Helsinki Haze Wave Festival – Uudentyyppistä olutmaistelukulttuuria luomassa
Helsingin Suvilahdessa 22-23.7. järjestettävä Haze Wave Festival tuo Suomeen uudenlaisen olutfestarilippukäytännön, jossa maistetut olutannokset sisältyvät lipun hintaan. Ulkomailta tuttuihin maistelusessioihin odotetaan yhteensä noin 1500 ihmistä maistelemaan yli 40 panimon oluita.
Monet oluenystävät ovat matkanneet mm. Kööpenhaminan Mikkeller Beer Celebration tai Tallinn Craft Beer Weekend -tapahtumiin ja heille onkin tuttua, miten kaikki maisteltavat oluet kuuluvat lipun hintaan.
Nyt Brukett-juomakonserniin kuuluva Pien -maahantuonti- ja jälleenmyyntiyritys järjestää samantyyppisen tapahtuman ensi kertaa Suomessa. Suomen alkoholilainsäädännön takia tapahtuma joutuu hieman muuttamaan käytäntöä kansainvälisiin tapahtumiin verrattuna, koska Suomessa lipun hintaan ei saa kuulua rajoittamattomasti alkoholijuomia kuten ulkomailla. Ulkomailla tiettyjen oluttapahtumien tiskeiltä saa sessiolipun ostettua periaatteessa hakea juomia rajoituksetta koko maistelusession ajaa (joka on usein nelisen tuntia), tosin käytännössä pitkät jonot ja pienet anniskelumäärät (5-15 cl) usein rajoittavat juomien saantia.
Suomessa laki taipuu tähän uudentyyppiseen järjestelyyn, kun juomia on tietty määrä lipun hinnassa. Tämäntyyppisiä tapahtumia on järjestetty mm. yökerhoissa, joissa pääsylipun hintaan on kuulunut vaikka muutama juoma, mutta oluttapahtumissa Haze Wave on ensimmäinen. Tapahtuma myy erilaisia lippuja, jotka maksavat noin 70-249 euroa riippuen sessioiden määrästä.
– Olemme ratkaisseet asian niin, että tapahtuman sisäänpääsyn yhteydessä saa lehdykän johon merkataan saatujen annosten määrä. Tämä on nopea ja vaivaton keino ratkaista asia. Yhdeltä panimolta voi ottaa kahteen lasiin molempia oluita samalla, ja myös tupla-annokset onnistuvat, mikäli kyseiselle panimotiskille ei ole jonoa. Näin varmistamme että mahdollisimman moni pääsee maistamaan nopeimmin loppuvia tuotteita, kertoo Haze Wave Festivaalin perustaja, Pienen Erkki Häme.
Pienen Erkki Häme
Tapahtumassa on kolme sessiota, jossa jokaisessa on tarjolla noin 80 olutta puolen desin annoksina, maistelulippujen määrä taas on 50 per sessio, maisteluajan ollessa 4.5 tuntia. Kaikki session oluita näin ei pysty maistamaan, mutta jos haluaa maistella sessiossa 50 erilaista olutta, kokonaismäärä olisi noin per sessio 2,5 litraa, joka on noin 5 tuoppia. Käytännössä luultavimmin kaikkia oluita ei ehtisikään maistelusessiossa kokeilemaan jonojen ja suosituimpien oluiden loppuessa. Määrä tuntuu oluttapahtumassa kohtuulliselta, ja näin Hämeen mukaan on viranomaisten kanssa pohdittukin etukäteen. Jos osallistuu kaikkiin kolmeen maistelusessioon, niin koko tapahtuman kokonaismääräksi jää silti vain 15 tuoppia kahden päivän aikana nautittuna.
Tämäntyyppiset oluttapahtumat tuovat hyvän lisän suomalaiseen olutmaisteluun, koska osa oluista, kuten tynnyrikypsytetyt tai voimakkaasti happamat oluet, ovat luultavimmin hyvin intensiivisen makuisia, joten niitä onkin hyvä maistella pienempiä määriä. Uudet tulkinnat Suomen alkoholilaista myös tuovat lisää keskustelua lain rajoista ja avaavat uusia mahdollisuuksia erilaisille alkoholi- tai anniskelutoimijoille sekä haastavat viranomaisia toimimaan. Luultavammin tämäntyyppisiä tapahtumia saa odottaa lisää sekä olut- että muullakin alkoholipuolella.
Esikuvia urbaanilla oluttapahtumalla on monia kertoo Häme: – Olen reissannut ympäri maailmaa paljon olutfestareilla, ja nappaan nyt Haze Waveen jokaisesta ne parhaat elementit. Varmasti ne tutuimmat esikuvat ovat Tallinn Craft Beer Weekend sekä Mikkeller Beer Celebration Copenhagen jotka on molemmat järjestetty erittäin hyvin.
Paimoita tapahtumaan tulee ympäri maailmaa, tunnetuimpana ehkä Finback Brewery Yhdysvalloista. MBCC ja TCBW -tapahtumien tapaan, panimoiden henkilökuntaa on itse oluttiskien takana. Suuri osa ulkomaisista panimoista on Pienen maahantuonnin ja verkkokaupan valikoimissa, mutta Hämeen mukaan myös mukana on myös muita panimoita joiden kanssa he ovat vuosien saatossa ystävystyneet.
– Kotimaisten panimoiden kohdalla, kaikki eivät ole (mm. Naïlo ja Ant Brew) webshopissamme edustettuina, mutta kaikki kotimaiset ovat hyviä ystäviämme ja vielä todella kovia panimoita. Ensi vuonna tarkoitus ehdottomasti laajentaa myös kotimaisten panimoiden osuutta, koska maassamme on onneksi nyt paljon kiinnostavia modernia tekijöitä, kertoo Häme.
Jokaiselta panimolta tapahtumaan tulee kaksi olutta per sessio, ja Hämeen mukaan suurin osa oluista on IPA:aa, hapanoluita tai tynnyrikypsytettyjä oluita, nyt selkeästi nousussa olevia lagereita unohtamatta. Lisäksi mukana on kaksi alkoholittomia oluita valmistavaa panimoa.
Tapahtuman tunnelma on urbaanin moderni. – Meillä on sisällä ja ulkona DJ-lavat – sisällä soittavat rautaiset ammattilaiset ja ulkona olutpiireistä tuttuja hahmoja, joista kyllä moni heistäkin on kovia pitkänlinjan soittajia. Sisällä tulee olemaan hieman tummempi ja ”kakofonisempi” tunnelma, mutta ulkolavalla on rauhallisempi paikka hengähtää ja käydä nauttimassa paikalle saapuvien ruokarekkojen antimista, vinkkaa Häme.
Tapahtumaa on Hämeen mukaan tarkoitus laajentaa Budapest Beer Weekin kaltaiseksi, koko kaupungin yhteiseksi olutiloitteluviikoksi.
– Tänä vuonna suurin osa tapahtumista on vielä Pien Shopilla, mutta torstaina järjestämme yhteensä 16 hanavaltaustapahtumaa eri baareissa ympäri kaupunkia. Tarkoitus on että ensi vuonna tapahtumia olisi laajemmin eri ravintoloissa pitkin viikkoa.
100% festivaalin tuotosta ohjataan Ukrainan avuksi, myöhemmin valittavan hyväntekeväisyyskumppanin kautta.
Haze Wave Festival 22.-23.7. Suvilahden Kattilahallissa.