Kollaboraatio-olut

Mikä on kollaboraatio-olut?

Panimoiden yhdessä tehdyt oluet eli kollaboraatiot ovat olleet suosittuja pienpanimoiden keskuudessa. Toki panimomestarit ja oluentekijät ovat auttaneet toisiaan jo vuosisatoja, mutta varsinaiset kollaboraatio-oluet ovat yleistyneet vasta 2000-luvulla.
Kollaboraatio-oluella tarkoitetaan olutta, johon molempien panimoiden oluentekijät antavat tietotaitonsa oluenteon reseptin suunnittelun alusta asti. Usein keksitään olut-idea, jota lähdetään yhdessä ideoimaan ja toteutetaan se sitten jommankumman panimossa. Tyypillistä on, että kollaboraatio-oluita tehdään aina vastavuoroisesti kaksi, kummassakin panimossa. Ansaintalogiikka on usein nimittäin se, että kun oluita tehdään pareittain, niin molemmat panimot myyvät sen oluen, joka siellä omassa panimossa pannaan. Näin raha ei liiku panimoiden välillä mutta molemmat hyötyvät. Usein kollaboraatio-oluiden teossa ei rahallinen hyöty ole se pääasia, vaan uuden oppinen ja yhdessäolo.

piirretyt lasit

Koska näitä kollaboraatio-oluita valmistetaan pienempiä määriä kuin esim. panimon vakiovalikoimaoluita, on niiden teossa mahdollista leikitellä sekä raaka-aineilla että prosessilla hieman enemmän. Ensimmäisen kollaboraatio-oluen niin kuin se nykyään ymmärretään, katsotaan syntyneen vuonna 2006 Yhdysvalloissa, kun coloradolainen Avery Brewing ja Russian River tekivät yhteisoluen. Tämän jälkeen
näistä yhdessä tehdystä oluista on syntynyt melkein normi pienpanimoiden keskuudessa sekä Suomessa että ulkomailla. Syitä tämän tyyppisten oluiden lisääntymiseen on monia; suuremmat käsityöläispanimot voivat näin osoittaa luovuuttaan tekemällä oluen
pienemmän panimon kanssa, samalla kuin pienempi panimo saa mainetta liittoutumalla oluenteon verran isomman kanssa.

Kollaboraatio-oluita tekeviä panimoita voi yhdistyä oluenteossa puhtaan kaveruuden tai yhteisten intressien vuoksi ja usein panimoita voi
olla enemmänkin kuin kaksi. Kollaboraatio-oluen keittopäivänä yleensä vietetään aikaa myös itse oluenteon ulkopuolella ja näin saadaan lujitettua myös oluentekijöiden välisiä siteitä. Oluenjuojalle kollaboraatio-oluet tarjoavat uutta, koska nämä oluet saattavat poiketa panimon yleisestä linjasta sekä etiketin ulkonäön että oluen sisällönkin puolesta, ja niitä on yleensä saatavana vain rajoitetun ajan, joten ne ovat mielenkiintoinen lisä pienpanimoiden oluttarjontaan.

Teksti: Anikó Lehtinen

Lue Olutposti-lehti 2/2020 nyt ilmaiseksi verkosta!