KEST Cēsīksessä – pikkukaupungin huippuravintola
Latvian pienessä seesteisessä Cēsīksen kaupungissa sijaitsee Māris Jansonsin, yhden Latvian lahjakkaimman kokin oma ravintola KEST. Ravintolan viiden ruokalajin menu on erinomainen osoitus modernista latvialaisesta fine diningistä.
KEST on Michelinin suosittama ravintola, joka on saanut erikoismaininnan palvelustaan. Vuonna 2020 avattu ravintola tarjoaa vain viiden ruokalajin menuja kahdessa kattauksessa ja on tunnettu paikallisten tuotteiden esilletuomisesta, sesonkiajattelusta ja luovista annoksistaan. Kausiluonteiset annokset kutsuvat nauttijansa makumatkalle Latvian maakuntien halki, mutta hyvin modernilla tavalla.
Nimi KEST tarkoittaa joen toisella puolella olevaa ja nyt ravintolan vieressä sijaitseva joki onkin ennen ollut uomaltaan laajempi ja sijainnut juuri ravintolan alla.
Keittiömestari Māris Jansons itse kuvailee menuaan nautinnolliseksi seikkailuksi, jossa pitää olla myös yllätyksiä. Oikeassa hän onkin, koska maistelumenun osat on koottu kokonaisvaltaisesti mutta kekseliäästi. Vai mitä voi sanoa raakakypsytetystä punajuuresta, jonka maku on melkein lihamainen, yhdistettynä lanttujäätelöön ja kirpeään jugurttikastikkeeseen tai ankanconfitista paahdetun mustan valkosipulin kanssa.
Annokset vaihtelevat viehättävästi perinteisen ja modernin, paikallisen ja monikulttuurisen välillä: tonnikalatartarissa on paikallista viiriäisenmunaa ja toisaalta soijakastiketta, pihvin kanssa tulee paikallisia juureksia paahdettuna sekä konjakkikastike.
KEST:iä on erityisesti kiiteilty ruuan lisäksi juomapaketeistaan, alkoholillisissa onkin erinomaisia viinejä, mutta alkoholiton paketti on paikan kiinnostavampaa antia; alkuun on ravintolan itse tekemää kivennäisvettä ruusunlehdillä, laventelilla ja mintulla maustettuna, sitten alkoholiton Gin Tonic ja Negroni, joista ei makua puutu, niittykukka-spritziä sekä lopuksi matchateellä ja yuzulla maustettua limonadia. Oluen ystävälle löytyy ravintolan oma, kevyt ja raikas pienpanimolager.
Vaikka ravintola on pikkukaupungissa vajaa sata kilometriä Riikasta, se on aina täynnä.
Ravintolan puitteet ovat myös kauniit, paikka on rakennettu kaupungin historiallisen paloaseman sisälle ja sen tärkeimmät osat on pyritty säilyttämään osana sisustusta – suuret ovet, vanhat lamput, sekä vanhan tangon, jota pitkin palomiehet liukuivat alas toisesta kerroksesta.
Viehättävä ja käytännöllinen on myös illallisen loppu, koska viimeinen juoma nautitaan ravintolan takana olevassa , tummasävyisessä “salabaarissa” , missä on täysin varustettu baari ja pienissä laatikoissa pöydillä macaroneja lukuisissa eri mauissa. Siellä on hyvä asiakkaan nauttia kahvit ja digestiivit ja samalla ravintola pystyy siivoamaan pöydät seuraavia vieraita varten.
KEST on todellinen huippuravintola ja keittiömestari Māris Jansons teemeineen onkin hyvin ylpeä paikasta. Sen näkee niin palvelun tasosta kuin maistaa ruuista. Ehdoton suositus!
Kuvat: Anikó Lehtinen
Katso lisää: