Joulun vinkit oluen valintaan ja tarjoiluun
Olutposti vinkkaa juhlapyhiksi vinkit oluista joulupöytää sekä oluen tarjoiluun. Katso miten nautit oluestasi parhaiten!
Ruuan ja juoman yhdistämisessä vaikuttavat joulunakin tietysti jokaisen omat makumieltymykset, mutta jos muistaa muutaman simppelin periaatteen oluen ja ruuan yhdistämisessä, pääsee helpolla joulupöydän olutsuosituksissa. Aina kannattaa yrittää hahmottaa ruuan vahvin aromi ja valita juoma sen mukaan. Valittaessa olutta ruokajuomaksi, on huomioitava ensisijaisesti oluen katkeruus.
Alkuruuat:
Silli- silakka- ja rosollipöytään olut sopii hyvin, koska se tasapainottaa kalojen suolaisuutta ja rosollin etikkaisuutta makealla maltaisuudellaan. Myös suolaisen mehukas mäti on omiaan oluen kera. Tämäntyyppisiä kalapöytään sopivia oluita ovat vaaleat lagerit ja rapsakan kuivat pils-oluet, mutta myös vähän maltaisemmat amber lagerit ja perinteiset suomalaiset jouluoluet. Hyvä valinta kalapöytään on vaalea, sitrusmainen vehnäolut, joka käy myös rosollin kera. Lohiruokien kanssa toimivat myös marjaiset oluet.
Pääruuat:
Suomalaisen joulupöydän pääruoka on useimmiten kinkku, jonka suolaisuuden kanssa maistuu usein sen mieto savuinen aromi, joka yhdistyy kirpeään sinappihuntuun. Perinteisiä suomalaisia jouluruokia ovat myös pitkään haudutetut juureslaatikot, joiden maku on usein mieto ja hapanimelä. Oluen maltaisuus sopii hyvin yhteen laatikoiden ja kinkun savuisuuden kanssa ja juoman katkeruus taas leikkaa laatikoiden raskautta ja kinkun rasvaa. Hyviä oluita kinkun ja laatikoiden kanssa ovat sitrusmaiset humalaiset APAt sekä hauskasti maltaiset hedelmäiset IPAt, joissa humalan katkero ja hiilihappo toimivat makujen neutralisoijina eli ne ikään kuin putsaavat suun makumuistin. Raskaisiin ruokiin voi myös valita tummahkon, hieman makean oluen, jossa oluen makeus tasapainottaa raskaiden ruokien suolaisuutta. Tummahkoissa oluissa on vaadittavaa makean runsasta maltaisuutta. Hyviä kinkku- ja laatikko-oluita ovat belgityyliset dubbelit ja tripelit, vahvat doppelbockit ja maltaisen savuiset savuoluet.
Kasvisruokailijan joulupöytään kannattaa valita myös tummahkoja belgityylisiä oluita kuten dubbelit ja trippelit sekä saksalaistyylisiä vehnäoluita, koska tuhdit suolaiset juuresmaut vaativat hieman makeutta olueen. Vegaanikinkussa on usein samoja makuelementtejä kuin peruskinkussakin, vaikkakin hieman miedompana, joten hedelmäinen APA-olut käy myös vegaanikinkun juomasuositukseksi. Kypsennetty punajuuri toimii joulupöydässä myös vehnäoluen kanssa.
Jälkiruuat ja juustot:
Hedelmäisen makeat ja tuhdit oluet käyvät erinomaisesti digestiiviksi tai juustopöydän kanssa, silloin oluiden maku sopii juustojen suolaisuuteen ja oluen hiilihappoisuus keventää juustojen maukasta raskautta. Hyviä oluita digestiiviksi ja juustojen kanssa ovat erilaiset luostarityyliset ale-oluet, happamahkot flanders ale -oluet tai maltaiset barley winet. Hyvä yhdistelmä tulee myös rustiikeista saison-oluista juustojen kera tai vahvemmista hedelmä- tai marjaoluista.
Suklaajälkiruokien kanssa maistuu jälkiruokaviinilasista pieni annos portteria tai vastakohtaisesti hedelmäisen hapanta olutta kuten vaikka kirsikkaolutta. Nämä oluet sopivat myös luumujälkiruokien kanssa.
Katso Olutpostin toimituksen suosikkeja joulunviettoon!
Mikko Hentunen:
- Sinebrychoffin Porter ja Koffin Crisp tasapainottamaan toisiaan joulupöydän laatikoiden ja muiden vahvojen makujen kanssa.
- Põhjalan Jouluöö illalla rääppiäisten kanssa.
- Altian Hehkuviiniä (22 %) kuumana muutama sentti yötonttumyssyksi.
Anikó Lehtinen:
- Mätileivän, lohen ja muiden kalaherkkujen kanssa kanssa Kanavan Panimon Sulku Pils.
- Pekonilla vuoratun uunikalkkunan kanssa Fiskarsin panimon Floridus Flanders Red.
- Suklaakonventien kanssa Maistilan Purppuravyöhyke kirsikkaolut.
- Herkkujuustojen kanssa Mallaskosken Medusa Rum BA Barley Wine.
Jari ”cyde” Hyttinen:
- Aattona kun olen käymässä kotiseuduilla Joensuussa vedän kinkun kanssa jotain tummaa lageria.
- Illalla naukkailen rauhallisin ottein paikallisen Panimo Honkavuoren Taiga Whisky Portteria ja mussutan suklaata niin, että Painonvartijoissa vaihtuu joulun kellojen ääni hälytyssireeniksi
- Joulupäiväksi kerään varmaan muutamia eri tyyppisiä oluita maisteluun. Loppuillasta koetan ”viihdyttää” läsnäolevia kunnes moottoriturpa komennetaan makuuhuoneeseen odottamaan Nukku-Matin vastaanoton avautumista.
Harri Soinila:
- Sukulaisten kanssa ajanviettoon: Pieni kokoelma kevyempiä porttereita ja stouteja.
- Sukulaisilta pakenemiseen oman pään sisälle: Oikein tuhti tynnyrikypsytetty imperial stout, joka vaatii keskittymistä ja antaa hyvän tekosyyn vetäytyä sivummalle.
- Sukulaisilta pakenemiseen ihan hankeen asti: Jaloviina.
Kaunis olutlasi kruunaa nautinnon
Oikeanmuotoisesta lasista tarjoiltuna olut esittelee parhaat puolensa. Lasin valintaan vaikuttavat oluttyyppi, oluen ulkonäkö, tarjoilulämpötila sekä annoksen koko. Hyvään olutlasiin mahtuu annos olutta sekä vaahtokukka, joka suojelee oluen aromeita ja saa oluen maistumaan vielä paremmalta. Korkea, kapea tai pyöreähkö olutlasi säilyttää parhaiten arominsa. Hyvässä vinilasissa on samoja ominaisuuksia kuin hyvässä olutlasissakin, joten ruoan kanssa nautittuna olutta voi tarjoilla myös viinilasista, etenkin jos osa seurueesta juo viiniä.
Oluen vaahdon muodostumisen kannalta on tärkeää, että lasi on täysin puhdas. Pesun jälkeen olutlasi huuhdellaan vielä vedellä, jotta viimeisetkin pintaan jääneet rasva- tai pesuaineet jäämät huuhtoutuvat pois.
Oikea lämpötila päästää aromit oikeuksiinsa
Mitä vaaleampi olut ja mitä vähemmän alkoholia, sitä viileämpänä se tulisi tarjota. Vaaleat oluet, kuten vehnäoluet, pilsit ja lagerit, APAt, pale alet, session IPAt, mild alet, blond alet, kevyet hapanoluet ja alkoholittomat vaaleat oluet ovat parhaimmillaan jäähdytettynä +4–10 asteeseen. Lämpimänä niiden voivat muuttua häiritsevän voimakkaiksi. Tuhdimmat vaaleat oluet, kuten IPAt, red alet ja brown alet sekä, kevyehköt tummat oluet kuten amber ja vienna lagerit, tummat lagerit, bockit ja imperial sekä kypsytetyt hapanoluet tarjotaan +10–14-asteisina, jolloin runsaat maut pääsevät oikeuksiinsa. Vahvojen nautiskeluoluiden, kuten imperial stouttien, barlwy winejen, luostaridubbeleiden aromit ovat parhaiten tasapainossa, kun ne tarjoillaan +14–18 asteisina.
Kaikki oluet tulee kuitenkin säilyttää viileässä, alle 20 -asteessa. Ota tummemmat oluet huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen tarjoilua. Huomaa myös, että oluen kaataminen lasiin lämmittää juomaa aina muutaman asteen.
Oluen kaataminen
Joillain oluilla on oma kaatotyyli, jota kannattaa noudattaa. Sen myötä oluen maku on parhaimmillaan.
Useimmat oluet kaadetaan lasin sisäpintaa pitkin pitämällä lasia vinosti kallellaan. Kun olet kaatanut 2/3, nosta lasi pystyyn, jotta saat oluen pinnalle vaahtokukan.
Suodattamattomia vehnäoluita puolestaan kaadetaan lasiin sisäpintaa pitkin noin puolet pullon sisällöstä. Sitten olutpulloa pyöräytetään, jotta sakka saadaan sekoittumaan juomaan tasaisesti. Sitten loputkin oluesta kaadetaan lasiin.