Barcelona kylässä pohjoisessa
Pienpanimobuumi kukoistaa kuumassa Etelä-Euroopassa vielä hehkeämpänä kuin kylmässä Pohjolassa. Espanjan vanhin panimo Moritz näyttää, mitä syntyy rakkaudesta olueen ja ruokaan.
Arnau Roca toi Barcelonasta auringon mukanaan tullessaan kertomaan panimon kuulumisia. Tapaamispaikkana suomalaistoimittajien ja -bloggareiden kanssa oli pieni pala Barcelonaa Helsingissä, Bar Cónin terassi Kampin ostoskeskuksen yläkerrassa.
Moritzin panimo on perustettu jo vuonna 1856, mutta se syntyi viisi vuotta sitten uudelleen vuosikymmenten tauon jälkeen. Sama perhe kuudennessa polvessa jatkaa toimintaa, mutta täysin uusin kujein. FÃ brica Moritz Barcelona ei tarkoita pelkkää panimoa vaan puuhamaata oluen ystäville: korttelissa on panimo, erityylisiä ravintoloita ja M-store, johon on valikoitu myyntiin myös muita pienpanimo-oluita.
– Panimoravintolan lisäksi meillä on leipomo, viiniravintola ja ja Alkimia-niminen yhden Michelin-tähden ravintola, joissa käy yhteensä puoli miljoonaa henkeä vuodessa, Roca kertoo.
Moritz korostaa oluen gastronomisia ulottuvuuksia. Oluella on Espanjassakin vielä matkaa parhaisiin pöytiin, mutta oman tähtiravintolan myötä työ on alussa.
Olut ja ruoka – aina yhtä onnistunut pari
Bar Cón oli todella onnistunut maistelupaikka Barcelonan oluille: viime talvena avautuneen tapasravintolan keittiön vetäjänä toimi ensimmäiset neljä kuukautta Espanjan ehdottomaan kärkeen kuuluvasta Mugaritz-ravintolasta kaapattu kokki. Bar Cónin ja Moritz-oluita maahantuovan Viinitien omistajiin lukeutuva Toni Immanen paljastuu intohimoiseksi Espanjan faniksi.
– Halusimme luoda autenttisen Barcelona-kokemuksen. Pyysimme chefiä luomaan autenttisia tapas- tai pintxo-annoksia – ei skanditwistillä, ei liian trendikästä. Teemme perusasiat hyvin, ilman kompromisseja, Immanen kuvailee tapaskeittiön ideaa.
Bar Cónin ruokalistan maistelu paljastaa, että työhön on paneuduttu huolella. Maut ovat selkeitä, yhdistelmät juuri sopivan outoja ja asiaankuuluva pieni potku huutaa raikasta olutta. Pimientos de Padron, turskalla täytetty paprika, klassinen tortilla, kapristahnalla ja kylmäsavulohella päällystetty leipä, patatas bravas – aivan kuin kotona Barcelonassa.
Puoli miljoonaa litraa tuoretta olutta
Moritz tekee olutta kaupungin laidalla sijaitsevan Montseny Font d’Orin vedestä. Vuosituotanto on puoli miljoonaa litraa. Arnau Rocan puheissa toistuvat tuoreus ja laatu. On poikkeuksellista, että espanjalainen pienpanimo rakentaa brändinsä tärkeimmän tuotteen, lagerin, Saaz-humalan varaan. Toimiva resepti!
Toinen panimon pysyvään valikoimaan kuuluva olut on tumma lager Epidor. Sen tuomista markkinoille pidettiin pähkähulluna, mutta niin vain sen myynnin 30 prosentin vuosikasvu on ollut isompi kuin kategorian vuotuinen 15 prosentin kasvu. Espanjalaiset rakastavat tätä tyyliä: runsaasti maltaan makua, alkoholin tuomaa runkoa, ei liikaa humalaa.
Kolmas olut, jota Moritzin panimolta riittää Suomeen asti, on nimeltään Aigua de Moritz eli Moritzin vesi. Kyseessä on täysin alkoholiton (0,0 %) olut, joka valmistetaan yhtä kunnianhimoisesti kuin muutkin oluet: Aigua de Moritz syntyy poistamalla alkoholi valmiista Moritz-lagerista.
– Tämä on oikea alkoholiton olut. Se on myös terveellinen juoma, siinä on vain 17 kilokaloria desilitraa kohti. Alkoholittomien oluiden kategoria kasvaa vahvasti, siksi haluamme olla siinä mukana, Roca kertoo.
Makunsa puolesta Aigua de Moritz kyllä erottuu massasta, hieno uutuus kesähelteille!
Barcelonan-kävijöitä ilahduttavat lukuisat muutkin oluttyylit FÃ brica Moritzissa ja muissa kaupungin ravintoloissa.
Moritz erottuu kulttuuripanimona
Kataloniassa Moritz ja sen keltainen ja sininen väri tunnetaan lukuisista kulttuuritapahtumista. Panimo tukee niin nuoria, nousevia design-nimiä kuin filmifestivaaleja ja gallerioitakin.
– Autamme nuoria lahjakkuuksia, jotta he voisivat jäädä Espanjaan, Roca selostaa.
Lahjakkuudet ovat tärkeitä Barcelonan elämäntyylille. Ja Moritzille on tärkeää ei vain omien oluidensa, mutta myös koko pienpanimokulttuurin ja oman kaupungin elinvoimaisuus.