Sinebrychoff Juomaposti

Artikkelit

Brewniverse: Kuuden vuoden ikäinen belgitripel-kotiolut: Ikääntymistestin osa 4

Olin kuvitellut, että tätä erää olisi ollut vain yksi pullo jäljellä. Ilahtumisen paikka havaita, että olikin vielä kaksi. Niistä toinen maistellaan tässä. Tyylinä 9-prosenttinen tumma belgitripel ja säilytyspaikkana jääkaappi. Korkkaus ja alkutuijotus Hyvin maltillinen, elegantisti nouseva vaahtotuppo. Sama tilanne oli jo kolmen vuoden kohdalla. Vaahdon luonne ei edelleenkään ole kääntynyt gushingiksi, mitä silloin tuli aprikoitua.… […]

Lue lisää

Kaarlon kotipanimo: IPAa iteroiden

Toukokuussa pannusta Alesmith IPA -kloonista tuli sen verran maukas, että päätin kokeilla saman tapaista reseptiä uudestaan. Sekin vaikutti, että tuon oluen jäljiltä pakkaseen jäi hyviä ipa-humaloita. Ja koska edellinen olut tehtiin yhteistyönä toisen panijan kanssa, jäi itselleni tätä herkkua vähän turhan vähän. Korjattavaa reseptistä toki löytyi. Kloonireseptin naurettavan yksityiskohtaista mallaspohjaa päätin yksinkertaistaa ja humaloinnin painopistettä […]

Lue lisää

Keskioluella on ollut monta nimeä aikojen kuluessa

Sana keskiolut on Suomessa käännöslaina. Ruotsin kielen mellanöl lienee ollut mallina suomen sanalle keskiolut. Ruotsissa mellanöl otettiin käyttöön 1960-luvun puolivälissä ja Suomessakin viimeistään vuoden 1969 lain aikaan, jota keskiolutlaiksikin sanotaan. Tässä laissahan maksimissaan 4.7% olut tuli ensimmäistä kertaa päivittäistavarakauppaan itsenäisyyden aikana. Keskiolutta on kutsuttu myös näillä nimillä: Keiky Mellakka Kuperkeikkaöljy Keittolounas Kauppakura Kaltsu Kepardi Teinihiiva […]

Lue lisää

Superhelppo olutsangria

Kesän kuumin olut-cocktail noin neljälle henkilölle: —»—» Noin 6 dl vaaleaa lager -olutta tai muuta hennosti humaloitua vaaleaa olutta —»—» 3 dl sitruunavirvoitusjuomaa —»—» 1 sitruunan mehu —»—» 1 limen mehu —»—» Soodavettä maun mukaan —»—» Lime- ja sitruunaviipaleita ja jäitä Kaada ensi kylmä olut kannuun ja lisää sitten muut raaka-aineet. Sekoita varovasti. Maista välillä. […]

Lue lisää

Olutta ja mennyttä #83

Taas on mittumaarin aika! Annan hyvän neuvon: sedät älkää keikuttako venettä. Muutenkin äärimmäistä varovaisuutta vesillä. Jos Retromies veneileisi, juomana olisi alkoholiton tai ykköspilsu. Lahden A maistuisi varmaan Ahdillekin. …ja pilteille Palmaa. Oikein hyvää juhannusta kaikille! Musiikkivinkkinä M.A.Nummisen Joulupukin juhannus -LP.   Tämän artikkelin valmisti ja tarjoili Retromies.

Lue lisää

Oispaolutmestari-podcast: Oluen valmistus

Oispaolutmestari -podcastin toisessa osassa selitetään kansantajuisesti oluenpano. Mitkä eri vaiheet siihen kuuluvat ja miten olut syntyy? Puhujana Anikó.—  Kuuntele podcast TÄÄLTÄ. Vinkkikirjallisuutta: Enari T-M, Mäkinen V: Panimotekniikka 2014 painos    

Lue lisää

Miten käy suomalaisen makusiiderin ja lonkeron?

Viime päivinä suomalaista päivittäistavarakauppaa, panimoita ja ravintoloita on hämmästyttänyt ja sittemmin jo vihastuttanut Tullin tulkinta uudesta EU:n antamasta asetuksesta, mikä tiukimmillaan antaa mahdollisuuden nostaa nk. makusiiderit ja käymispohjaiset long drink -juomat korkeampaan valmisteveron tulliluokkaan. Näin näiden juomien verotus nousisi jopa 41 prosenttia. EU:n asetus tulee voimaan jo ensi viikolla ja Tullin mukaan siirtymisaikaa ei ole, […]

Lue lisää

Jaskan Kaljat: Jaskan juhannus 2019 Olutvinkit

Olen jo useamman vuoden ajan julkaissut kesäolutsuosituksia ja myöskin vinkkejä juhannusjuomista. Tällä kertaa julkaisen ensimmäisenä tämän vuoden suositukset juhannuksen viettoon ja myöhemmin on tulossa kesäolutvinkit tälle kesälle. Kesäolutvinkit tulen tekemään ainoastaan vuoden 2019 kevään ja kesän uutuusoluista, niin saadaan siihen tällainen uutuusaspekti mukaan. Nyt kuitenkin keskikesän juomien kimppuun. Ennen kun siirryn vinkkien kimppuun, niin täytyy […]

Lue lisää