Bambergin oluthistoriaa Markus Raupachin kertomana
Olutsommelier, olutasiantuntija ja Bambergin ehdoton lähettiläs, kaupungista kotoisin oleva Markus Raupach kertoo kaupungin oluthistoriasta.
Bambergin seutu oli tunnettu viininviljelysalueena keskiajan lopulle asti, vaikkakin olutta tehtiin myös koko ajan. Olutta tehtiin sekä omiin tarpeisiin että myyntiin, ja olutta myyvät talot sijoittivat puisen sammion myynnin merkiksi oven eteen. Mäkien hiekkakiviluolissa varastoitiin olutta mutta myös jäätä, jota käytettiin oluen viilennykseen käymisvaiheessa. Näiden käytävien päälle rakentuivat Bambergissa kuulut bierkellerit, joten olutta juotiin suoraan olutkäytävien päällä. Usein itse panimo oli keskustassa ravintolan yhteydessä kauppakaduilla ja saman omistajan Bierkeller taas kauempana mäellä. Tyypillisesti panimoravintolat toimivat myös kestikievareina, tarjoten sekä ruokaa että yöpymistä matkustajille.
Panimoiden määrä Bambergissa on luultavasti ollut korkeimmillaan 1700-luvun
loppupuolella, jolloin kaupunginkirjoista löytyy maininta 78:sta oluenpanijasta ja
tynnyrintekijästä. Nyt kaupungissa on viitisentoista panimoa, mutta niitä vähimmillään on toisen maailmansodan jälkeen ollut vain alle kymmenen.
Bambergin panimot ovat edelleen monesti perheyrityksiä, ja kooltaan pienehköjä.
Oluenjuojina bambergilaiset ovat kovia. 1800-luvun alusta löytyy merkintöjä, joiden
mukaan kaupunkilaiset ovat juoneet yli 200 litraa olutta henkeä kohti ja maailmansotien välissäkin sitä juotiin melkein 190 litraa henkilöittäin, joka on enemmän kuin mikään maa maailmassa nykyään.
Bambergilaiset syövät usein lämpimän aterian päivällä ja illalla ja illalla syödään “leivän päälle” eli tahnoja, makkaroita, juustoa ja leipää. Kokeile tätä helppoa,
Obatzda -nimistä bambergilaisherkkutahnaa vaikka savuoluen ja rapeakuorisen leivän kera:
Bambergilainen juustotahna Obatzda
• 200 g puolikova, kypsynyt juusto (kuten Münster)
• 4 rkl voita
• 1 iso sipuli pienittynä
• ½ dl bambergilaista hellesiä
• suolaa, mustapippuria ja ruohosipulia
Pieni sipuli. Leikkaa juustot ja huoneenlämpöinen voi pieniksi palasiksi ja sekoita kaikki voimakkaasti tasaiseksi tahnaksi niin, että koostumus muistuttaa munavoita. Mausta ja maista.
Koristele ennen tarjoilua kevätsipulilla ja sipulirenkailla. Levitä pienen jälkiruokakulhon pohjalle tuorekelmua ja lusikoi seos siihen. Tasoita pinta. Kumoa obatzda- kakkunen tarjoilulautaselle, poista tuorekelmu ja koristele kevätsipulilla
sekä punasipulilla. Tarjoile maalaisleivän, leikkeleiden, makkaroiden sekä oluen kera!
Teksti ja kuvat: Anikó Lehtinen
Artikkeli on julkaistu Olutposti-lehden numerossa 2/2022.