Miten lasket hiivan määrän kotioluen panemisessa?
Monet kotipanijat käyttävät oluissaan liian vähän hiivaa, erityisesti jos on kyse vahvemmista oluista. Liian pieni määrä hiivaa aiheuttaa käymisessä enemmän estereitä jotka vaikuttavat oluen makuun.
Onneksi tarvittavan hiivan määrän voi laskea, kunhan on tiedossa hiivan tyyppi (pinta- tai pohjahiiva) sekä vierteen ominaispaino. Nyrkkisääntönä voidaan pitää pintahiivoille 750— 000 hiivasolua per millilitra per Plato olueille, joiden ominaispaino on alle 1.060 (14.7 Platoa) ja 1— 000— 000 hiivasolua per millilitra per Plato tätä vahvemmille oluille. Pohjahiivoille nämä arvot pitää kerrata kahdella (1— 500— 000 ja 2— 000— 000). White Labsin ja Wyeastin nestehiivapakkauksissa on noin 100 miljardia hiivasolua, Fermentiksen ja Lallemandin kuivahiivoissa noin 60 – 90 miljardia hiivasolua riippuen hiivasta. Vaikkakin hiivavalmistajien mukaan määrät riittävät 20 litran oluen käymiseen, niin kannattaa nestehiivoille aina tehdä starteri ja kuivahiivoille käyttää kahta pakkausta yhden sijaan. Nyrkkisääntönä startereissa on, että käyttämällä 1dl kuivamallasta saa noin 50% enemmän hiivasoluja, joten yhdellä nestehiivapakkauksella ja 1dl starterilla päästään jo tarpeeksi lähellä tavoitetta (150 vs 187).
Esimerkki 1
20 litrainen American Pale Ale jonka ominaispaino on ennen käymistä 1.050. Ensin meidän pitää muuttaa tämä arvo Platoksi. Jakamalla desimaaliarvo neljällä päästään tarpeeksi lähelle: (1.050) 50:4 = 12,5 Platoa. Nyt voimme laskea hiivan määräksi 750— 000 x 1000 x 12,5 x 20 = 187 500 000 000, eli 187,5 miljardia hiivasolua.
Esimerkki 2
20 litrainen Dunkles Bock jonka ominaispaino on ennen käymistä 1.070. Ensin meidän pitää muuttaa tämä arvo Platoksi. Jakamalla desimaaliarvo neljällä päästään tarpeeksi lähelle: (1.070) 70:4 = 17,5 Platoa. Nyt voimme laskea hiivan määräksi 2— 000— 000 x 1000 x 17,5 x 20 = 700 000 000— 000, eli 700 miljardia hiivasolua.
Teksti: André Brunnsberg
Kuva: Anikó Lehtinen
Artikkeli on julkaistu Olutposti-lehden numerossa 2/2018