Artikkelit

Pullollinen: Pivovara Medvedgrad Zlatni Medvjed

Splitin Diocletianuksen palatsin sisällä oli kuuma ja oli pakko ottaa nopea lounas ja juomatauko Mosquito-ravintolassa. Listalla oli muutamia vieraampia oluita, joista nimen perusteella ja tarjoilijan avustuksella valitsin zagrebilaisen pilsnerin, jota tarjoilija kuvasi sanalla white. Vaahto on valkoista, olut on kultaista ja kylmää. Humala puraisee vähän, kyllä tämä kultainen karhu janon vie. Maku on pehmeää, vaahto […]

Lue lisää

Suomenlinnan Panimon tuotteita SOPP:ssa

Suomenlinnan Panimon kesäiset erikoiserät julki. All Hands on Deck Brut IPA (6,5 til-%) kytketään ensimmäisiin hanoihin maanantaina,1.7.2019 ja pakataan mukaan Lahden SOPP-tapahtumaan. Olut on panimon mukaan kevyt, helposti lähestyttävä ja tyylinmukaisesti erittäin kuiva sekä runsaasti kuivahumaloitu. Seilinki DDH Kveik Sour (5,0 til-%) on virolaisen Tankerin kanssa tehty voimakkaasti aromihumaloitu kollaboraatio-olut. Oluen toimitukset panimolta alkavat vähän […]

Lue lisää

Arde Arvioi: Solo Carab Brown Ale

Nøgne Ö -veteraani Kjetil Jikiun on vetäytynyt eläkepäiville Kreetalle ja paneskelee siellä oluita Solo-brändillä. Ensimmäinen näyte vahva brown ale, 7,5%, hyvin tummaa. Maltainen ja makea tuoksu. Pähkinää ja karamellia, makea on makukin. Keksiä myös, ei katkeroa, mutta puhdas, tuorekin olut on. Polkupyörälle palatessa kävelin ohi uuden Mikkeller Helsinki -baarin, aivan hillitön jono kadulle asti. Ehkä […]

Lue lisää

Arde Arvioi: Ca’del Brado Invernomuto

Farmhouse alea Bolognasta, 6,3%. Samea, hapan tuoksu. Makukin todella hapan, valkoviinimäinen, pippuria, ei hedelmää kovin raikkaasti. Ei katkeroa, mutta ei tämä onneton ole. Toisaalta olen tyystin kyllästynyt soureihin, tästä ei sitä välttämättä etukäteistietojen perusteella tiennyt, joten hapan pettymys kyseessä. Pikkulintu Ruttopuisto, 29.6.2019.

Lue lisää

Tuopillinen: Alkon erikoiserät – Heinäkuu 2019

Alkon erikoiserissä heinäkuussa teemana ”Craft Beer USA” ja sen ideana esitellä ”ikonisten” craft-panimoiden tuotteita. Joskus nämä erikoiserien tulkinnat ovat olleet vähän hataria, mutta tässä kieltämättä onnistuttiin, sillä panimot todella ovat kaikki melkoisia jenkkiklassikoita: Stone, New Belgium, Boulevard ja Anchor. Onko jopa ensimmäinen kerta kun New Belgiumia on Suomessa ollut saatavilla? En ole varma. Boulevard on […]

Lue lisää

Pullollinen: Hop Hooligans Heartbreaker Hibiscus, Lime & Jalapeno IPA

Bukarestista itselle ostettu matkamuisto juhlisti kesäloman alkamista aurinkoisella takaterassilla. Olut kaatuu lasiin muodostaen höttöisen pikaisesti katoavan vaahdon. Olut on mehumaisen punaista, lienee hibiscuksen kukat olleet punaisia. Jotain pientä möhnää pyörii oluen joukossa, ei ne oikein lisää nautintoa. Maku on hedelmäinen, aluksi aika laimea, limeä. Heti ensimäisen hörpyn jälkimaku on chilimäinen, jalapenoa. Jalapeno hallitsee lopulta suuta […]

Lue lisää

Beerzebub: Kveik – Norjan jeesushiiva

Me täällä Beerzebubissa olemme tiukasti ajan hermolla. Bittereiden, pilsnereiden, english barleywinejen ja hefeweizenien lisäksi kotipanimomme on tuottanut esimerkiksi trendikkäitä India Pale Aleja (ns. IPA-oluita). Niinpä onkin itsestään selvää, että olemme tekemässä kokeiluja kveikillä, joka on tällä hetkellä ehkäpä (koti)olutmaailman hypetetyin juttu, niin kuin nuorisolaiset asian coolisti ilmaisevat. Hyvä on, vakavoidutaan. Myöhäisherännäisiähän tässä ollaan, kveikin ympärillä […]

Lue lisää

Malmgårdin Panimo 10 vuotta!

Itä-Uudellamaalla sijaitseva Malmgårdin Panimo juhlii 10-vuotisjuhliaan tänä kesänä. Yli 20 vuotta panimoalan kursseilla opettajana toiminut panimomestari Tuomas Markkula on ollut Malmgårdin tarinassa mukana alusta asti ja seurannut läheltä pienpanimoalan huikeaa kehitystä. Markkulan mukaan yksi tämän kesän hittituotteista ovat sour- eli hapanoluet.—  Ensimmäinen erä Dinkel-olutta pantiin Malmgårdin Panimossa kesällä 2009. Sen jälkeen niin— Malmgårdin Panimo kuin koko […]

Lue lisää