu useimmiten jonkin pienpanimon edustaja, oli aiheena sitten sääntely, koronakriisi tai hintojen nousu. Suosituimmat siiderimerkit selviävät tietysti markettien hyllyillä, mutta alan iso kuva on hämärän peitossa. Onko siideri jotain, mitä tehdään oluen tai viinin kyljessä, vai onko joku jopa erikoistunut siihen? Kun on pienpanimoita, onko myös “piensiiderinvalmistajia”? Montako siiderinvalmistajaa maassamme ylipäätään on? Myöskään alan yhtiöiden taloutta ei ole tähän mennessä käsitelty kattavasti ilmeisesti missään. Oli siis aika laittaa nettiselain ja Excel laulamaan, ja loihtia esiin kuva Suomen siiderialasta – talouslukuja unohtamatta. Olkaa hyvät!

Millaisia siiderinvalmistajia Suomessa on?

Heti alkuun selvisi, että kotimaisista siiderinvalmistajista ei ole julkisesti saatavilla mitään valmista, ajantasaista listaa. Tuttuun tapaan selvitystyö lähti siis käyntiin Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran avoimista lupatiedoista. Valviran mukaan siiderin valmistuksessa tarvittava lupa on tilaviinitoiminta, joka sisältää hedelmäviinin tai siiderin valmistuksen tai pakkauksen. Tällaisia lupia oli 137 kappaletta, joista oli helppo poistaa 31 tuplaa (eli saman yhtiön eri toimipaikkaa, joilla oli oma lupansa).

Luvan olemassaolo ei vielä kerro sitä, valmistaako yhtiö oikeasti siideriä. Ei siis auttanut muu kuin käydä jokainen organisaatio läpi tiheällä kammalla. Pitkällisen googlauksen jälkeen päädyin listaan, jolla on 56 siiderinvalmistajaa. Siiderin valmistaminen olisi luvan puolesta mahdollista monille pienpanimoille ja viinitiloille, mutta todisteita siitä ei löytynyt esimerkiksi yhtiöiden verkkosivuilta, Alkon katalogista eikä Untappd tai Pint Please -palveluista. Lisäksi lupa oli kolmella sellaisella toimijalla, joiden liiketoiminnasta ei löytynyt kohtuullisella vaivalla juuri mitään tietoja.

Millaisia nämä yhtiöt sitten ovat? Aivan ensimmäiseksi huomataan, että siiderin valmistaminen on päätoimiala vain yhdelle yhtiölle. Joukosta löytyy 20 pienpanimoa, 18 viinitilaa tai vastaavaa, seitsemän juomatehdasta sekä yksi viinatehtaaksi profiloituva yhtiö. Siideriä voi siis tuottaa monenlaisten juomien valmistuksen yhteydessä. Toimijoilla oli repertuaarissaan siiderien lisäksi myös olutta, viiniä, juomasekoituksia, väkeviä alkoholijuomia, simaa, mehua, limonadia sekä marjavalmisteita. Erilaisia siidereitä oli valikoimassa yleensä vain yksi tai kaksi – yhdellä yhtiöllä ilmeisesti vain yksi kokeellinen satsi, mutta menkööt tämän kerran. Monilla toimintaan kuuluivat myös ravintola- ja matkailupalvelut, parilla myös valokuvaus tai konsultointi. Lisäksi listalla oli kolme suurta panimoa, pörssiyhtiö Anora Group Oyj, kolme oppilaitosta ja kaksi tuotekehitystä harjoittavaa yhtiötä.

Siiderinvalmistajia voi luokitella myös sen perusteella, valmistavatko ne aitoa, tuorepuristetuista omenoista valmistettua siideriä vai mehutiivisteestä, sokerista ja aromeista käytettyä tavaraa. Itse en lähtenyt arvioimaan tuotteiden aitoutta, mutta *Ylen mukaan aidon siiderin valmistajia on maassamme noin kymmenen. Samasta jutusta selviää, että näiden juomien valmistusmäärä on kuin pisara meressä: aitoa siideriä valmistuu noin 100 000 litraa vuodessa, kun taas pienpanimoiden tuotanto on yli 20 miljoonaa litraa. Toimivia pienpanimoita oli selvitykseni mukaan 132 kappaletta vuonna **2022.

Litroissa ja yhtiöiden määrässä pienen mittakaavan siiderinvalmistus on siis paljon pienpanimoalaa pienempi bisnes. Siideriä myös juodaan huomattavasti olutta vähemmän: sen kulutus maassamme oli Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan 24 412 tuhatta litraa vuonna 2022, mikä on alle 7 % nautittujen mallasjuomien määrästä. Siiderin kulutus on aika lähellä väkevien juomien kulutusta ja alle puolet nautittujen viinien tai juomasekoitusten määrästä. Oleellinen ero pienpanimotoimintaan on myös se, että valmisteveron pienpanimoalennus ei koske siiderinvalmistusta. Tässä voi olla kyse huomattavasta rahasummasta, koska alennus on valmistusmäärästä riippuen jopa 50 %. Siiderinvalmistajia on muuten Suomessa enemmän kuin pientislaamoita, joita oli 29 kpl vuonna 2022***.

Siiderintekijät ovat kooltaan kirjava joukko

Siirrytäänpä sitten talouslukujen maailmaan. Tässä vaiheessa päädyin jättämään jättiläiset ja pääosin aivan muuta liiketoimintaa harjoittavat yhtiöt selvityksen ulkopuolelle. Ei nyt vaan vaikuttanut reilulta ottaa liikevaihdoltaan useiden satojen miljoonien yhtiöitä ja alle miljoona euroa liikevaihtoa tekeviä pienvalmistajia samaan sarjaan. Jäljelle jäi siis 46 “piensiiderinvalmistajaa”, joiden taloustiedot olivat saatavilla. Toki näissäkin oli huomattavia kokoeroja. Yhtiöiden liikevaihto (eli myynnistä saadut tulot) vaihtelivat reilun 44 miljoonan euron ja kahden tuhannen euron väliltä. Kolme suurinta yhtiötä tuotti 70 % kaikkien yhtiöiden liikevaihtojen summasta ja työllisti vain hieman vähemmän ihmisiä kuin kaikki loput yhteensä! Kun tarkastellaan talouslukujen keskiarvoja, on suurimpien yhtiöiden vaikutus näihin valtava.

Päätin siis tehdä saman tempun kuin pienpanimoiden talouskatsauksessa ja tarkastella suurimpia yhtiöitä erikseen. Hyvä rajapyykki oli Suomen suurin pienpanimo Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, jonka liikevaihto oli vähän alle 21 miljoonaa euroa. Sen lisäksi liikevaihdoltaan kymmenien miljoonien sarjassa olivat kansainvälisen alkoholijuomajätin maayhtiö Pernod Ricard Finland Oy (reilut 44 miljoonaa euroa) ja alkoholittomista juomistaan tunnettu Finn Spring Oy (vajaat 30 miljoonaa euroa). Näissä yhtiöissä työskenteli 60–80 henkilöä kussakin.

Tätä pienempien valmistajien sarjassa oli siis 43 yhtiötä. Näistä suurin oli Nokian Panimo Oy (liikevaihto hieman alle kymmenen miljoonaa). Lopuista yhtiöistä vajaan kolmasosan liikevaihto oli yhdestä alle neljään miljoonaan. Näitä pienemmistä yhtiöistä kahden liikevaihtolukema oli lähellä miljoonaa, yhdeksällä kahdensadantuhannen ja viidensadantuhannen välillä ja kahdeksalla alle kaksisataatuhatta mutta yli satatuhatta. Yhdeksän yhtiötä, eli noin viidesosa kaikista yhtiöistä, jäi alle sadantuhannen. Kolmelle yhtiöille ei löytynyt liikevaihtolukemaa ollenkaan. Työntekijöitä yhtiöissä oli yleisimmin yhdestä neljään, mutta suuremmissa muutamia kymmeniä. Keskimääräinen henkilöstöluku oli kahdeksan.

Tarkastellaan seuraavissa näiden kahden sarjan keskimääräisiä talouslukuja. Vuoden 2023 lukuja joutuu vielä odottamaan, joten käytössä olivat vuoden 2022 talousluvut. Liikevaihdon lisäksi käsittelemme liikevaihdon kasvua edellisestä vuodesta sekä kannattavuusmittareina nettotulosta (viivan alle jäävä rahamäärä, joka voidaan jakaa omistajille) ja nettotulosprosenttia (nettotulos jaettuna liikevaihdolla).

Tasaista suorittamista suuremmissa yhtiöissä

Kolmen suurimman yhtiön sarjassa keskimääräinen liikevaihto oli noin 31,3 miljoonaa euroa. Yhdellä yhtiöllä liikevaihto kasvoi edellisvuodesta, kahdella taas supistui. Muutokset eivät olleet hurjia suuntaan tai toiseen, vaan jokaisessa tapauksessa alle 10 %. Keskimäärin liikevaihto pieneni prosentin edellisvuodesta.

Kannattavuuden osalta suurempien yhtiöiden tilanne näytti hyvältä. Kaikki tekivät positiivisen tuloksen. Keskimäärin viivan alle jäi reilut miljoona euroa ja nettotulosprosentti oli noin 3,5 %. Ei mikään maata järisyttävä lukema, mutta positiivinen kuitenkin. Nettotulosprosentilla mitattuna kannattavin oli Pernod Ricard Finland Oy (noin 6 %).

Puolet pienistä tappiollisia

Pienempien valmistajien sarjassa keskimääräinen liikevaihto jäi noin 960 000 euroon. Liikevaihdon kasvu oli suurempia verrokkeja jyrkempää: myynti kasvoi keskimäärin 5,9 %. Puolet yhtiöistä kasvatti myyntiään, puolella se taas supistui. Useimmin ylös- tai alaspäin mentiin alle 20 %. Noin 50 % kasvun saavutti neljä yhtiötä, yksi jopa hurjat 120 % lukemat. Kovimpien kasvajien joukossa oli esimerkiksi Suomen paras siideri -kilpailun 2023 voittajasiiderin tuottaja, Nude Cider (3Spirit Oy). Toisaalta kolmella yhtiöllä myynti supistui 30 % tai enemmän.

Kannattavuus näytti heikommalta. Keskimääräinen tulos oli noin 37 000 euroa tappiolla ja nettotulosprosentti – 4,1 %. Hajontaa tosin oli paljon. Yhtiöistä reilu puolet teki positiivisen tuloksen. Ylivoimaisesti kannattavin oli Bornemanns Oy Ab eli Börnemannin mehustamo, joka teki noin 24 000 € liikevaihdolla suunnilleen 15 000 euroa voittoa (nettotulosprosentti 63 %), mikä ei tietenkään mahdollista kovin suurta palkanmaksua. Viisi muutakin yhtiötä pääsi nettotulosprosentillaan kymmeneen tai yli, näiden joukossa Nokian Panimo Oy (noin 10 %). Ryhmässä oli kyllä sitten myös neljä yhtiötä, joilla tappio oli suurempi kuin liikevaihto. Neljä muuta yhtiötä teki tappiota noin 20 % liikevaihdosta, joukossa myös yksi suurehko pienpanimo.

Haastava vuosi, haastava toimiala

Vuosi 2022 tunnetaan paitsi koronarajoitusten poistumisesta, myös Venäjän hyökkäyssodan alkamisesta ja ennätyksiä hiponeista inflaatiolukemista. Kustannustason nousu lienee vaikuttanut siiderinvalmistajiin siinä missä pienpanimoihinkin. Lähtökohdat rahan tekemiselle eivät siis tarkasteluvuonna olleet kovinkaan hyvät.

Onko siiderinvalmistus hyvä bisnes? On ja ei. Jos firmansa liikevaihdon sai kasvatettua yli miljoonan euron, tuotti se omistajalleen todennäköisemmin rahaa kuin kulutti sitä (alle 20 % näistä yhtiöistä oli tappiollisia). Tätä pienemmissä oli enemmän vaihtelua, mutta muutamia kannattavia oli myös kaikkein pienimmissä, alle 100 000 euron liikevaihdon yhtiöissä. Rahakkaampia ja vähemmän pääomia tarvitsevia toimialoja on tietysti olemassa, mutta eipä kukaan varmaan alalle rahan kiilto silmissä lähdekään. Jos pienen mittakaavan siiderinvalmistusta vertaa pienpanimotoimintaan, vaikuttaa oluen paneminen hieman kannattavammalta tai ainakin vähemmän tappiota tuottavalta vaihtoehdolta. Keskimääräinen pienpanimo teki liikevaihtoa 842 000 euroa ja tappiota 26 000 euroa vuonna 2022, kun Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy jätetään laskelmista pois.

Paljastuuko selvityksestä sitten alalla onnistumisen reseptiä? Kuten mainittu, ainakin yhtiön suuri koko auttaa. Sen sijaan yhtiön tyypillä (puhtaasti siiderinvalmistaja, pienpanimo, viinitila tai juomatehdas) ei näyttäisi olevan juuri merkitystä kannattavuuden suhteen. Kaikilla kannattavimmista yhtiöistä oli valikoimissaan alkoholittomia juomia, mistä ei näinä aikoina liene ainakaan haittaa.

Miltä näyttää siiderinvalmistajien tulevaisuus? Hintojen nousu ainakin on hellittämässä. Kuluttajahintojen vuosimuutos oli Tilastokeskuksen mukaan vielä 8,4 % tammikuussa 2023, mutta marraskuussa enää 3,3 %. Julkisuudessa on myös keskusteltu kaupoissa myytävien alkoholijuomien prosenttirajan nostosta kahdeksaan, mikä helpottaisi siiderin valmistusta. Toisaalta pitkän aikavälin trendit ovat alkoholijuomia vastaan. Alkoholijuomien kokonaiskulutus on pääsääntöisesti laskenut vuodesta 2007 alkaen. Hyvä kansanterveydelle, huono alkoholijuomien valmistajille. Siiderin litramääräinen kulutus laski yli 9 % vuodesta 2021 vuoteen 2022, mikä on enemmän kuin mallasjuomilla (noin 6 %). Silti on toivoa, että esimerkiksi aidoista siidereistä kehittyy jonkinlainen juomatrendi.

Miten selvitys tehtiin?

Tässä selvityksessä keskityttiin kotimaisiin siiderinvalmistajiin. Monissa yhtiöissä tehtiin lisäksi muutakin, kuten pantiin olutta, tuotettiin viiniä tai pyöritettiin ravintolaa. Pohjaksi haettiin tilaviinitoimintaluvan haltijat Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran avoimista tiedoista (tilanne 1.1.2024). Listasta poistettiin tuplat sekä yhtiöt, joiden osalta ei löytynyt viitteitä siiderinvalmistuksesta (esimerkiksi yhtiöiden verkkosivuilta, Alkon katalogista, eikä Untappd tai Pint Please -palveluista). Lopputuloksena mukaan tuli 56 siiderinvalmistajaa.

Taloustiedot pohjautuvat viimeisimpiin julkaistuihin tilinpäätöstietoihin, jotka haettiin Fonecta Finder -yritystietopalvelusta. Tarvittaessa käytettiin myös muita vastaavia tietopalveluita. Selvitykseen otettiin tuoreimman palvelusta löytyneen tilikauden (yleensä 12/2022) tiedot. Kymmenen yhtiön talousluvut jätettiin huomioimatta: suuret panimot, Anora Group Oyj sekä oppilaitokset ja tuotekehitysyhtiöt. Jälkimmäisten luvut kuvaavat suurimmaksi osaksi muuta toimintaa kuin siiderin valmistusta. Selvityksessä oli mukana 46 yhtiön taloustiedot.

Lähteet: Alko, Alma Talent Tietopalveluiden tunnuslukuopas, Fonecta Finder, Olutposti, Pint Please, Suomen pienpanimot, Suomalaisen Aidon Siiderin Seura, THL, Tilastokeskus, Untappd, Vainu, Valvira, yhtiöiden verkkosivut, Yle.

*1.9.2023

**Olutposti 2023/03

***Olutposti 2023/03

Teksti Eetu Niemi, kuvat Anikó Lehtinen

Julkaistu 1/24 Olutposti-lehdessä

Katso myös:

Suomen Paras Siideri valitaan toukokuussa