Maailman tisleet: Pontikka, perinne uudessa valossa

Tislaajaguru Asko Ryynänen perehtyy suomalaiseen perinnetisleeseen, pontikkaan.

Pontikankeittoa vanhan ajan maatalousnäyttelyssä 1970-90). Kouvolan Kaupunginmuseo, kuvaaja Osmo Pykälä

Kuluttajien kasvava kiinnostus pientislaamotuotteisiin, paikallisiin erikoisuuksiin ja käsityöläisjuomiin on nostamassa kuluttajien huulille jo miltei unohdetun kansaperinteen, pontikan. Tämä suomalainen maaseutujen perinteinen juoma on saanut uutta huomiota ja kiinnostusta viime aikoina. Vaikka pontikka on ollut pitkään osa Suomen alkoholikulttuuria, se on jäänyt varjoon muiden kansainvälisten alkoholijuomien rinnalla. Mutta nyt näyttää siltä, että pontikalla saattaa olla mahdollisuus nousta uudeksi trendijuomaksi, joka yhdistää perinteen ja nykypäivän makutrendit.

Pontikan juuret ulottuvat syvälle Suomen historiaan. Se on ollut maaseudun asukkaiden perinteinen itse valmistettu alkoholijuoma jo vuosisatojen ajan. Pontikka valmistetaan yleensä tislaamalla kotitekoisesta käymisteitse valmistetusta alkoholista, ja se on ollut olennainen osa monien juhlien ja juhlapäivien viettoa maaseudulla.

Pontikankeittoa metsässä, Matti Luhtala, valokuvaaja 1910–1929, Tampereen historialliset museot

Vaikka pontikkaa on perinteisesti valmistettu kotioloissa, sen laiton status on rajoittanut sen saatavuutta ja julkista tunnustamista. Yhä useampi tislaamo Suomessa on kuitenkin ottanut kärkituotteekseen korkealaatuisen pontikan, mutta taistelu sen menneisyyden mainetta ja historiaa vastaan ei ole helppoa. Pontikkaan liittyykin edelleen jonkin verran stigmaa laittomana juomana, mikä on hidastanut sen hyväksymistä osaksi laajempaa alkoholimarkkinaa.

Kuitenkin nykyään näemme uudenlaisen kiinnostuksen pontikkaa kohtaan, joka saattaa nostaa sen uudelleen kukoistukseen. Yksi suurimmista mahdollisuuksista pontikan tulevaisuudessa on sen yhdistäminen kestävän kehityksen ja paikallisten raaka-aineiden trendiin. Kuluttajat ovat yhä enemmän kiinnostuneita paikallisesti tuotetuista ja ekologisista juomista, ja pontikka voi tarjota juuri tätä. Lisäksi pontikan ainutlaatuinen maku ja historia voivat houkutella kuluttajia etsimään uusia ja erilaisia juomakokemuksia. Pontikka voi tarjota vaihtoehdon perinteisille kansainvälisille alkoholijuomille, jotka saattavat olla jo monille tuttuja.

Moderni pontikka ei ole enää pelkästään maaseudun salaisuus, vaan se on saanut jalansijaa myös kaupunkien trendibaareissa ja ravintoloissa. Tämä moderni lähestymistapa pontikkaan avaa uusia mahdollisuuksia juoman tunnetuksi tekemiseen ja sen nostamiseen uudeksi trendijuomaksi. Yksi modernin pontikan avaintekijöistä on innovatiiviset valmistusmenetelmät. Nykyään näemme pontikanvalmistajien kokeilevan erilaisia raaka-aineita ja tislausmenetelmiä, jotka tuovat uusia makuja ja aromiprofiileja juomaan. Esimerkiksi käyttämällä erilaisia viljalajikkeita tai lisäämällä pontikkaan luonnollisia mausteita ja yrttejä voidaan luoda ainutlaatuisia ja mielenkiintoisia juomakokemuksia, jotka vetoavat nykypäivän kuluttajiin.

Pontikalla on kaikki edellytykset olla osana hyperlokaalista megatrendiä, jossa tuotteeseen käytetyt raaka-aineet ovat paikallisesti kasvatettuja ja viljeltyjä. Esimerkiksi Pihtiputaalla toimivan Kolima Distilleryn käyttämät maltaat tulevat heidän hallituksen puheenjohtajan Teppo Jämsénin pelloilta. Tämä resonoi yhä enemmän sellaisten kuluttajien kanssa, jotka etsivät vastuullisia ja eettisiä vaihtoehtoja kulutukselleen.

Kaiken kaikkiaan pontikalla on potentiaalia nousta uudeksi trendijuomaksi, joka yhdistää perinteen ja modernin alkoholikulttuurin. Sen ainutlaatuinen maku, historia ja mahdollisuus ekologiseen ja paikalliseen tuotantoon tekevät siitä kiinnostavan vaihtoehdon niille, jotka etsivät jotain erilaista ja autenttista lasiinsa. Joten ehkäpä on aika antaa pontikalle sen ansaitsemaa huomiota ja arvostusta suomalaisena alkoholijuomana.

Savon kyynel -pontikkapullo halkojen seassa

Kuva Savon Kyynel

TISLEPOSTIN PONTIKKATÄRPIT ALKOSTA

Kolima Pontikka: Pihtiputaalaista pontikkaperinnettä jatkamaan perustettu Kolima Distillery toimii vanhoissa Kultakeramiikan tiloissa 4-tien varressa. Täysin remontoidut tilat pitävät sisällään tislaamon lisäksi panimon, taproom-baarin sekä suuren livetapahtumia varten räätälöidyn esiintymistilan. Koliman pontikka on moderni kumarrus paikkakunnan pitkille perinteille. Vehnästä, ohrasta ja rukiista tislattu pontikka on pehmeä, tasapainoinen sekä miellyttävä pienellä rukiisella mausteisuudella ryyditettynä.

Savon Kyynel: Sipoosta käsin pääkaupunkiseutulaistuneiden savolaisten operoima Savon Kyynel on yksi modernin pontikkakulttuurin edelläkävijöitä Suomessa. Erikoisuutena Savon Kyyneltä voi ostaa Alkon kautta 40-litraisen maitotonkallisen isompaan janoon. Savon Kyynelen pontikka on maultaan neutraalin viljainen, pehmeä sekä puhdas.

Kimito Puolukkapontikka: Kimito Distilling Company on yksi Suomen uusimpia pientislaamoja, ja nimensä mukaisesti se toimii Kemiön saarella. Tislaamolta on hiljattain tullut myyntiin heidän oma gininsä, ja portfolio on laajentunut myös maustetun pontikan puolelle. Kimiton Puolukkapontikka on maultaan hyvin vivahteikkaan marjainen, herkullinen ja mausteinen.’

Teksti Asko Ryynänen, kuvat Finna (kuvaaja mainittu kuvan yhteydessä) ja Savon Kyynel. 

Ilmestynyt 2/24 Olutposti-lehdessä.

Lisää:

Miten kotimaisilla pientislaamoilla menee?