Kahviposti Juomaposti
Juomaposti Olvi Kesä 2025

Craft Beer Nomads: Olutmatkalla Sloveniassa – humalaviljelmiä, olutturismia ja luovia pienpanimoita

Craft Beer Nomadit matkasivat tällä kertaa Sloveniassa. Lue matkaraportti!

Upeasta luonnostaan tunnettu Slovenia on noussut viime vuosina Euroopan matkailukartalle suosituksi kesäloma- ja luontomatkailukohteeksi. Tämä eteläisessä Keski-Euroopassa, Kroatian, Italian, Itävallan ja Unkarin ympäröimänä sijaitseva pienehkö maa hurmaa erityisesti kauniilla vuoristomaisemillaan, mutta sieltä löytää myös muun muassa ihastuttavia, keskiaikaisia kaupunkikohteita ja kyliä sekä lyhyen, mutta kauniin kaistaleen Adrianmeren rannikkoa.

Slovenia on ikivanha viinimaa, ja sen toiseksi suurimmassa kaupungissa Mariborissa voi käydä ihastelemassa maailman vanhinta, edelleen voimissaan olevaa viiniköynnöstä. Maassa on myös pitkät ja vahvat oluenteko- ja humalanviljelyperinteet, ja olut on maan juoduin alkoholipitoinen juoma. Euroopan pienpanimobuumi saavutti Slovenian verrattain myöhään, mutta tätä nykyä maassa on yli 100 artesaanipanimoa ja käsityöläisoluen suosio on kasvussa. Maassa on panostettu myös olutturismiin ja matkailijoille on tarjolla erilaisia tutustumiskierroksia niin panimoille kuin humalaviljelmillekin, ja löytyypä Sloveniasta myös olutlähde.

Savinjan laakson vihreän kullan lumoissa

Alpeilta Slovenian keskiosien halki virtaavan Savinja-joen laaksossa on viljelty humalaa vuosisatojen ajan, ja tämä vehreä seutu on yksi Euroopan suurimmista humalantuotantoalueista. Humalanviljelyn keskuskaupunki on Žalec, jossa sijaitsee Slovenian Humalantutkimus- ja panimoinstituutti, joka on vastannut Slovenian humalanviljelyn tieteellisestä ja teknologisesta kehityksestä vuodesta 1952 lähtien. Žalecissa on kotoisin myös humalatuottaja ja -jalostaja Hmezad, ja pikkukaupungin alueella lukuisia humalanviljelytiloja ja moderneja humalankorjuukeskuksia, joissa pelloilta korjatuista humalaköynnöksistä erotellaan humalakävyt ja ne kuivataan. Humalankorjuun aikaan loppukesästä Žalecin ja koko Savinjan laakson yllä leijuu tuoreen humalan herkullinen tuoksu.

Slovenian humalapellot kattavat kaikkiaan noin 1 700 hehtaaria, ja jopa 98 % maassa tuotetusta humalasta viedään muihin Euroopan maihin, ja osin myös Euroopan ulkopuolelle. Perinteiset slovenialaiset katkerohumalalajikkeet, kuten Aurora, Celeia, Savinjski golding ja Bobek, hallitsevat tuotantoa, mutta markkinoilla on myös useita aromihumalalajikkeita. Sloveniassa on kehitetty uusia humalalajikkeita vastaamaan aromaattisemman humalan voimakkaaseen kysyntään, ja tuomaan markkinoille eurooppalaisia vaihtoehtoja. Tällaisia uusia, esimerkiksi Pale Ale -oluiden aromihumalina käytettäviä slovenialaisia lajikkeita ovat muun muassa Styrian Wolf, Styrian Fox ja Styrian Dragon.

Žalecissa jalostettu Styrian Wolf on eräänlainen eurooppalaisen ja amerikkalaisen humalaperinnön risteytys. Tämä humala tuo olueen intensiivisen humalan aromin ja hedelmäisiä mangon, päärynän, melonin tai marjojen vivahteita, ja joissain tapauksissa jopa ripauksen kookoksen aromia. Styrian Wolfia käytetään tyypillisesti aromihumaloiduissa India Pale Ale -oluissa, yhdistettynä muihin uudempiin slovenialaisiin humaliin. Wolfia käytetään usein myös yhdessä amerikkalaisten lajikkeiden, kuten Mosaicin, Chinookin tai Citran, kanssa.

Yksi Žalecin vetonauloista on keskuspuistoon rakennettu olutlähde, jossa pääsee maistelemaan oluita itsepalveluhanoista. Green Gold Fountain tuo paikallisia oluita, joissa on käytetty slovenialaisia humalia, oluita kaikkien saataville hauskalla ja opettavaisella tavalla. Vuonna 2016 avattu olutlähde on tribuutti Savinjan laakson humalaperinteelle, ja sen on toivottu tuovan alueelle entistä enemmän niin kotimaisia kuin kansainvälisiä olutvierailijoita.

Sloveniassa panostetaan olutmatkailuun

Slovenialaiseen olutkulttuuriin ja humalanviljelyyn tutustuessamme saimme iloksemme huomata, että olutturismista on tullut maassa varsin suosittu ilmiö. Alalla on useampiakin toimijoita, joiden tavoitteena on parantaa oluenvalmistuksen ja humalanviljelyn tunnettuutta ja tehdä yhteismarkkinointia käsityöläispanimoille. Yksi tällaisista yrityksistä on Beer Way Slovenia, joka on kotoisin pienestä, kauniista Kamnikin kaupungista, pääkaupunki Ljubljanan pohjoispuolelta. Beer Way järjestää panimokierroksia, olutmaisteluita, oluen ja ulkoilun yhdistäviä retkiä sekä vierailuja humalaviljelmille. Tällä hetkellä yrityksellä on toimintaa Kamnikin lisäksi Ljubljanassa ja Žalecissa.

Myös Slovenian pienpanimoyhdistys, jonka tavoitteena on yhdistää panimoalan toimijoita ja parantaa artesaanipanimoiden asemaa ja tunnettuutta, on ottanut askelia olutmatkailun edistämiseksi. Yhdistys lanseerasi vuonna 2023 BeerPass -projektin, jonka tuloksena syntyi olutpassi, joka esittelee kotimaisille ja ulkomaisille vieraille slovenialaisia oluita ja pienpanimoita. BeerPass on pieni, passin kokoinen kirjanen, jossa esitellään 15 pienpanimoa ja heidän oluitaan, ja johon kerätään leimoja panimoiden hanahuoneissa juoduista maistelulautasista. Passilla saa alennuksia ja muita etuja, ja leimoja keränneiden kesken arvotaan olutkegejä.

Sloveniassa on myös useampia olutfestivaaleja ja muita oluttapahtumia. Yksi tunnetuimmista tapahtumista on Pivo & Burger Fest, Ljubljanan vanhan keskustan sydämessä kaksi kertaa vuodessa järjestettävä ruoka- ja olutfestivaali. Tapahtuma kokoaa yhteen lukuisia slovenialaisia panimoita, ravintoloita sekä ja artesaaniburgereihin erikoistuneita kokkeja. Hyvän oluen ja maukkaiden hampurilaisten yhdistelmä ei liene koskaan mene pois muodista, ja Pivo & Burger festivaali on oiva tilaisuus yhdistää herkuttelu ja kaupunkikierros hurmaavassa Ljubljanassa.

Slovenian pienpanimokenttä on ilahduttavan monipuolinen

Viime kesäisen olutmatkamme aikana vierailimme kaikkiaan 13 slovenialaisessa pienpanimossa, ja pääsimme tapaamaan niin omistajia kuin panimomestareita ja kuulemaan tarinoita oluiden takaa. Maan olutpääkaupunkina voidaan pitää Ljubljanaa, jossa on useampia pienpanimoita, hanahuoneita ja olutravintoloita, mutta käsityöläispanimoita löytyy runsaasti myös muulta, niin kaupungeista kuin pienistä kylistä ympäri maata.

Humalaviljelmien keskellä Žalecissa toimii kansainväliseenkin suosioon noussut Green Gold Brewing, joka käyttää kaikissa oluissaan slovenialaista humalaa. Perheomisteisen panimon juuret ovatkin nimenomaan humalanviljelyssä, ja panimo perustettiin perheen vuodesta 1880 saakka toimineen humalafarmin tiloihin vuonna 2016. Žalecin naapurikylässä Arja vasissa on toinen humalaviljelmien keskellä sijaitseva panimo, Clef Brewery, jonka erikoisuuksiin kuuluu muun muassa sarja pastry stout -oluita, joissa on käytetty slovenialaisia jälkiruokia, sekä sarja tynnyrikypsytettyjä sour-oluita.

Slovenian pienpanimoiden tienraivaajana voidaan pitää Bevog Brewery:a, joka on Itävallan puolella Bad Radkersburgissa sijaitseva, slovenialaisten perustama ja omistama, vuonna 2012 aloittanut panimo. Bevogin aloittaessa toimintaansa panimotoiminnan lainsäädäntö oli Sloveniassa suurien panimoiden ympärille rakentunutta, ja panimon perustamiseen liittyi loputtoman tuntuinen määrä byrokratiaa. Bevog joutui toteamaan, että panimotoiminnan aloittaminen oli liian hidas, vaikea ja kallis projekti Sloveniassa, ja päätyi rakentamaan tuotantolaitoksensa Itävallan puolelle rajaa. Bevogin perustaminen sysäsi kuitenkin byrokratian rattaita eteenpäin myös Sloveniassa, ja panimon perustamiseen liittyvää sääntelyä kevennettiin.

Kansainvälisesti tunnetuimpiin slovenialaisiin panimoihin kuuluu Green Gold Brewingin ja Bevogin lisäksi muun muassa ihan Italian rajalla Nova Gorican kaupungissa operoiva Reservoir Dogs Brewery. Noin 30 maahan toimittava Reservoir Dogs tunnetaan erityisesti rohkeasti humaloiduista IPA-oluistaan sekä herkullisista tynnyrikypsytetyistä Imperial Stouteista, mutta panimo tekee erilaisia oluita hyvin laajalla tyyliskaalalla. Tämäkin pienpanimo käyttää paljon kotimaista humalaa, erityisesti Styrian Wolfia, joka on ollut panimon humalavalikoimassa heti sen ensimmäisestä, vuoden 2015 sadosta lähtien.

Slovenialaisia pienpanimoita sen enempää listaamatta, mainittakoon vielä kamnikilainen Barut Brewing & Blending, nuorten biotekniikan opiskelijoiden perustama pienpanimo, joka on erikoistunut omiin hiivoihin ja tynnyrikypsytettyihin hapanoluisiin. Entisen ruutitehtaan tiloihin rakennetussa panimossa kypsyy mahtavan funkeja uuden aallon villioluita, jotka ovat saaneet huomiota oluttapahtumissa ympäri Eurooppaa.

Maisteltuamme viime kesänä kymmeniä, jollei satoja slovenialaisia pienpanimo-oluita, olimme varsin tyytyväisiä sekä oluiden laatutasoon että panimoiden kekseliäisyyteen ja rohkeuteen. Moni panimo pitää vakiovalikoimassaan kevyitä, helposti juotavia tuotteita, joiden toivotaan johdattelevan uusia kuluttajia erikoisoluiden pariin, mutta useat panimot tekevät myös varsin rohkeita ja innovatiivisia tuotteita, ja kokeilevat ennakkoluulottomasti uusia tyylejä. Jos siis suuntaat kesälomalla Balkania kohti, kannattaa pysähtyä Sloveniassa niin matkailun kuin paikallisten oluiden merkeissä!

 

Teksti ja kuvat: Anne ja Toni, Craft Beer Nomads

Ilmestynyt 2/25 Juomaposti-lehdessä. 

Katso myös:

Craft Beer Nomads: Pienpanimo-olutta Victorian putouksilla Zimbabwessa (ja vähän Sambiassakin)