Kahviposti Juomaposti
Siideriposti Juomaposti

Hyvä Tuomas 2025 -palkitut ovat ravintolayrittäjät Anu ja Sami Lappalainen Tampereelta 

Olutliiton vuosittainen Hyvä Tuomas -kiertopalkinto jaetaan ansiokkaasta työstä olutkulttuurin hyväksi. Tänä vuonna palkittiin tamperelaiset gastropubyrittäjät ja juomien maahantuojat Anu ja Sami Lappalainen.

Sami ja Anu Lappalainen sekä vuoden 2024 Hyvä Tuomas Marjokaisa Piironen.

Yli 20 vuotta Tampereen ravintolaelämää elävöittäneen Lappalaisen pariskunnan Vinoteca  -ravintolaryppään lippulaiva on ollut monelle tuttu Gastropub Tuulensuu Hämeenpuiston ja Puutarhakadun kulmauksessa. Lappalaisen pariskunta onkin yhdistänyt hyvän ruoan ja juoman ennen kuin moni muu edes uskalsi ajatella ideaa. Sanapari ”gastro ja pub” yhdistää Lappalaisten ravintoloissa laadun ja rennon tunnelman.

– Olemme molemmat olleet ravintola-alalla ennen omien ravintoloiden perustamista, kertoo Sami Lappalainen. – Pikkuhiljaa kypsyi ajatus, miten itse toteuttaisi asiakaspalvelua ja tuotteita. Ja kun haluttiin tehdä vähän eri lailla, niin oli parasta perustaa oma paikka. Gastropub Tuulensuussa belgialainen olut oli mukana alusta asti, mutta kun muutimme isompaan kiinteistöön, missä oli myös keittiö, halusimme yhdistää olutta ja ruokaa, niin Belgia tuntui luontevalta.

Anu ja Sami Lappalaisen ravintoloihin on kuulunut vuosikymmenten saatossa pitkälti yli kymmenen ravintolaa, jotka ovat kulloinkin vastanneet yleisön muuttuvaan kysyntään. Viimeksi he avasivat Hatanpään valtatielle Boomers Bar -nimisen ravintolan ja sitä ennen Tammelan torin kupeelle sakasalaistyylisen Schnitzelhausin.

– Edelleen meitä ajaa eteenpäin ravintolayrittäjyyden vaihtelevuus ja tekemisen meininki, kertoo Sami Lappalainen. – Nälkä nähdä ja kokea on kova, ja haluamme myös tuoda ja esitellä suomalaisille mitä kaikkea maailmalla on. Olen joskus kuullut sanonnan, että kun tutustuu siihen mitä ihmiset syövät ja juovat jossain, ymmärtää paikallisen kulttuurin. Tätä olemme myös halunneet tuoda ravintoloihimme.

Hyvät Tuomaat perustelevat pariskunnan valintaa seuraavasti: – Anu ja Sami Lappalainen rikkovat mielikuvan perinteisestä oluen ammattilaisesta, kun he tarjoavat asiakkailleen laajan valikoiman muita juomia, jotka ovat omaa maahantuontia. Ne ovat joskus yllättäviä, jopa valtavirrasta poikkeavia.

Hyvän Tuomaan julkistus pidettiin poikkeuksellisesti Tuomaanpäivän aattona olutravintola Pikkulinnussa Puotilassa, missä edellisen vuoden Hyvä Tuomas Marjokaisa Piironen luovutti kiertopalkintona toimivan tammitynnyrin asianmukaisin menoin Lappalaiselle. Sami ja Anu Lappalainen lennähtävät Tuomaaksi 21.12. työ- ja joulumatkalle Ranskan gastronomiseen pääkaupunkiin Lyoniin.

Hyvä Tuomas on Olutliiton vuosittain jakama palkinto ansiokkaasta työstä olutkulttuurin hyväksi ja nimityksen tekevät aiemmin palkinnon saaneet. Tänä vuonna jaettava tunnustus on järjestyksessä 32. Palkinto julkistetaan yleensä Tuomaan päivänä 21.12, jolloin on perinteisesti rauhoituttu joulunviettoon. Aikaisemmat Hyvät Tuomaat: https://olutliitto.fi/toiminta/hyva-tuomas/

Juomaposti Laitilian Kukko 2025