Katso kotiolutmaailman trendit 2024
Kotiolutpostin Erkki Ukkola vuoden 2024 kotioluttrendien kimpussa.
Kotiolutpiireissä erilaiset muoti-ilmiöt noudattelevat usein panimomaailman yleisiä trendejä. Toisinaan taas kotipanijat toimivat uusien trendien pioneereina näyttäen ketterämpinä tietä pienille ja suuremmille kaupallisille panimoille. Mikä alkaa olla jo menneen talven lumia, ja mikä taas mahtaa trendata tällä hetkellä? Kotiolutposti kysyi tätä vaikeaa kysymystä kuudelta suomalaiselta kotipanijalta.
Paluu juurille
Useamman kotipanijan mielestä perinteisemmät oluttyylit ovat tekemässä paluuta. Vuosi 2023 on useammankin toimesta saanut lisänimen lagerin vuosi ja sama trendi on nähtävissä myös kotiolutkentällä. Tanttalan Panimon Aleksi Vanhalan mukaan puhtaat lagerit trendaavat, koska ne soveltuvat suomalaiseen makuun riippumatta vuodenajasta. Haneski Brewingin Sami Hannuniemi toteaa runsaasti humaloitujen NEIPA-oluiden olevan edelleen kotipanijoiden kuninkuuslaji, mutta hänen mukaansa perinteiset oluttyylit näyttävät nousevan uuteen suosioon etenkin lager-tyylisten oluiden johdolla.
Cervecería Artesanal Flores -kotipanimon Markko Floresin mukaan lagerien suosio saattaa liittyä Lallemandin uuteen Novalager-hiivaan, jolla saavutetaan puhdas lopputulos myös hieman korkeammissa käymislämpötiloissa. Floresin mukaan yleinen kustannustason nousu voi myös vaikuttaa perinteisempien tyylien, kuten berliner beißen tai belgioluiden suosioon. Klassikot näet valmistuvat vähemmälläkin raaka-aineiden määrällä.
Satokausiajattelu kunniaan!
Kolmen Pöntön Panimon Petrik Saari näkee suurimpana trendinä uusien ja vaihtoehtoisten raaka-aineiden kokeilemisen. Kohtuullisen kokoiset eräkoot mahdollistavat erikoisemmatkin kokeilut ja ainesosien määrän hienosäädön. Myös Granden Panimon Jan-Erik Granbacka vannoo satokausiajattelun nimeen. Hyvän marjasadon myötä oluiden mausteeksi päätyy niin marja-aroniaa, tyrniä kuin mustaviinimarjojakin.
Granbackan mukaan myös omien humalaköynnösten viljely ja kotioluen maustaminen oman pihan humalakävyillä jatkaa trendaamista. Lämpimän syksyn myötä myös osa ulkomaisista lajikkeista on ehtinyt tuottaa satoa ja niiden antimia hyödynnetään tuoreeltaan.
Laatu edellä, myös harrastelijabudjetilla
Pienempinä trendeinä kotipanijoiden keskuudessa nousevat esimerkiksi lisähapen hyödyntäminen vierteen ilmauksessa sekä korkeampia käymislämpötiloja suosivien kveik-hiivojen käytön valtavirtaistuminen. Kilpailuihin osallistutaan entistäkin innokkaammin ja tubettajien esimerkin myötä moni saa uusia näkökulmia tuttuun harrastukseen.
Kotiolutharrastuksen keskiössä on vallitsevista trendeistä huolimatta edelleen laadukkaan oluen tekeminen. “Harrastajien budjetilla saa nykyään laitteita, joiden avulla voi tehdä käytännössä panimotason laatua”, kiteyttää Bonanza Brewingin Lauri Hynninen.
Teksti ja kuvat Erkki Ukkola