Mikä ihmeen pommelier?
Sommelier ja olutsommelier ovat jo vakiintuneita termejä, mutta mikä ihme on pommelier? Pommelierin erikoisalaa on siideri – sanan alkuperä viittaa ranskan kielen omenaan.
Suomen tiettävästi ensimmäinen pommelier Petri Halmetoja valmistui kesäkuussa. Annetaan hänen kertoa lisää koulutuksesta!
Brinkhall Sparklingin siiderintekijä Halmetoja kaipasi ammatillista haastetta, mutta myös lisäoppia ja tutkintoa, joka todistaa hänen osaamisensa. Tähän tarpeeseen vastaa Lontoossa toimivan Beer & Cider Academyn Pommelier-kokonaisuus, jota vetää Gabe Cook.
”Pommelier ei sinällään ole kovin tunnettu tutkinto. Käsittääkseni vastaavien oppien hankkimiseen on monia vaihtoehtoja, mutta Gabe Cook on vetänyt Beer & Cider Academyn Pommelier-tutkintoa vuodesta 2018 asti ja se vakuutti minut”, Halmetoja kertaa viime syksyn fiiliksiä.
Yhdysvalloissa on hieman eri lähtökohdista luotu Certified pommelier -tutkinto, joka on Amerikan siiderituottajien määrittelemä koulutus. Siinä on osittain eri sisältö ja vaatimukset, eikä vastaavaa ole tarjolla Euroopassa.
”Molemmissa pointti on siiderituntemuksen ja siiderimaailman ymmärryksen syventäminen, valmistusprosessin, arvioinnin ja kaiken muun edistäminen, tavoitteena laaja-alainen siideri-ihminen. Koulutuksesta on ehdottomasti iloa myös pitkään siiderin kanssa touhunneelle!”
Halmetojalla on korkein mahdollinen koulutus, jonka Suomessa voi hankkia, tilaviinin valmistuksen ammattitutkinto Tuorlasta. Se on ainoa siideriä millään muotoa läheltä liippaava koulutus, jonka Suomessa voi suorittaa, vaikka ei suoranaisesti siiderintekoon valmistakaan.
”Siksi minulla oli hyvä motivaatio mennä tekemään tutkinto nimenomaan alalta ja saada virallinen tutkinto siideriosaamisesta”, Halmetoja toteaa.
Beer & Cider Academyn tutkinto henkilöityy pitkälti Gabe Cookiin, joka käyttää titteliä, tai pitäisikö sanoa on brändännyt itsensä nimellä ciderologist. Hän on siiderimaailmassa vahvasti verkostoitunut, ja hänen koulutukseensa osallistuminen tarjoaa saman edun myös osanottajille.
Kolmiosainen koulutus
Beer & Cider Academyn pommelier-tutkinto koostuu kolmesta osasta. Samat moduulit toistuvat juoksevasti useamman kerran vuodessa, joten niitä voi poimia joustavasti omaan tarpeeseensa.
”Netissä on hyvin tietoa koulutuksesta ja sen eri osioista. Varaamisen jälkeen organisointi on toiminut hyvin, ja kaikki on vedetty ammattimaisesti. Otin itse kaikki moduulit putkeen, sillä tavoitteenani on suorittaa tutkinto kesäkuussa”, Halmetoja kertoo.
Maaliskuussa urakkansa aloittanut Halmetoja matkusti koulutusta varten Lontooseen. Koulutus on rakennettu niin, että aikaa kuluu päivä per moduuli, ja koulutus on käytännössä pakko suorittaa paikan päällä, sillä siihen kuuluu myös maisteluita.
Pommelier-tutkinnon ensimmäinen osa on nimeltään foundation. Halmetoja kuvailee sen sisältävän perusasioita, jotka olisivat suomalaisille alan toimijoille hyödyllisiä: perusasiat eri siiderityyleistä, perinteistä ja kategorioista. Miten tanniinit kuuluvat tai eivät kuulu siideriin ja niin edelleen.
”Tämä olisi hyvä peruskurssi tosi monelle alan toimijalle. Lontoossa kurssille osallistui tuottajia, valmistajia ja myyjiä. On totta, että ensimmäinen kurssi voi tuntua helpolta. Maistelut tuovat plussaa jo tässä vaiheessa, eikä koulutusta voisi mitenkään suorittaa loppuun ilman etukäteistietoja”, Halmetoja kuvailee.
“Lisäbuustia alalla toimiville”, kuvailee Halmetoja myös toisen moduulin, advanced-kurssin sisältöä.
”Sain toisesta moduulista paljon irti. Pääsin muun muassa maistelemaan eri tyylisiä siidereitä, joita Suomessa on vähemmän saatavilla, esimerkiksi tanniinipitoisia ja natural-tyylisiä. Koulutuspäivän parasta antia olivatkin tastingit, esimerkit ja keskustelut”, hän summaa.
Kolmas osio liittyy siidereiden arviointiin.
”Assessment-moduulissa opettelimme, miten tehdä objektiivisia arvioita siidereistä. Kävimme läpi myös virhemaut – harvemmin pääsee erityyppisiä prosessivirheitä maistelemaan peräkkäin, vaikka olenkin siiderintekijä”, Halmetoja naurahtaa.
Toukokuun alussa Halmetojalla oli perusmoduulit läpikäytynä, ja hän kuvaili pakettia hienoksi.
”Kokonaisuus auttaa pysähtymään asian äärelle. Se ei tuonut minulle uutta oppia sinänsä, teoreettisesti tiesin kaiken, mutta käytännön maistelut ja eri kulttuureista tulevien ihmisten tapaamiset olivat arvokkaita”, hän kertoo.
Enää tutkinnosta on jäljellä Pommelier-arviointi kesäkuussa. Siinä on todistettava oma harrastuneisuus ja lisäksi soveltuvuutta arvioidaan henkilökohtaisessa haastattelussa.
”Käsittääkseni portfolio, jota esittelee arvioinnissa, voi sisältää monenlaisia tekoja siiderimaailman hyväksi. Minulla se on tietysti siiderinvalmistus. Baarityöntekijällä se voisi olla esimerkiksi laaja siiderivalikoima, jota osaa esitellä hyvin asiakkaille. Ihan nollilta arviointiin ei voi mennä”, Halmetoja toteaa.
Suomen suurella todennäköisyydellä ensimmäinen Pommelier pitää koulutusta sopuhintaisena, sillä jokaisen moduulin hinta on 200 puntaa. Kaikkineen tutkinto kustantaa alle tuhat euroa.
”Vinkkinä vielä, että jos löytyisi kiinnostunut porukka, kurssin voisi todennäköisesti tilata räätälöitynä vaikka Suomeen. Olisiko tämä sopivaa tarjontaa Perho Pron ohjelmaan?”
Toki Halmetoja itsekin tuntee tutkinnon tukemana itsensä entistä valmiimmaksi kouluttamaan aiheesta.
”Olemme kollegani siiderilehtori Tapani Levannon kanssa ideoineetkin jo siideriin liittyviä koulutusmuotoja.”
Teksti Mariaana Nelimarkka, kuvat Brinkhall
Ilmestynyt Olutposti 2/23 -lehdessä.
Katso lisää: