Kotipanimossa: Aloittelijoiden yleisimmät mokat
Kotipanimossa sattuu ja tapahtuu, varsinkin aloittelijoille. Näillä vinkeillä pääset irti pahoista tavoista.
1.) Käymisen seuranta vesilukkoa käyttämällä
Ei, käymisen seuraaminen pelkästään vesilukosta ei ole hyvä idea. Aloittelijat monesti seuraavat vesilukon pulputusta päätelläkseen käymisen tason. Toisinaan vesilukossa ei tapahdu minkäänlaista aktiviteettia ja lopuksi päädytään availemaan käymisastian kantta turhanpäiten. Vesilukon hiljaiselo saattaa johtua huonosti asennetusta vesilukontiivisteestä tai itse kannesta, tällöin hiilidioksidi karkaa kaikkialta muualta paitsi vesilukosta. Tarkin tapa seurata käymistä on ominaispainomittarin avulla, tässä kohtaa hanallisesta käymisastiasta on hyötyä.
2.) Hiivaus
Hiivaus on mahdollista pilata useallakin eri tavalla, ensimmäinen niistä on käyttää vanhaa hiivaa. Tarkista aina hiivan päiväys, varsinkin markettien olutpakkauksista jotka ovat saattaneet pölyttyä kaupan hyllyssä päivän jos toisenkin. Toinen tapa on heittää hiiva liian kuumaan vierteeseen. Jäähdytä vierre mielellään lämpötilaan, joka valmistajan ohjeissa on mainittu. Vierre olisi hyvä myös hapettaa ennen hiivausta, näin hiiva saa parhaan mahdollisen alun käymiselle.
3.) Pullopommit
Jälkikäymissokerien määrä on hyvä mitoittaa oikein ennen pullotusta. Liiallinen sokeri aiheuttaa pullojen iloisen poksahtelemisen, joten epävarman pullottajan kannattaa sijoittaa pullot kylpyhuoneeseen. Pulloihin suoraan laitettu sokeri tai hiilidioksiditabletti toimii mainiosti kunhan annostus on oikea. Sokerin voi liuottaa suoraan oluen sekaan, suosittelemme kuitenkin siirtämään oluen hiivakakun päältä toiseen astiaan, sokeria annostellaan n.5-8g/l mutta määrät vaihtelevat oluttyylistä ja omista mieltymyksistä riippuen.
4.) Desinfioinnin laiminlyöminen
Bakteerit, nämä näkymättömät viholliset tuhoavat herkästi kaiken vaivannäön. Suoraan öljynvaihdosta siirtyminen oluen panemiseen on todella huono ajatus. Pese siis huolellisesti kädet, sillä huomaamatta sitä saattaa paljain käsin räplätä jotain mitä ei pitäisi. Desinfioi kaikki välineet huolellisesti, varsinkin kaikki jotka ovat kosketuksessa olueen keittämisen jälkeen.
5.) Puhdistuksen laiminlyöminen
Moni sotkee pesemisen ja desinfioinnin keskenään. Pesemisellä poistetaan välineistä rasvat, proteiinijäämät sekä muut pinttyneet liat. Puhdista välineet siis ensin tarkasti, likaa ei voi desinfioida.
6.) Juopottelu
Kotioluen panemisen lomassa saattaa toisinaan sortua kupittelemaan ja edellisiä panoja maistellaan ”ihan vain kontrollin vuoksi”. Hauskaahan se on mutta valitettavasti mokailun määrä kasvaa merkittävästi ja unohdukset voivat toisinaan olla kriittisiä.
7.) Mittavirheet
Mittaa kaikki ainekset huolella, vesi, maltaat, hiivat, humalat sekä lämpötilat. Kirjaa kaikki mahdollinen ylös, jotta pystyt peilaamaan mahdollisia virheitä muistiinpanoihin, tämä varsinkin jos aiot tehdä samalla reseptillä useamman kerran.
8.) Hapetus
Hapettaminen ja sen tekemättä jättäminen voivat pilata oluen. Keitetty vierre tulisi jäähdyttää nopeasti hiivauslämpötilaan ja sitten hapettaa se, jotta hiivalla olisi paras mahdollinen aloitus. Hapettamisen voi tehdä vaikka nostelemalla vierrettä mittakannulla ja kaatamalla sen korkealta takaisin astiaan. Happi osaa olla myös haitaksi oluelle, varsinkin käymisen jälkeen, joten vältä turhaa kannen aukaisua ja läträämistä oluen pullotuksen aikana.
9.) Rouhinta
Maltaiden rouhinta on yleensä uusille panijoille seuraava askel missä saadaan helposti panopäivää pidennettyä tai pilattua se jopa kokonaan. Liian hienoksi jauhettu mallas tekee vääjäämättä tukoksia ja aiheuttaa valtavasti muutoksia ominaispainoon, mikä näkyy sitten lopputuotteen vahvuudessa. Liian karkeaksi jauhetusta maltaasta taasen ei saada niin paljoa sokereita irti ja tuloksena saattaa olla vetisen makuista olutta. Pyri rouhimaan niin että kuori pysyisi mahdollisimman ehjänä mutta sisäosat olisivat rikkoutuneet.
Teksti ja kuva: Joni Sormunen
Lue myös: