Kirjailija Tuomas Kyrölle maistuu oma gin
Olutposti soitti Tislepostille ja pyysi mukaan Helsingin Viini & Ruoka -messuille, jossa samaan aikaan on menossa myös perinteiset kirjamessut. Ensin epäilytti mutta käsiohjelmaa selatessa silmään pistivät tutut nimet tislepuolelta. Näin kaverukset suuntasivat väkirikkaaseen Helsingin Messukeskukseen utelemaan Authors’ Distillleryn perustajajäseneltä, kirjailija Tuomas Kyröltä, että maistuuko, ja jos maistuu, niin millä tyylillä. Samoin, että mikä on vienyt miehen yhdeksi tislaamon omistajaksi?
”Pitkä tarina, lyhyt versio. Dekkaristi Christian Rönnbacka eli kavereiden kesken Rölli, oli saanut idean, että pitäisikö kirjailijoilla olla oma tislaamo. En tuntenut tuolloin vielä miestä mutta meillä on yhteinen agentti Lippo Luukkonen joka tutustutti meidät keskenämme.”
”Grönbackan kysymys kuului, että kiinnostaisiko minua tulla mukaan yhdeksi tislaamon perustajajäseneksi?” kertoo Tuomas ja jatkaa: ”No, mä ajattelin, että jos kerran on jo 14-vuotiaana pudonnut suureen mäskäyssammioon, onhan tässä jo kosketusta alkoholialaan sen verran, jotta aina yhteen tislaamoon mukaan lähdetään. En tiennyt tislaamisesta yhtään mitään. Tislaaja Ari Kaura tuli mukaan ja maistatte meille ensimmäisiä omia giniversioitaan. Missä liekkään niitä tehnyt tuolloin. Ajattelin, että okei, jos nämä vielä maistuvat näin hyviltä niin olen mukana! Siitä on nyt noin kolme vuotta aikaa.” Tuomas on yksi tislaamon perustajajäsenistä.
Alkoholinkäyttäjänä kirjailija Kyrö oli omien sanojensa mukaan sellainen alahyllyjen halvimpien liemien metsästäjä ennen tätä yhteistä tislaamoa. Ei mitenkään erityisesti ginihenkilö. Nyt hän on ollut kädestä pitäen ammattilaisten taluttamana ja saanut oppia kuinka giniä juodaan ja minkä kanssa on maailma kuulema siinä suhteessa erilainen kuin ennen.
”Sanoisiko, että mulle on nyt kehittynyt joku pieni makunystyrä. Erotan kyllä jo eri maut ja vivahteet paremmin kuin ennen. Eikä todellakaan tarvitse juoda koko pulloa kerralla!” kirjailija veikeilee vanhoja aikoja muistellen.
Authors’ Distilleryn konsepti on täysin omansa ja siitä kehitetään kansainvälistä. Siinä yhdistetään niin kirjailijoita kuin kirjallisuuden ystäviä alkoholiin, mikä on yksi keskeinen osa konseptia. Odotettavissa on paljon muutakin toimintaa kuin pelkän ginin ympärillä pyöriminen. Mutta näistä kuulemme sitten lisää myöhemmin. Tuomasta ei siis kiinnostanut pelkkä laatualkoholi vaan myös yhteisöllisyys sekä kansainväliset näkymät yhteisön parissa, niin itse tislaamon tuotteiden kuin omien sisätöjen.
”Konseptina taas tykästyin toimintaan. Jos tällainen kirjailijoiden ja kirjallisuuden yhdistäminen laatualkoholiin onnistuu täällä Suomessa, niin silloin se on kyllä monistettavissa myös muualle. Kirjailijat tunnetaan välillä virheellisesti ja välillä oikein koviksi juomahenkilöiksi, mutta tähän mennessä meitä ei ole vielä mielletty tislaajiksi”, Tuomas kertoo.
”Meitä oli tässä alkujaan kolme kirjailijaa ja heitä on nyt tullut lisää omistajakuntaan. Juuri oli myös julkinen osakeanti, jonka kautta tuli vielä lisää omistajia kuten esimerkiksi kirjailija Satu Rämö. Myös maailmalla tunnettu ruotsalainen dekkaristi Jens Lapidus on mukana. Kiinnostus Suomessa on ollut kasvava, ja toivomme pian pääsevämme mukaan viemään tätä konseptia myös ulkomaille. Tämähän ei ole mitään pikajuoksua. Nämä asiat eivät tapahdu vuodessa tai kahdessa.
”Tiedän sen omasta kirjailijaurasta. Tein yli kymmenen vuotta töitä, ja sitten tuli Mielensäpahoittaja vähän kuin vahinko-osumana”, lopettaa Tuomas ja ottaa ginihuikan viinilastista.
Teksti: cyde ja kuvat Harri Soinila
Kirjailijoiden tislaamo Authors’ Distillery tähtää maailmalle
Maistelimme syksyllä 2021 koomikko Fredi Liliuksen kanssa tietenkin Readers’ Gin -tonicia.