Loppasuut: Suuret Oluet – Pienet Panimot Helsinki 2017
Suomen suurin pienpanimotapahtuma— Suuret Oluet – Pienet Panimot järjestettiin Helsingissä— 26.-29.7.2017. Kävimme tapahtumassa torstaina.
Väkeä oli paikalla runsaasti, mutta sisään pääsi kohtuullisen nopeasti. Lasivalikoimassa oli tänä vuonna perustuopin lisäksi yhden desilitran maistelulasi sekä jonkinlainen IPA-lasin variaatio. Päädyimme ottamaan jälkimmäiset. Tapahtumassa ei ollut käytössä SeamChip-korttia tai poletteja. Oluet pystyi maksamaan kortilla, mutta jotkut ruokakojut huolivat vain käteistä.
Ruokatarjonta oli monipuolista perusmättöä. Tarjolla oli hampurilaisia, vety- ja atomilihiksiä, bratwurstia ja paljon muuta. Kymmenellä eurolla sai sangollisen juuri valmistettuja perunalastuja, mikä riitti hyvin viiden hengen seurueelle.
Sahtia löytyi useammastakin kojusta. Pihtla Õlleköökin tumma sahti Tume Taluõlu oli maultaan hieman mämminen, mutta kuitenkin raikas. Lammin Sahdin— jälkivierteestä tislattu ja tammitynnyrissä 8 vuotta kypsytetty Sahdin Henki -viski muistutti puolestaan maultaan jaloviinaa.
Tapahtuman oudoimman oluen tittelin saa Maku Brewingin Jasun Muru. Kyseessä on olut, joka on maustettu Château Carsinin Rouge de Carsin -punaviinillä. Oluen maku olikin hyvin punaviinimäinen. Vaikka yhdistelmä saattaa kuulostaa oudolta, se toimi yllättävän hyvin.
Toinen erikoisuus oli Ruosniemen Panimon Porvari Oloroso Tynnöri, joka on kypsytetty nimensä mukaisesti Oloroso-sherrytynnyrissä. Sen maku oli makean karamellinen ja sherrymäinen. Jussin mielestä tämä oli yksi tapahtuman parhaista oluista.
Panimopuolella uusia tuttavuuksia olivat Ohrana Brewery, Lapin Panimo ja— Tornion Panimo.
Ohrana Saison oli kesäisen raikas ja aromeiltaan hieman banaaninen, Hanki Spring Bock taas tuhti, vähän ruisleipäinen ja greippinen.
Tornion Panimon— Original 1964 Lager on valmistettu panimomestari Leo Andelinin yli 50 vuotta sitten kehittämän reseptin mukaan. Vaikka asiaa ei missään sanota suoraan, kyseessä on Lapin Kulta -oluen alkuperäinen resepti. Lapin Kullan reseptiä on muokattu vuosien saatossa useaan kertaan, joten kyseessä on nykyisin lähes eri tuote. Original 1964 Lager oli maltainen ja hieman karamellinen. Kokonaisuus muistutti hyvällä tavalla pils-olutta.
Marjut testasi Fiskarsin panimon karpalo-gosen Katkeran nunnan, Maistilan maitokahvisen ja makeahkon Moood-milk stoutin ja illan lopuksi vielä Maku Brewingin Cran Paban, vuoden verran samppanjapullossa kypsytetyn ja karpalolla maustetun happaman karpalo-alen. Mielenkiintoinen, pirskahteleva olut, jota ei olisi sokkona osannut heti arvata olueksi.
Suuret oluet – pienet panimot -tapahtuma on parantunut vuosi vuodelta ja tänä vuonna olutvalikoima oli jo hyvin vakuuttava. Ensi vuonna taas uudelleen!