Tee itse: Kotiolutyhteisö Hombre ja Olarin panimo -yhteistyöoluen resepti
Kotiolutyhteisö HOMBRE teki ensimmäisen kaupallisen oluensa yhdessä Olarin Panimon kanssa. Oluen tyyli ja yhteistyöpanimo äänestettiin itse yhteisössä. ”Brew It Better Yourself” -nimisen, märzen-tyylisen oluen resepti suunniteltiin yhdessä panimon kanssa ja osa sen tuotosta ohjataan Ukrainan kriisiapuun.
Oluen etiketti ohjaa tälle reseptisivulle, näin jokainen oluenharrastaja voi tehdä oluesta oman versionsa. Katso siis resepti ja laita tulille!
Brew It Better Yourself Märzen
Resepti: HOMBRE kotiolutyhteisö ja Olarin Panimo/Ville Leino
25 l
Raaka-aineet:
Maltaat:
3.6 kg (62.7%) Bindewald Pilsen Malt (jyvä, 3.4 EBC)
1.8 kg (31.4%) Weyermann Munich II (jyvä, 23 EBC)
170 g (3%) Simpsons Crystal Light (jyvä, 104 EBC)
170 g (3%) Weyermann Melanoidin (jyvä, 59 EBC)
yhteensä: 5,74 kg
Vesi:
Mäskäys 23,5
Huuhtelu 13,59 l
yhteensä 37.09 l
Humala:
17 g (23 IBU) Hallertau Magnum 14% katkerohumalointiin
42.5 g (2 IBU) Hallertauer Mittelfrüh 4% aromihumalointiin
42.5 g (3 IBU) Saaz 4.5% aromihumalointiin
yhteensä: 102 g
Hiiva:
2 X 11 g pss Fermentis W-34/70 Saflager Lager 83 %
Lisäksi:
12.3 g Calcium Chloride (CaCl2) mäskäykseen
2.9 g kipsi (CaSO4) mäskäykseen
Oluenteko:
Säädä vesiprofiili oman vesiverkoston mukaisesti. Mäskin pH-tulisi säätää maitohapolla 5,3-5,4. Vesiprofiilissa tavoitellaan maltaisempaa ja parempaa suutuntuma ja tähdätään lukemiin: Ca 120 ppm, Mg 1,4 ppm, Na 20 ppm, SO4 65 ppm, Cl 215 ppm. Lukemiin päästään lisäämällä veteen kalsiumkloridia, kalsiumsulfaattia ja ruokasuolaa. Käytä apuna: brewersfriend.com/water-chemistry/
Mäskäys:
Sisäänmäskäys: 64 astetta – 60 minuuttia
Ulosmäskäys: 78 astetta – 10 minuuttia
Kantavierre ennen keittoa 1,045
Keitto:
Keittoaika: 75 minuuttia
Humalien lisäys: Katkero Humala Magnum lisätään 60 minuuttia ennen keiton loppumista. Aromihumalat Mittelfrüh ja Saaz lisätään, kun vierre on keiton jälkeen jäähdytetty 83 asteeseen. Humalia pyöritetään 20 min (whirlpool), jonka jälkeen jäähdytystä jatketaan hiivauslämpötilaan.
Kantavierre ennen käymistä OG 1,052
Kantavierre käymisen jälkeen FG 1,009
Käyminen:
Pääkäyminen 12 asteessa 5 päivää, 15 asteessa 3 päivää
Lagerointi 5 asteessa 5 päivää.
Lopputuote:
Katkerot: 28 IBU
Väri: 16,7 EBC
Hiilidioksidi: 2.6 CO2-vol
Alkoholi: 5,5 %
HOMBRE Helsinki: Kotioluen tekijöiden oma foorumi Facebookissa.