Maltaiden säilytys
Maltaiden matka pellolta pöytään on pitkä prosessi.
Maltaat käyvät läpi lukuisia vaiheita, jotka kaikki vaikuttavat maltaiden säilyvyyteen. Mallastamossa päästään eroon viallisista jyvistä sekä mukaan kuulumattomista roskista sekä muista epäpuhtauksista. Paahtimossa maltaat käyvät läpi lämpökäsittelyn, joka tappaa bakteerit ja ne päätyvät puhtaina säkkeihin.
Maltaiden jatkosäilytys on yhtä tärkeä huomioida kuin itse valmistusprosessikin. Lähtökohtaisesti kokonaiset maltaat säilyvät huomattavasti pidempään, noin vuodesta kahteen verrattuna rouhittuun maltaaseen, jonka säilyvyysaika on noin 3 kuukautta. Rouhiminen altistaa maltaan sisäosat hapelle ja kuivattaa mallasta entisestään, maltaassa kuitenkin kuuluu olla hiukan kosteuttakin.
Vaikka maltaassa kuuluukin olla kosteutta, niin liika on liikaa. Maltaat kannattaa säilyttää hiukan viileässä tilassa, noin 15 celsius asteessa ja varsinkin kuivassa, tuolloin maltaat ei ala homehtumaan tai houkuttamaan ötököitä.
Mallassäkit kannattaa säilyttää ilmavasti ja ilman suoraa kosketusta maahan tai seinään. Toki myös suoraa auringon paistetta tulisi välttää.
Jyrsijät ovat myös merkittävä uhka maltaille, joten varmista ettei niillä ole pääsyä maltaiden kimppuun. Suojaa ympäristö esimerkiksi loukuilla, sillä myrkkyjä ei maltaiden ympäristössä kaivata. Myös ötökät ovat uhka maltaille, sillä ne saattavat levitä ja kontaminoida myös muut läheisyydessä olevat mallassäkit.
Maltaiden säilytykseen kannattaa hankkia muutamia ilmatiiviitä laatikoita, jotka suojaavat kaikelta edellä mainitulta. Minimissään pidä ainakin mallassäkit tiiviisti suljettuna. Autotalli on monella valjastettu kotipanimokäyttöön, siellä on monesti varsin vaihtelevat olosuhteet niin lämpötilojen, ötököiden kuin jyrsijöidenkin suhteen.
Kuvat ja teksti: Joni Sormunen