Baltic&Nordic Beer Champion 2025 -kisan voitto Liettuaan
Vuosittain järjestettävän Baltic-Nordic Beer Champion -kilpailun on voittanut tänä vuonna liettualainen Tomas Josas. Kisaajia oli neljästä maasta: Suomesta, Virosta, Latviasta ja Liettuasta.

Baltic&Nordic Beer Champion -kilpailu on Viron sommelieryhdistyksen (Eesti Sommeljeede Assotsiatsioon) järjestämä kilpailu, jossa etsitään parasta oluen tietäjää ja tarjoilun taitajaa. Käytännössä monet kilpailijat ovat joko viinisommelierejä, olueen erikoistuneita ravintola-ammattilaisia tai panimoiden myynti- ja markkinointivastaavia, hekin usein ravintolataustalla, koska kilpailun tehtävät keskittyvät oluttiedon lisäksi voimakkaasti sommelierin työkenttään, oluen suosittelun, oluttiedon esittämiseen asiakkaille, oluen tarjoilutapoihin ja oluen ja ruuan yhdistämiseen.
Baltic&Nordic Beer Champion -kilpailu järjestettiin tänäkin vuonna Kultuurikatelissa Tasty Estonia -messujen yhteydessä ja kisan finaali käytiinkin liveyleisön edessä jota oli runsaasti katsomossa.

Viron sommelieryhdistyksen Kristjan Markii avasi finaalin.
Suomi oli mukana kilpailussa kolmatta kertaa. Veera Savolainen ja Matilda Halttunen edustivat Suomea kisassa kilpailijoina ja Anikó Lehtinen tuomarina, kaikki Olutliiton ja Suomen Sommelierit ry:n edustajina. Kilpailijoita oli mukana 14 kappaletta, Suomesta, Virosta, Latviasta ja Liettuasta.
Kisan tehtäviin kuului etukäteen tehtävä nettitesti. Paikan päällä karsittiin 3 finalistia yhden oluen sokkoanalysoinnin, kuuden oluen ajastetun sokkomaiston (aikaa minuutti per olut) ja tarjoilutehtävän yhteispisteiden perusteella.

Tarjoilutehtävässä tuli valita ja tarjoilla kaksi olutta tuomarien pyyntöjen perusteella, kertoen samalla oluista. Tarjoilun yhteydessä suositeltiin ruokaa joka sopi toisen oluen kanssa. Tänä vuonna tarjoiltavana oluina olivat saksalainen tumma vehnäolut ja belgialainen kirsikkaolut. Pisteitä tuli itse tiedon ja taidon lisäksi sujuvuudesta ja esiintymistaidosta.

Tarjoilutehtävässä oluet piti itse valita pöydältä monen oluen valikoimasta katsoen myös, millä oluella on pöydällä myös tarjoiluun sopiva lasi.
Tarjoilutehtävässä piti osata monta pikkuseikkaa, jotka korostuvat nimenomaan sommelierin työssä, ei välttämättä niinkään rennon olutravintolan miljöössä. Pisteitä sai mm. itsensä esittelystä ja muutenkin tarjoilutyön piti olla hyvin johdonmukaista. Toki sen ymmärtää, koska kaikki osallistuneet olivat jo maidensa edustajia, ja näin huippuja, joten jostahan niitä pisteroja täytyy saada.
Finaalitehtäviin kuului Weihenstephan -panimotietovisaa, oluen virhemakujen maistoa ja nimeämistä sokkona, sekä niiden syiden selvittämistä ja tiettyjen oluttyylien sokkotunnistusta ruokasuosituksineen.

Sen lisäksi kilpailijoiden piti laittaa sotkuinen baari järjestykseen viidessä minuutissa, kertoa hanalaitteista, tarjoilla oikein hanasta ja pullosta vehnäolutta, Black Velvet -olutcocktail sekä geuze-olut tuomarien toiveiden mukaan viidessä minuutissa ja nimetä moneen tehtävän olueen myös ruokasuositukset.

Kilpailijat ennen tulosten julistusta.
Baltic&Nordic Beer Champion -kilpailussa mitataan kilpailijan taitoa kokonaisvaltaisessa oluen tarjoilussa, mihin kuuluu sekä tarjoilun tekninen taito että asiakaspalvelu – jotka ovatkin hyvän olutammatilaisen osaamisen kulmakivet.
Koko päivän kestäneen kisan voittajaksi selviytyi Liettuan Tomas Josas, joka oli viime vuonna toinen. Toinen oli Viron Madis Einpalu ja kolmas myös Virosta Jasper Jõesaar. Suomalaisilta kilpailijoilta jäi pari pistettä finaalipaikasta.
– Fiilis on uskomaton, kertoo voittaja Tomas Josas heti tulosten julkistusten jälkeen. – Viime vuoden jälkeen päätin treenata vielä enemmän, toki viime vuonna olin kisassa vähän rennompi, koska kellään ei ollut odotuksia suhteeni. Nyt tänä vuonna, odotuksia kohdistui enemmän.

Madis Einpalu, Tomas ja Jasper Jõesaar.
Kuvat: Anikó Lehtinen




