Matkalla Liettuassa: Klaipėdan olut&grilliherkut ja Nidan dyynit

Liettuan satamakaupunki Klaipėda on viehättävä matkailukohde vieressä olevan Kuurinkyntäällä olevien dyynien kanssa. Näissä kahdessa kohteessa voi helposti viettää muutaman päivän herkutellen ja käyskennellen.

Klaipedan satama on Baltian alueen suurimpia, ja sen edustalla oleva Kuurinkynnäs luo kaupungin eteen luontaisen suojan myrskyltä.  Paikan historia on polveileva ja jopa kaupungin nimi on vaihtunut historian aikana.

Klaipedan perusti saksalainen ritarikunta 1200-luvulla ja sen asukkaat käännytettiin kristinuskoon, kun muualla Liettuassa palvottiin vielä pakanajumalia. Kauan kaupunki tunnettiin nimellä Memel, ja se oli Saksan vallan alla ensimmäisen maailmansodan loppuun asti. Sen jälkeen se on ollut mm. ympärysvaltojen hallitsema, hetken taas Saksan alla ja toisen maailmansodan jälkeen liitettiin Liettuaan. Klaipedan kaupunkihistoriassa näkyykin historian vaikutus moninaisena rakennuskantana.

Kaupungissa käyskennellessä yksi kiehtova kävelykohde on satama-alue ja sieltä löytyy istuskelupaikkoja meren ihailuun kahvikupillisella tai ilman.

Klaipedan satamassa musta haamu patsas muistuttaa vanhasta kummitustarinasta, kun1500-luvun lopulla satamassa käyskennellyt huppupäinen hahmo varoitti varuskuntaa muonavarojen vähyydestä.

Klaipedan satamassa musta haamu patsas muistuttaa vanhasta kummitustarinasta, kun 1500-luvun lopulla satamassa käyskennellyt huppupäinen hahmo varoitti varuskuntaa muonavarojen vähyydestä.

Satamasta löytyy myös kerran tunnissa käsivoimin pyöritettävä silta, mukavia kahviloita ja kauniin merisiä maisemia.

Riisutun kauniissa vanhassakaupungissa tuntee historian tunnelman.

Vanhassakaupungissa on myös hieman piilossa pieni Taikahiiri-patsas, Stebuklingasis peliukas, jonka kuonon koskettamisen sanotaan tuovan onnea. Sen korviin voi myös kuiskia toiveita. Patsaan edustalla on kesäisin hauska olutterassi.

Vanhankaupungin reunalla, Danes-joen rannassa on ankkurissa ravintolalaivana toimiva Meridianas-kuunari, jonka historia liittyy läheisesti Suomeen – kuunari on yksi  Suomesta Neuvostoliitolle sotakorvauksena toimitettu laiva. Siellä on hyvä nauttia vaikka kävelyn väliolut!

Aamukävelyn jälkeen on hyvä käydä kokeilemassa kaupungin suosittua, grilliherkkuihin erikoistunutta Momo Grill -ravintolaa. Kehut ovat tosia, paikassa sai mm. erinomaisen tartarin, jossa lihan päälle oli kasattu iso kasa herkullisia ohuenohuita paistettuja perunoita ja kun ravintolasta löytyi liettualaista pale ale-olutta, ruoka&juomaelämys on erinomainen.

Momo Grillin juomavalikoimiin kuuluu mm. Kaunaksessa sijaitseva Genys Brewing, joka tekee amerikkalaistyylisiä ale-oluita ja jopa alkoholitonta oluttakin! Paikallisia panimoita ovat taas mm. Švyturys Brewery, joka on perustettu jo 1784.

Momo Grillin grillipihvi oli myös juuri oikealla tavalla grillattu hiilen tuoksua myöten ja kun jälkiruuaksi nauttii paikan erikoisuutta, pistaasivadelmapannacottaa erinomaisen palvelun kera, niin ei voisi tyytyväisempi olla.

Klaipedassa voi herkutella myös mondernissa kotiruokabistro Monaissa, jossa jäi mieleen liettualaisen panimon mukavan perinteinen West Coast -henkinen IPA ja paahdettu mustekala vehnäolutvaahdolla. Kaunis, hieman ranskalaishenkinen ravintola tarjoili myös jaettuja annoksia, ja myös jälkiruuaksi tuotu vadelmajuustokakku vie kielen.

Nidan dyynit ja Kuurinkyntään maisemat

Klaipedasta on helppo matkustaa vieressä olevaan Kuurinkynnäkseen niemeke-alueelle, joka on monen patikoijan unelmapaikka karun kauniine seutuineen. Itse Kuurinkynnäs on Unescon maailmanperintökohde: sata kilometriä pitkä mutta hyvin kapea niemimaa, jota reunustavat dyynit ja hiekkarannat. Kapeimmillaan se on vain muutaman sata metriä leveä ja leveimmilläänkin alle neljä kilometriä, hiekkarannat jatkuvat länsipuolella koko kyntään pituuden.

Puolet alueesta kuuluu Liettuaan ja toinen puoli toinen puoli Venäjän Kaliningradin alueeseen.

Kaliningradin alueen rajalla sijaitsee kaunis Nidan niemi, jossa on kauniita puutaloja pienine kahviloineen.

Kuurinkyntään kansallispuistossa voi ihalla dyynejä sisämaasta rannalle asti. Kävely on siellä sallittua vain merkityillä poluilla ja sisäänpääsy maksaa erikseen.

Kansallispuiston dyynimatka on hieman raskas kävellä, mutta matkan arvoinen, koska kauneus sattuu sieluun asti. Dyynejä on kilometreittäin ja ne liikkuvat vuosittain, vuosisatojen aikana niiden alle on hautautunut useampi rantakyläkin.

Nidan vieressä sijaitsee komea Parnidisin hiekkadyyni jonka lailla on aurinkokello.

Samalla dyynillä on myös Tuultapäin-patsas, joka kuvastaa ranskalaisfilosofi Jean-Paul Sartrea, joka kävi . Kuurinkyntäällä vuonna 1965 yhdessä Simone de Beauvoirin kanssa. Sartre on itse kuvannut käymistään Kuurinkyntään hiekkadyyneistä näin .- Tunnen seisovani paratiisin porteilla (…) Ensimmäistä kertaa elämässäni pilvet ovat jalkojeni alla.

Kuurinkyntään Juodkrantessa on myös groteskin kiinnostava Noitien mäki, Raganų kalnas – puuveistospuisto niemen keskiosassa, joka haluaa kunnioittaa Liettuan pakanamenneisyyttä. Nykyään maan pääuskonto on katolisuus, mutta paikalliset tuntuvat olevan ylpeitä siitä, että Liettua on ollut heidän mielestään Euroopan viimeinen pakanamaa.

Juodkrantessa  on myös viehättäviä huvilamaisia taloja, joissa monessa toimii kahvila tai voi siellä ottaa oluenkin!

Juodkrante, entinen Schwarzort, on ollut merkittävä meripihkan kaivuukeskus 1800-luvulla. Edelleen koko Kuurinkyntään alueella myydään paljon meripihkakoruja.

Klaipedaan pääsee parhaiten autolla, Kaunaksesta on pari tuntia matkaa ja Vilnasta kolmisen tuntia. Myös Kuurinkynnäksen tutustuu parhaiten autolla tai pyörällä.  Klaipedassa on kaksi lauttalaituria, joista pääsee Kuurinkyntäälle.; vanhasta satamasta jalankulkijat ja pöyräilijät, keskustan eteläpuolella olevasta satamasta taas autoilijat.

Kuvat: Anikó Lehtinen

Katso lisää:

KEST Cēsīksessä – pikkukaupungin huippuravintola