Siideriposti Juomaposti
Siideriposti Juomaposti

Elina Innasen Chocochilin kesäruokaa on Vuoden kotimainen keittokirja

Ruokatoimittajat ry on valinnut Vuoden kotimaisen keittokirjan, joka on Elina Innasen Chocochilin kesäruokaa (Kosmos). Lisäksi myönnettiin 3 kunniamainintaa. Palkitut julkistettiin Viini-ja ruokamessuilla.

Elina Innanen

Voittajakirja, Chocochilin kesäruokaa on keittokirjaraadin mielestä moderni, inspiroiva ja käytännönläheinen opas vegaaniseen grillaamiseen ja kesäkokkaukseen. Elina Innasen lämmin ja tunnistettava ote näkyy kaikessa: ruoassa, tarinassa ja kirjan kauniissa visuaalisessa ilmeessä. Kirja osoittaa vakuuttavasti, että vegaanikin voi grillata. Reseptit ovat selkeitä ja toimivia, ja niiden punainen lanka pysyy kirkkaana läpi koko teoksen. Kokonaisuus on huolellisesti rakennettu ja tasapainoinen niin sisällön, taiton kuin reseptien rytmityksenkin osalta.

Innasen reseptiikka on tekijänsä näköistä: kekseliästä, värikästä ja makujen suhteen rohkeaa, mutta silti helposti lähestyttävää. Kirjasta löytyy inspiraatiota niin aloittelevalle kotikokille kuin kokeneemmallekin ruoanlaittajalle. Raati piti erityisesti siitä, että resepteissä on runsautta, makua ja vaivattomuutta. Kirsikkamarinoitu tofu nousi testiryhmän suosikiksi: ihana, toimiva resepti, jossa marinadia on reilusti ja maku täyteläinen. Myös vesimeloni-retiisisalaatti ja satay-tofu keräsivät kiitosta maukkaudestaan ja kesäisestä tunnelmastaan.

Kirjan tekijä Elina Innanen ruokabloggaaja ja keittokirjailija, joka ylläpitää Suomen suosituimpiin kuuluvaa vegaanista ruokablogia Chocochiliä. Innanen on lisäksi kirjoittanut vajaa kymmenisen vegaanista keittokirjaa.

Elina Innanen kuvailee voittotunnelmiaan seuraavasti:

– Suomessa on tänäkin vuonna ilmestynyt valtava määrä laadukkaita keittokirjoja, joten on ihan mieletön kunnia, että Chocochilin kesäruokaa valittiin kaikkien näiden upeiden kirjojen joukosta vuoden parhaaksi.

Vaikka rakastankin työtäni vegaanisen ruoan parissa, en tee tätä itseni takia, vaan tehdäkseni osuuteni eläinten ja maapallon puolesta. Vuoden kotimaisen keittokirja -palkinnon voitti nyt ensimmäistä kertaa vegaaninen kirja, mikä on ihan huikea juttu! Minusta tämä kertoo sitä, että vegaaniruoka on asettunut osaksi suomalaista ruokakulttuuria.

Kunniamaininnat

1. Korpen keittiössä, Korpedictus (Otava)

Korpen keittiössä on raikas, omalaatuinen ja tekijänsä näköinen teos, joka vie lukijansa Youtubesta tuttuun Korpen kokeilunhaluiseen, humoristiseen ja uteliaaseen keittiöön. Kirja rikkoo perinteisen keittokirjan rajoja viihdyttävällä tavalla.Teos inspiroi kohderyhmäänsä tarttumaan kauhaan ja kokeilemaan rohkeasti, epäonnistumisenkin uhalla. Se puhuttelee erityisesti nuoria ja nuoria aikuisia, jotka löytävät kirjasta omanlaisensa tavan innostua ruoanlaitosta. Raati testasi muun muassa viinikumit ja keksi-toffeesuklaapatukat. Ohjeet osoittautuivat toimiviksi, mutta vaativat tarkkuutta ja huolellisuutta – aivan kuten kemian inspiroima kokkailu kuuluukin.

2. Sienikirja, Mari Moilanen (WSOY)

Mari Moilasen Sienikirja on lämmin, käytännönläheinen ja innostava opas metsän antimien maailmaan. Teos tekee sieniin tutustumisesta helpompaa kuin koskaan. Teos toimii kuin sienikaveri metsässä, sen kautta kokenut ammattilainen on mukana opastamassa videoiden avulla. Moilasen lämmin ote ja selkeä kirjoitustyyli tekevät sienestämisestä helppoa ja turvallista. Tietopainotteisessa kirjassa on 19 reseptiä, jotka tukevat kokonaisuutta erinomaisesti. Raati testasi muun muassa sienipastan soijavoilla ja sieniä ruskistetussa voissa.

Kunniamaininta menee teokselle, joka innostaa uuden sukupolven sienestämään, madaltaa kynnystä lähteä metsään ja opastaa taitavasti myös keittiön puolella.

3. Pastis – Pieni pala Pariisia, Samuil Angelov, Elina Yrjölä, Pinja Ohvo & Nico Backström(omakustanne)

Pastis – Pieni pala Pariisia on kaunis ja kunnianhimoinen teos, joka vie lukijansa keskelle ranskalaista ravintolakulttuuria – Pikkuroban pikkubistrosta aina Provencen pastis-laseihin ja Pariisin kahviloihin. Kirja huokuu ranskalaisen keittiön eleganssia ja ravintolakulttuurin perinteitä, ja sen sivuilla voi aistia, miltä tuntuisi istua Pastiksen pöydässä tai kävellä hetken Rue de Rivolilla.

Teos yhdistää historiallista ja kulttuurista tietoa Ranskasta sekä tinkimättömällä otteella laadittua reseptiikkaa, joka avaa bistroruoan saloja ja makujen logiikkaa. Mukana on myös laaja viiniosio ja juomasuosituksia, jotka täydentävät kokonaisuutta ja tuovat kirjaan autenttisen ranskalaisen ravintolatunnelman. Visuaalisesti kirja on poikkeuksellisen kaunis ja tunnelmallinen. Kuvat, taitto ja kuvitus muodostavat harmonisen kokonaisuuden, joka onnistuu tuomaan palan Ranskaa suomalaiseen keittiöön.

Raati testasi kirjasta muun muassa croque monsieurin, tarte tatinin ja haudutetun mustekalan. Reseptit edustavat ravintolareseptiikkaa ja ammattikeittiön tekniikoita. Ne vaativat keskittymistä ja huolellisuutta, mutta lopputulos palkitsee.

Kunniamaininta teokselle, joka tuo Ranskan makujen ja tunnelmien kautta ravintolakulttuurin lukijan pöytään. Pastis – Pieni pala Pariisia on elämys kaikille aisteille.

Lähde: Ruokatoimittajat ry,Kosmos. kuva: Kosmos, Meri Björn