Kokeile A.W. Yrjänän ja Kikke Heikkisen siiderimenua kotona! 

Kokeile kokkailla kolmen ruokalajin siiderimenu A.W. Yrjänän ja Kikke Heikkisen resepteillä.

Kulttuurin moniottelijat Kikke Heikkinen ja A.W.Yrjänä viihtyvät niin siiderintekijöinä kuin keittiössä kokkaillen. Olutpostille pariskunta toteutti herkullisen kolmen ruokalajin menun.

Siiderillä maustettu tuorehernekeitto

  • 2 rkl voita
  • 2 sipulia (kuutioituna)
  • 800 g tuoreita herneitä
  • 8 dl kasvislientä
  • 1/2 dl tuoretta minttua (hienonnettuna)
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 tl mustapippuria
  • 2 dl kuohukermaa
  • 3 dl kuivaa omenasiideriä

Sulata voi kattilassa ja kuullota siinä sipuli, sen jälkeen lisää herneet ja kasvisliemi (1 liemikuutio 8 dl:aan vettä. Voit käyttää myös valmista kasvislientä.) Anna keiton porista noin 15 minuuttia. Lisää sitten keittoon minttu, kerma sekä siideri. Kuumenna kiehuvaksi, soseuta sauvasekoittimella, maista ja lopuksi mausta suolalla ja pippurilla.

Sienivoi

  • 100 g siitakesieniä (tai esim. herkkutatteja)
  • 3 rkl soijakastiketta
  • 140 g Kolme öljyä -levitettä (tai voita)

Viipaloi sienet. Paista sieniä niin, että ne pehmenevät. Lisää soijakastike ja anna sen imeytyä sieniin. Jäähdytä. Lisää levite sienten joukkoon. Soseuta sauvasekoittimella. Purkita sienivoi ja tarjoa leivän kera.

Tarjoa keitto sienivoin ja rapeakuorisen leivän kera, juomaksi kuivaa omenasiideriä.

Siiderissä haudutettua peuraa ja kasviksia 

  • Noin 500 g peuran patalihaa
  • 4 porkkanaa viipaleina
  • 6 perunaa viipaleina
  • 2 omenaa lohkoina
  • 2 tl suolaa
  • 1/2 tl timjamia
  • 2 rkl jauhettua sipulia
  • 5 l  omenasiideriä
  • Vettä
  • Suolaa ja mustapippuria

Laita porkkanat, perunat ja omenat kattilaan. Lisää liha ja ripottele päälle suolaa, timjamia ja sipulia. Kaada siideri lihan päälle ja lisää vettä tarvittaessa niin, että ainekset peittyvät. Peitä kannella, mutta jätä se rakoselleen. Keitä miedolla lämmöllä 10-12 tuntia.

Jos haluat kasviksista paksumman muhennoksen, soseuta kasvikset ja suurusta ylijäänyttä lientä käyttämällä ½ dl kylmäksi jäähtynyttä keittonestettä ja ½ dl jauhoja. Sekoita suuruste tasaiseksi ja lisää sitä pikkuhiljaa kastikkeeseen keittäen, kunnes muhennos paksuuntuu tarpeeksi.

Tarjoa riisin kera, juomana puolikuiva omenasiideri.

Kiken omenapiirakka

Muruseos:

  • 8 dl vehnäjauhoja
  • 3 dl sokeria
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 tl soodaa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 250 g voita sulatettuna

Piirakkapohja:

  • 2/3 muruseoksesta
  • 2 dl piimää
  • 1 muna

Piirakan täyte:

  • 6-8 omenaa viipaleina
  • 500 g maitorahkaa tai turkkilaista jogurttia
  • 2 dl sokeria
  • 2 munaa
  • 3 tl vaniljasokeria
  • 1 tl kanelia

Piirakan pinnalle:

  • 1/3 muruseoksesta

Sekoita muruseoksen kuivat aineet. Lisää voisula ja sekoita huolellisesti. Ota 1/3 muruseoksesta sivuun. Piirakan pohjaa varten sekoita piimä ja muna ja lisää ne muruseokseen. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle korkeareunaiselle pellille tai isoon vuokaan. Pese ja lohko omenat. Lado omenaviipaleet pohjan päälle. Sekoita täytteen ainekset ja kaada täyte omenien päälle.  Ripottele pinnalle loput 1/3 muruseoksesta.

Paista piirakkaa 175-asteessa noin 45-50 minuuttia. Tarjoa jäähtyneenä vaniljakastikkeen ja kuivan omenasiiderin kera.

Teksti Anikó Lehtinen, reseptit Kikke Heikkinen ja A.W.Yrjänä, kuvat Anikó Lehtinen

Ilmestynyt 3/22 Olutposti-lehdessä.

Katso myös A.W.Yrjänän ja Kikke Heikkisen siideritarinat:

A.W Yrjänän ja Kikke Heikkisen kulttuurikodissa pulpahtelee siideri oman puutarhan omenoista