Klassikkokapakka: Plevna

Plevna ja sen yhteydessä toimiva Koskipanimo ovat vakiinnuttaneet paikkansa tamperelaisten juhla- ja olohuoneena.

Finlaysonin kutomon historiallisiin tiloihin 31.10.1994 avattu panimoravintola Plevna oli ensimmäisiä Suomessa. Marika Tähtinen-Hakala ja Sam Viitaniemi tarttuivat nousevaan trendiin ja perustivat Turun Uuden Apteekin ja Helsingin Kappelin vanavedessä panimoravintolan keskelle Tammerkosken teollisuusmaisemaa. Kolmantena perustajajäsenenä oli tiimissä mukana myös Tähtinen- Hakalan isä Timo Tähtinen. Mm. Sinebrychoffin Portterin ja Aura-oluiden kehittelyssä ansioitunut ylipanimomestari Boris Orlo ja oppipoikansa, nykyinen panimomestari ja panimon toimitusjohtaja Viitaniemi kehittivät panimon ensimmäiset tuotteet, Plevnan Vaalean ja Tumman myyntiin ravintolaan, jossa asiakkaat ottivat ne heti omikseen.

baaritiski

Myös tsekkiläiseen ja saksalaiseen kulttuuriin pohjaava olutkellarimiljöö oli oikea valinta. Keski-eurooppalainen tunnelma, osaava ja ystävällinen palvelu sekä edukseen erottuva ruoka- ja juomatarjonta upposivat asiakaskuntaan ja Suomen Olutseuran ja Panimoliiton raati valitsikin Plevnan 1996 vuoden olutravintolaksi.
Plevnan ja Finlaysonin alueen laajat tilat mahdollistavat myös tapahtumien järjestämisen josta esimerkkinä myös nyt jo 28-vuotisjuhliaan viettävä Plevnan Oktoberfest, jota vietetään nyt viimeinkin taas ilman rajoituksia. Plevnan viihtyisä mannermainen ravintolasali hakee vertaistaan Suomessa. Se koostuu useasta viihtyisästä eri osiosta looseineen, vaikka tila onkin käytännössä yksi iso sali. Valmistuessaan 1877 Plevnan rakennus oli Pohjoismaiden suurin kutomosali, johon mahtui jopa 1200 kutomokonetta. Plevna oli myös Pohjoismaiden ja silloisen Venäjän keisarikunnan ensimmäinen hehkulampuilla valaistu rakennus. Finlaysonin
perinteikäs tehdasalue uudistui vuosituhannen vaihteessa, kun ensin Finnkinon elokuvateatteri ja myöhemmin Siperian liikekeskus avattiin Plevnan viereen. Plevnakin laajensi toimintaansa liittäessään Tuomiokirkonkadulla sijaitsevan Oluthuone Panimomestarin osaksi yritystä. Myös Koskipanimon keittokoko tuplaantui Helsingin Kappelista hankittujen laitteiden myötä.

ravintolasali

Viime aikoina Plevna on edelleen kehittänyt toimintaansa. 2018 avattu ja ympäri vuoden palveleva Veranta lisäsi ravintolan asiakaspaikkoja sadalla. Panimon investointi omaan pullotuslaitteistoon sekä vuoden 2019 alkupuolella avattu ja nyt laajennettu pienpanimotuotteiden vähittäismyymälä ovat tuoneet Plevnan oluet
pullotuotteina kaikkien saataville. Lisäksi pullotuotteita on tänä päivänä vähittäiskaupassa laajasti ympäri Suomen. Suositun olutkurssin lisäksi on kehitetty myös uusia palvelukonsepteja kuten blind tastingit, kuluttajan mahdollisuus ostaa olutta ja siideriä mukaansa 30 litran kegitynnyreissä sekä mahdollisuus tilata pullotettuja eriä olutta tilaajan oman ilmeen mukaisella etiketillä.

Viitaniemen johtama, Plevnan juomista vastaava Koskipanimo on tullut tunnetuksi erityisesti perinteisten oluttyylien osaamisestaan. Panimo on valittu Suomen parhaaksi kahdesti ja toisella sijalla se on ollut peräti neljä kertaa. Koskipanimon oluet on rankattu korkealle kilpailuissa, Suomen palkituin olut Siperia Stout kärjessään. Uusia oluita suunnitellaan ja toteutetaan vuosittain useita ja myös moderneina kausituotteina aluksi olleet sourit ja hedelmäoluet ovat nyt jääneet Koskipanimon perustuotteiksi.

oktoberfest pukuinen tarjoilija

Plevna on perinteikkään kulttuurikaupunki Tampereen helmi.

Teksti: Mikko Hentunen

Kuvat: Plevna, Mikko Hentunen

Artikkeli on julkaistu Olutposti-lehden numerossa 3/2022.

Tamperelainen Panimoravintola Plevna valtaa Pikkulintu Ruttopuiston

Lue Olutposti-lehti 2/2020 nyt ilmaiseksi verkosta!

Plevna juhli 25 vuotista taivaltaan Tampereella

25-vuotias Plevna on Pirkanmaan olutkulttuurin helmi