Clafoutis aux pruneaux eli luumu-siiderivuoka ja Lepaan Punakaneli
Koska rakastan robusteja maalaisjuomia ja robusteja maalaisruokia, joita on tehty kautta aikain, laadin helpon clafoutis-reseptin. Tein sen luumuilla, koska kotimaiset luumut ovat nyt parhaimmillaan, mutta voit käyttää tähän myös kotimaisia omenoita. Siideriksi reseptiin sopii kotimainen tai ranskalainen aito siideri – ei missään tapauksessa bulkki (voit ostaa vaikka Pirkka Parhaat ranskalaista siideriä, jos et ehdi Alkoon). Kotitekoinen siideri käy myös mainiosti!
Clafoutis aux pruneaux— – ranskalainen luumu-siiderivuoka
—½ kg kypsiä luumuja (tai makeita kotimaisia omenoita)
—½ dl sokeria
1dl laadukasta vahvaa siideriä
—½ vaniljatanko halkaistunaTaikina:
2 dl— maitoa (mieluiten punaista)
1 dl luumujen liottamiseen käytettyä siideriä
—¾ dl sokeria (ruskea käy hyvin myös)
3 munaa
- Leikkaa luumut lohkoiksi ja poista kivet. Kaada luumujen päälle siideri ja sokeri ja anna seisoa tunnin.
- Lämmitä uuni 175-asteiseksi (en suosittele kiertoilmaa).
- Laita kaikki taikinan ainekset tehosekoittimeen. Valuta luumujen siideriliemi mukaan ja vedä veitsellä mukaan siemenet vaniljatangosta. Pyöritä seosta noin minuutin. Voit vatkata taikinan myös käsin.
- Voitele sopiva piirakkavuoka ja kaada 2/3 taikinasta vuokaan. Paista paistosta noin viisi minuuttia, kunnes seos on hieman hyytynyt.
- Asettele luumut vuokaan varovasti ja kaada loppu taikina luumujen päälle.
- Paista uunissa noin tunnin verran. Testaa hammastikulla – kun mitään ei tartu, clafoutis on valmis.
Nauti clafoutis siiderin kera— – myös espresso ja calvados sopivat mainiosti. Suosittelen kotimaisille luumuille esimerkiksi Lepaan Punakanelia, vahvaa omenasiideriä – saatavilla Alkon verkkokaupoista sekä esimerkiksi Arkadian Alkosta.