Kymmenen kirjaa, jotka juomaharrastajan kannattaisi lukea
Olutkirjailija Jouni Koskinen listasi 10 kirjaa, jotka jokaisen juomaharrastajan kannattaisi lukea.

Näiden perässä kannattaa pitää silmät auki divareissa ja nettikaupoilla. Ikävä kyllä näissä joutuu taipumaan englannin kieleen, suomennoksia kun on kovin harvasta tarjolla.
Michael Jackson – The World Guide to Beer (1977)
Olutkirjojen klassikkojen klassikko on pian jo puoli vuosisataa vanha ja osiltaan pahasti vanhentunut, mutta sen kautta näkee hyvin miten paljon olutmaailma on viidessä kymmenessä vuodessa muuttunut. Kymmenisen vuotta uudempi versio “The new world guide to beer” on myös suomennettu nimellä Suuri Olutkirja.
Pete Brown – Miracle Brew (2017)
Maailman ehkä viihdyttävimmän olutkirjailijan katsaus oluen ainesosiin ja valmistukseen on opettavainen ja hauska.
Randy Mosher – Tasting Beer (2009)
Olutmaistajan raamattu, joka opettaa kädestä pitäen mistä oluen maku koostuu ja myös mistä se ei saisi koostua.
Martyn Cornell – Amber, Gold and Black (2010)
Tänä vuonna yllättäen menehtyneen oluthistorioija Cornellin kattava selvitys brittioluesta on yksi parhaita suurelle yleisölle suunnattuja oluthistoriakirjoja.
Mika Laitinen – Viking Age Brew (2019)
Mika Laitisen englanninkielinen sahtia ja muita muinaisoluita käsittelevä kirja on yksi parhaita muinaisoluiden historiaa ja valmistusta käsitteleviä teoksia. Jos aihetta haluaa lähestyä suomeksi, Laitisen yhdessä Hannu Nikulaisen ja Johannes Silvennoisen kanssa tekemä Sahti (2015) on enemmän vain sahtiin keskittyvä tuotos.
Pete Brown, Bill Bradshaw – World’s Best Ciders (2013)
Yksi harvoista siideriä maailmanlaajuisesti käsittelevistä teoksista. Kirjassa käydään läpi klassisten siiderimaiden erilaiset tyylit tehdä siidereitä.
Eric Asimon – How to Love Wine (2012)
New York Timesin viinikriitikon muistelmateos ja “manifesti” on puolustuspuhe viinin (ja miksei muidenkin) juomien rennon ja snobeilemattoman nautiskelun puolesta.
Oz Clarke – Grapes & Wines (2015)
Asimovin kirjaan verrattuna toisessa ääripäässä Oz Clarke, Englannin lahja viinimaailmalle, käy suuressa kirjassaan suorastaan pedantisti läpi “kaikki” rypälelajikkeet ja viinialueet. Oppikirja jos mikä.
Alex Day, David Kaplan, Nick Fauchald – Cocktail Codex (2018)
New Yorkilaisen Death and Company -cocktailbaarin baarimikot opettavat cocktailien logiikan, metodit ja ainesosat komeassa kirjassaan simppelistä viskisoodasta sentrifugeja vaativiin hifi-cocktaileihin asti.
Iain Banks – Raw Spirit (2003)
Kulttuuri- scifi-sarjastaan tunnettu kirjailija Iain M. Banks oli myös suuri viskin ystävä. Raw Spirit kirjassaan hän kiertelee Skotlantia etsien “täydellistä dramia” ja pohtii viskiä, Irakin sotaa ja autoja. Romaanikirjailijan teksti soljuu paremmin kuin monen muun juomista kirjoittavan.
Teksti: Jouni Koskinen
Kuvat: Pexels
Ilmestynyt Juomaposti 4/25 -lehdessä.




