Helsinkiläistynyt Olarin Panimo täytti 10 vuotta
Espoosta kotoisin oleva helsinkiläistynyt Olarin Panimo täytti tänä vuonna kymmenen vuotta. Pyöreiden vuosien kunniaksi panimo julkaisi sarjan oluita ja juhlistaa taivaltaan koko viikon Konepajan hanahuoneessaan.

Olarin Panimon historiaan mahtuu monta vaihetta. Perustaja Ville Leinon autotallipanimosta on kasvanut vuosittain parhaimmillaan noin 250 000 litraa tekevä pienpanimo, joka on muuttanut muutamankin kerran, viimeksi Espoon Otaniemestä Helsingin Vallilan Konepajalle. Kaikki muutokset ovat myös vaikuttaneet panimon toimintaan. – Uusi sijaintimme on muuttanut mm. myyntirakennettamme. Myymme noin 45 prosenttia tuotannostamme oman panimomme kautta, joko hanahuoneesta tai myymälästä, mutta kun Otaniemessä myymälän ostot olivat välillä todella kovia, niin nyt taas itse hanahuoneessa ja terassilla viihdytään enemmän ja myymäläostot ovat pienempiä.
Olarin kymmenvuotisen historian kunniaksi panimo on tehnyt juhlaversioita matkan varrella pannuista oluista, kuten ensimmäisestä, 3.12.2015 lanseeratusta, Olarin postinumeron mukaan nimetystä Area 21 IPA:sta, joka oli nyt maistettavissa alkuperäisellä reseptillään. – Tästäkin oluesta on monta eri versiota, koska me viilaamme oluita, yrittäen tehden niistä aina parempia, kertoo Leino. – Mutta nyt päätimme kymmenvuotisjuhlaksi tehdä uudelleen Area 21:n alkuperäisellä reseptillä.

Neljään humalaa, Warrior:a, Chinook:ia, Cascade:a, Citraa ja Simcoe:ta sisältävä Area 21 olikin virkistävän vanhanaikainen IPA-tulkinta, jossa selkeän greppimäisen katkerat humalat kohtaavat tasapainoisen, hieman kauraa sisältävän mallaspohjan. Hetkeksi aika pysähtyi vuoteen 2015.
Olarin Panimo on eniten tunnettu NEIPA-oluistaan ja lähiöä juhlistavasta, skeittausta ja graffititaidetta esiintuovasta ilmeestään. Toki Leinon mukaan oluttyylejä on tehty lukematon määrä ja nyt kiinnostavat uudestaan trendiksi tulleet West Coast IPA:t, joita meneekin panimolla. – Me elämme uutuusmyynnillä, vuosittain lanseeraamme noin 50-60 uutta olutta. Muistan kun aloitimme, silloin neuvottiin, että panimon kannattaa kehittää noin 3-4 hyvää perusvalikoiman olutta, niin silloin menestyy – me teimme juuri päinvastoin ja se on pitänyt meidät pystyssä.
Iso osa olutuutuuksista myydään growlereissa, jonka Olari lanseerasi ensimmäisenä koronan aikaan. Varsinkin NEIPA:t ovat vikkeliä myymään tässä tuoreolutpakkauksessa, vaikka muitakin siihen tehdään. Koronan aikaan pakkaus oli suosituimmillaan, silloin niitä meni jopa 500 pulloa päivässä, mutta edelleen monet ostavat Olarilta oluensa growlerissa.
Tällä viikolla toinen Olarin Panimon uusvanha lanseeraus on panimon ensimmäinen NEIPA Hazy Hoods, josta on tehty paljon eri versioita. Oluen juju on siinä, että mallaspohja pysyy samana ja kolmen humalan komboa vaihdellaan joka erässä. Tässä kymmenvuotisjuhlaerässä humalina ovat Erebus, Motueka sekä Citra ja maussa löytyy mukavaa trooppista hedelmää ja lempeää suutuntumaa.
Panimon vuosituotanto ja kannattavuus on vaihdellut vuosien varrella ja viime vuosi on ollut yksi vaikeimmista, johtuen muutosta ja neljän kuukauden tuotantokatkoksesta. Mutta tulevaisuus näyttää Leinon mielestä valoisalta: – Ensi vuonna tuotantotavoitteena on jälleen 250 000 litraa. Pidemmällä tulevaisuudessa siintää Espoon Niittykummussa olevan elämyskeskuksen kehittäminen ja avaus. Sinne tulee ainakin ravintola, hanahuone, panimo, terassi ja mahdollisesti hotellikin. Alkuperäinen suunnitelma oli olla Konepajalla väliaikaisesti ja siirtyä Niittykumpuun sen valmistuttua, mutta nyt näyttää siltä, että jäämme tännekin. Paikka on hyvä ja asiakasvira riittää siihen, että pysymme kannattavana. Joten voi olla, että tulevaisuudessa meillä on kaksi panimoa.
Nykyisen Konepajan panimon tuotantokapasiteetti on jopa 400 000 litraa, mutta panimolla ei haluta kasvaa liikaa. – Haluamme pysyä tarpeeksi pienenä, että homma on hauskaa, joten ainakaan yli puolen miljoonan litran yli ei haluta mennä, tuumii Leino. – Etämyynnnin salliminen ei myöskään meillä vaikuta paljon, me haluamme, että ihmiset tulevat paikan päälle.
Juhlaviikkona on julkaistu myös saksalaistyylinen Wicked Value -pils, joka on humaloitu perinteisesti Hallertau Mittelfrühilla ja Saazilla, maltaiden ollessa Wyermannin lattiamallastettu pilsner-mallas sekä italialainen Eracle, jotka takaavat pyöreän viljaisuuden ja tasapainon ruohomaisen humaloinnin kanssa sekä vahva Treasure the Memories imperial stout, jossa inspiraatiota haettiin rapakon takaa napakan humaloinnin omaavista jenkkioluista. Oluessa olikin suoraviivainen paahteisuuden ja katkeruuden tasapaino. Jälkimmäisestä oluesta lupailtiin myös tynnyrikypsytettyä versiota.
Lisäksi panimolla pääsi maistamaan Kumpulan siirtolapuutarhan omenoista syntynyt, caskissa tarjoiltu siideri, jonka maku oli omenaisen kuiva ja hapan, hieman rustiikkien makuelementtien kera. Siideri löytyy myös tölkissä.
Olarin Panimon kymmenvuotisjuhlallisuudet jatkuvat tämän viikon Konepajan hanahuoneella.
Kuvat Anikó Lehtinen ja Olarin Panimo




