Euroopan ensimmäinen päärautatieasemapanimo avautuu ensi vuonna

Helsingin päärautatieasemalle avautuu ensi vuonna Kellotornin Panimo, jota operoi Etko Brewing. Panimon lisäksi samoihin tiloihin tulee panimoravintola sekä tapahtumakeskus. 

Etko Brewingin toimitusjohtaja Jan Grehn tulevan panimon paikalla.

Kellotorni on osa Helsingin Päärautatieasemaa, joka on otettu käyttöön vuonna 1919. Silloin paikalle suunniteltiin panimoa, joka kuitenkin kieltolain takia jäi rakentamatta. Nyt yli sata vuotta myöhemmin, rautatieaseman toiseen kerrokseen, entisen Pressiklubin ja Pullman-baarin tiloihin tulee sekä panimo, 300-hengen tapahtumakeskus että panimoravintola, jotka kaikki kantavat nimeä Kellotorni aseman tornin mukaan. Samalla avataan itse torni tapahtumakeskuksen vierailijoille. Kellotornihankkeen taustalla ovat Aseman Kellotorni Oy:n yrittäjäosakkaat Markus Pyrhönen,  Etko Brewingin Jan Grehn ja Sandro Riccio. Rakennusvaiheessa olevan tapahtumakeskuksen toiminnan aloitus on aikataulutettu syksyyn 2025.

Kellotornin tapahtumakeskus tulee olemaan kaksikerroksinen. Panimoravintola sijaitsee katutasossa, toisessa kerroksessa ovat panimo, tapahtumatilat Kellotornin Olympiasali ja Kellotorniklubi.

– Eliel Saarisen suunnittelema Helsingin Päärautatieasema vihittiin käyttöön vuonna 1919. Tilojen uudistushankkeessa kunnioitetaan vanhaa ja säilytetään tilojen alkuperäinen tunnelma. Palvelut ja tekniikka tuodaan vuoteen 2025. Kellotornista tulee kaupunkilaisten, matkailijoiden ja tapahtumien kävijöiden uusi kohtaamispaikka, Aseman Kellotorni Oy:n toimitusjohtaja Joakim Back sanoo.

Vision tapahtumakokonaisuudesta sai alunperin Etkon Jan Grehn, joka on aikaisemmin järjestänyt tapahtumia.

Kellotornin panimo -nimellä operoiva panimon vuosituotantolitrat tulevat olemaan noin 30 000 litraa, kertoo Jan Grehn. – Kellotornin panimo on erillinen panimo, eikä kulje brändiemme Etkon ja Factoryn alla. Meillä on 500 litran keittokattila ja kuutisen samankokoista käymisastiaa. Panimoravintolan puolella tulee olemaan 18 hanaa, joista suurin osa on Kellotornin omia tuotteita. Tavoitteena on luoda Kellotornille helposti lähestyttävä, laadukas ja mielenkiintoinen olutkattaus, jolla puhuttelemme sekä vaativampia että uusia oluen ystäviä.

Entisen Pullmannin katubaarin kohdalle tulevan, noin 50 -paikkaisen panimoravintolan puolella on tarkoitus järjestää myös tastingeja sekä oluen ja ruuan paritusta.

Baari oluen vaakatankkeineen nyt ja syksyllä 2025.

Harvoin yleisön käytössä ollut Kellotorni avautuu myös ja sinne on tarkoitus järjestää opastettuja kierroksia, joilla pääsee tutustumaan Eliel Saarisen suunnitteleman rakennuksen arkkitehtuuriin, kulttuurihistoriaan ja sen tuhansiin tarinoihin. Osana uudistusta Kellotorni-kokonaisuuteen rakennetaan myös hissi esteettömän kulun varmistamiseksi – tämä toki on ollut jo Saarisen alkuperäisessä suunnitelmassa 1900-luvun alussa, mutta jäi silloin rahapulan takia rakentamatta.

Olympiasali nyt ja syksyllä 2025.

Aseman kellotorni -yhtiön mukaan kokonaishankkeeseen on investoitu seitsennumeroinen summa ja yhtiö on sitoutunut toimintaan kymmeneksi vuodeksi. Lisäksi VR kertoo, että se investoi päärautatieaseman kehittämiseen 60 miljoonaa euroa vuosien 2019–2026 aikana.

Toimijoiden mukaan remontissa on tarkoitus säilyttää tilojen alkuperäinen tunnelma ja töitä valvookin Museovirasto. Kellotorni-kokonaisuudesta on tarkoitus tehdä nähtävyys ja kohtaamispaikka niin helsinkiläisille kuin turisteillekin.

Kuvat: Anikó Lehtinen

Katso lisää:

Helsinkiläisen oluen päivä 3.3. – olutta ennen ja nyt