Bönthöö bönthöö: Vieraskynä: Kansaa jakavat maut – jäätelö vastaan olut
Teksti ja kuvat: Ester Laiho
Olen monesti kokenut, että juoma voi nostaa ruuan tasoa. Aika usein hyvä ruokakin voi pelastaa köykäisen ruokajuoman. Mitä jos lähtöasetelmassa ruoka ja juoma olisivat inhottuja? Mitä jos niiden yhteensopivuudesta ei olisi mitään takeita? Voiko kahden inhotun komponentin matemaattinen kaava olla – x – = + ?
Valehtelisin, jos sanoisin, että kaikki oluttyylit ovat mieleeni. Muuntelisin totuutta myös hieman, jos väittäisin, että jokainen jäätelö on 6/5. Turvauduin kyselemään ystävieni inhokkioluita ja jäätelöitä. Maisteluun viitteellisen kyselyn jälkeen päätyivät tripel ja imperial stout. Jäätelömauista mielivaltaisesti valitsin lakritsi-sitruunan ja rommi-rusinan.
Suurista odotuksista huolimatta maistelusessio oli pitkälti pettymys:
Oluet olivat hyviä yksinään. Tripel on tyylipuhdas, aika lässy, mutta juotavuus on huiman helppo.
Imperial stout -tyylin juojana olin yllättynyt kyseisen oluen stydistä luonteesta. Tummassa oluessa on yllättävän ankea runko, mutta alkoholin polte kurkussa lämmittää kivasti.
Jäätelöistä vähiten pelkäsin lakritsi-sitruunaa. Lakritsi-sitruuna kun on yksinään mitä luvataan, mutta silti ankea. Jos jäätelöön lisätään kaksi niin eriskummallista makua, niin miksei sitä viedä kunnialla loppuun? Lisää sitruunaa ja lisää lakritsia!
Rommi-rusina on kaikista pelotteluista huolimatta syötävää. Rommin maku on yllättävän kiva ja sopivan hento. Ennen Romanssiksi kutsutun jäätelön vanilja on pehmeää. Valitettavasti koko jännitys piilee vetelissä rusinoissa, joissa rommia todella on! Itselle rusinat ovat no-go.
Entä olut ja jäätelö yhdessä?
Tripel on 8%:sta huolimatta köykäinen, eikä pysty pitämään omiaan jäätelöiden kanssa. Stout taasen pitää omiaan niin lujaa, ettei jäätelöä maista.
Stoutin ja rommi-rusinan yhdistelmä on syötävä, mutta välttävä.
Stout ja lakritsi yhdistelmänä on vielä pahempi! Tummat maut ruokkivat toisiaan ja lopputulos on kitkerä, kova ja epämiellyttävä.
Tripel yhdessä lakritsin kanssa on jo plussan puolella; simaa ja vehnää. Vieläkään suuresta makujensinfoniasta ei kuitenkaan puhuta.
Tripel-rommi-rusina-yhdistelmä on miellyttävä! Tripel jää taka-alalle ja tuo kuivatun hedelmän makeutta. Rommi-rusinan kermaisuus viipyy suussa ja jättää vielä nielaisunkin jälkeen hyvän ja neutraalin maun. Varovainen suositus.
Maistetut oluet:
Great Divide Yeti Imperial Stout, 9.5%
La Trappe Tripel, 8%
Maistetut jäätelöt:
Kotimaista Lakritsi-sitruunakermajäätelö
Valio Rommirusina
Kirjoittaja ei aina tiedä, millä kielellä kommunikoisi, joten hän sekoittelee kaikkia keskenään ilman kuolemanpelkoa. Tuleva toimittaja, nykyinen kyyppari ja kivenkova olut- sekä jäätelöentusiasti. Muuten mainio tyyppi. —