Lappeenrannan Tuju kypsyttelee tynnyrissä
”Tynnyrissä kasvanut” kuulostaa kovin negatiiviselta, paitsi kun puhutaan oluesta. ”Sekakäyttäjä” kuulostaa myös aika pahalta, paitsi kun puhutaan Panimoyhtiö Tujun panimomestari Tuomas Mäkiniemestä. Sekakäyminen eli mixed fermentation ja tynnyrikypsytys ovat nimittäin molemmat oleellisessa roolissa Tujun erikoisimmissa oluissa.
Entisessä meijerissä Lappeenrannassa toimiva panimo tunnetaan räväköistä etiketeistään, erinomaisista stouteistaan ja viimeistään ihan pian myös tynnyrikypsytetyistä hapanoluistaan. Wild Barrel -sarjassa panimo esittelee Brettanomyces-villihiivoilla, maitohappobakteereilla, tynnyreillä ja ajalla tehtyjä, usein myös paikallisesti hankittujen hedelmien ja marjojen maustamia hapanoluita.
Tuju ilmoittaa verkkosivuillaan visiokseen kasvaa Suomen kiinnostavimmaksi panimoksi, ja varsin mielenkiintoisia oluita kieltämättä repertuaarissa onkin. Löytyy lambicmaisia villihiivoilla käytettyjä sekoitteita eri-ikäisistä oluista, täyteläisen liköörimäisiä tynnyrikypsytettyjä imperial stouteja ja myös ihan ”tavallisia” sameita neipoja, rapsakoita pale aleja ja lagereita.
Etikettitaide on Tujulla tärkeässä roolissa. Etikettejä taiteilevat Samu Koskinen, Ville Vuorinen ja Nalle Mielonen, joiden kaikkien persoonallisista tatseista ja yhteisestä näkemyksestä muodostuu Panimoyhtiö Tujun graafinen ilme. Kuvataiteen osuus on sen verran tärkeä, että Kulttuuritila Nuijamiehessä järjestetään lokakuussa näyttely nimeltä “Vähän tuonelaa, ripaus rakuunaa ja kasa mustaa huumoria” Tujun etikettitaiteesta. Teokset ovat nähtävillä Nuijamiehessä lokakuun ajan alkaen avajaisista 2.10. ja näyttelyyn on vapaa pääsy.
Video ja sanat: Harri Soinila