Koffin Jouluoluen mallasohra viljellään uudistavasti
Koffin Jouluolueen tulee tänä vuonna mallasohra Vanha-Puntilan tilalta Hauholta. Sukupolvenvaihdosta tekevä tila viljelee mallasohraa uudistavan viljelyn keinoin.

Hanna Puntila ja Heikki Puntila Koff Jouluolut -lounaalla ravintola Bisou Bisoussa.
Vanha-Puntilan tila Hauholla viljelee monipuolisesti erilaisia kasveja mallasohran lisäksi. Tilalla kasvaa ruista, syysvehnää, erilaisia öljykasveja ja tarhahernettä, jonka lisäksi antimiin kuuluvat mansikka ja vadelma. Kaikki tuotetaan uudistavan viljelyn keinoin.
Viljelijä Hanna Puntila katsoo tärkeäksi, että viljely tehdään ympäristön ehdolla, kunnioittaen sitä ja ottaen huomioon niin maaperän kuin vesistötkin. – Meillä maata ei kynnetä ollenkaan, koska silloin maakerrokset sekoittuvat, vaan käytetään suorakylvöä, joka ylläpitää luonnon monimuotoisuutta. Viljelemme myös monipuolisesti eri kasveja, tämäkin vaikuttaa viljelymaan laatuun.
Puntilan tilalla käytetään myös kerääjäkasveja, joiden tehtävä on sitoa maahan jääviä ravinteita, ehkäistä eroosiota, parantaa maan rakennetta ja edistää maan pieneliöstöä. Näitä satokasvin alla tai jälkeen viljeltäviä kasveja ovat mm. heinät kuten timotei ja italianraiheinä ja apilat kuten valkoapila.
Puntilan tilalla on käynnissä sukupolvenvaihdos ja vuodenvaihteessa Heikki Puntila astuu syrjään ja jättää päävastuun tyttärelleen Hannalle. – Olen jo nelisenkymmentä vuotta työskennellyt tilalle, joten nyt on aika, tuumailee Heikki Puntila. – Uudistavaa viljelyä olemme käyttäneet jo kauan.
Uudistavasta viljelystä puhutaankin yhä enemmän, mutta usein ongelmaksi nousee, niin kuin maanviljelyssä yleensäkin, seuravan sukupolven viljelijät. Nyt ”nuori” viljelijä on noin nelikymppinen, joten enemmän nuoria kaivataan alalle.

Koffin Jouluolutta on pantu jo vuodesta 1987 ja oluen mallasohran voi jäljittää jo 17. kerran tietylle tilalle. Neljättä kertaa mallasohran on viljelty uudistavan viljelyn menetelmiä käyttäen. – Jouluoluen viljelijä valitaan aina mallastaja Viking Maltin sopimusviljelijöistä, kertoo Sinebchoffin viestintäpäällikkö Timo Mikkola. – Meille on ollut tärkeää, että mallasohra viljellään vastuullisesti. Uudistava viljely ei maistu oluessa mutta on osa Koffin Jouluoluen tarinaa.
Koff Jouluoluen ohra varastoidaan ja mallastetaan Viking Maltilla erikseen ja pidetään näin myös panimolla, näin varmistetaan että olut tehdään nimenomaan tietyn tilan ohrasta.
Sinebrychoffin panimo on myös viime vuonna uudistanut Itämeri-sitoumuksen Baltic Sea Action Groupin kanssa viideksi vuodeksi uudistavan viljelyn edistämiseksi ja aloittanut tieteeseen perustuvan yhteistyöprojektin LUKEn eli Suomen Luonnonvarakeskuksen kanssa Kasvien kierto -tutkimushankkeessa.
-Uudistavalla viljelyllä ja maatalouden ilmastopäästöjen pienentämisellä on merkittävä rooli vastuullisuustyössämme, kertoo Sinebrychoffin ympäristökoordinaattori Hanna Palomäki. -Uudistavan viljelyn menetelmin kasvatetun mallasohran määrä on tarkoitus nostaa yleisestikin Carlsberg-konsernissa 100 %:iin vuoteen 2040 mennessä.

Wieniläistyylinen olut käy monipuolisesti syksyn ja talven makujen kanssa.
Oluttyyliltään Koffin Jouluolut on wieniläistyylinen lager, joka on tunnettu pehmeästä maltaisesta ja meripihkanvärisestä ulkonäöstään. Tämä oluttyyli on hieman tummempi ja täyteläisempi kuin perinteinen vaalea lager, mutta silti juotavuudeltaan raikas ja tasapainoinen. Nimensä lager on saanut Itävallan Wienin kaupungista, missä oluentekijä Anton Dreher kehitti tyylin. Wieniläistyylinen lager on erinomainen perinteisen suomalaisen joulupöydän herkkujen seuraksi, mutta sopii myös viileänä seurusteluun, talven tuhtien pata- ja juuresruokien kera sekä hieman tulisen aasialaishenkisen ruuan kera.
Puntilan tilan väelle oman pellon ohrasta pantu olut on ylpeyden aihe. – Olut oman pellon ohrasta on konkreettinen osoitus siitä minkä eteen täällä on tehty töitä, summaa Heikki Puntila.
Kuvat: Anikó Lehtinen




