Juomaposti Olvi
Juomaposti Olvi Kesä 2025

Artikkelit

Maltainen: Ensimmäinen kansainvälinen kirja sahdista

Kirjani Viking Age Brew: The Craft of Brewing Sahti Farmhouse Ale julkaistiin kesäkuussa 2019 Yhdysvalloissa. Kirja tuo sahdin salat kansainväliseen tietoisuuteen ja kertoo, miksi tämä perinnejuoma on merkittävä osa oluen historiaa. Teosta myydään kirjakaupoissa kautta USA:n ja verkkokaupoissa ympäri maailman. Viking Age Brew -kirjan kannessa on Kalle Markkula valmistamassa sahtia Turun Keskiaikaisilla markkinoilla. Kirjan esipuheen […]

Lue lisää

Panimoyhtiö Tuju: God Hates Barley Wine

Panimoyhtiö Tujun barley wine -reseptillä teet mainiot lämmikkeet tulevalle talvelle. ”Barley wine on monenkirjava, useita eri tyylisuuntauksia sisäänsä kätkevä, vahva pimeiden talvi-iltojen lämmittäjä. Oheinen resepti edustaa kuivempaa ja katkerampaa sekä havuisan greippisesti humaloitua amerikkalais-lappeenrantalaista näkemystä aiheesta”, kertoo Tujun Tuomas Mäkiniemi. MALTAAT Pale ale malt 80% Munich light 12,5% Caramel pale 2,5% Caramel 150 2,5% Special […]

Lue lisää

Oispaolutmestari-podcast: Humala ja oluen keitto

Miksi olut maistuu katkeralta ja mitä tekemistä humalalla on siinä? Mikä on humala-niminen kasvi? Miksi olutta pitää keittää? Näihin ja moniin muihin oluen valmistamiseen liittyviin kysymyksiin vastaa Oispaolutmestari-podcastin humalasta ja oluen keitosta kertova osa. Kuuntele se TÄÄLTÄ. Oispaolutmestari-podcast on kerran viikossa ilmestyvä, kesän kestävä podcast-sarja, jossa pyritään kansantajuisesti käymään läpi oluen perusteet. Podcast on suunnattu […]

Lue lisää

Barley Wine

Se ei ole viiniä. ”Barley wine -nimeä käytetään panimojen vahvimmista oluista”, näin seisoo suomenkielisessä Wikipediassa. Väittämähän ei tietysti pidä paikkaansa, mutta se kertoo omaa kieltään siitä, miten vieras tyylilaji barley wine lopulta Suomessa on. Sen korkea alkoholipitoisuus (yleensä 8–12%) yhdistettynä wine-sanaan herättää kummastusta olutmaailman ulkopuolella ja moni kokee tyylin vain yhtenä ”viinaolut”-varianttina. Kotimaisten panimoiden ohraviinit […]

Lue lisää

Juttu lensi ja olut maistui Ilosaarirockin Olutetkoilla

Ilosaarirock, ravintola Kerubi, Brooklyn Brewery sekä Olutposti järjestivät rokkiviikonlopun aloittajaisiksi Olutetkot. Brooklyn Breweryn brändilähettiläs Ramses Showlah veti rennon olut-tastingin jossa maisteltiin viittä— erilaista olutta ja puhutiin eri olutlaatujen eroista sekä tämän hetken craft-olut trendeistä. Tilaisuus keräsi kokoon yli kaksikymmentä asiasta kiinnostunutta eli tupa oli täysi ja mukavan puheliaat itäsuomalaiset ottivat tilaisuuden omakseen välittömästi. Alkujaan tunnin pituiseksi […]

Lue lisää

Jaskan Kaljat: Mikkeller Helsinki – Avajaisissa ennen avajaisia!

Mikkeller on yksi olutmaailman tunnetuimpia tekijöitä ja heiltä löytyy aivan älytön määrä erilaisia oluita. Monet niistä ovat aivan maailmanluokkaa, mutta paljon myös vähemmän toimivia.Oluiden lisäksi heillä on lukuisia baareja ympäri maapalloa. Kesäkuun lopussa Mikkeller avasi ensimmäisen baarinsa myös Suomeen ja sehän tipahti Helsinkiin osoitteeseen Kalevankatu 17. Pääsin tsekkaamaan baarin päivää ennen avajaisia. Olutmaailman tuttu logo […]

Lue lisää

Tuopin Ääressä: Yyteriin ja takaisin – oodi bissettelylle ja polkupyöräilylle

Makaan sängylläni, kello tikittää vieressä. Se sellainen vanhanaikainen, vedettävä ja tasaisesti jättävä, tikittää muinaismuistona analogisesta ajasta yöpöydällä. Kaksi muinaismuistoa vierekkäin. Onneksi ennen kaikki oli huonommin. Siltä ainakin suussani tuntuu, sammalta. Pieni dagen efter.Piti työviikon päätteeksi juoda vain yhdet kylmät Vaaleat Muflonit. Jutut poukkoilevat Porilaisesta jalkapallosta Kouvolaan ja takaisin. Ruoho on vihreää ja märkää, kuten olutkin.— Kolmannen […]

Lue lisää

Teerenpeli ravintola avaa tänään ovensa Oulussa

”- Oululaisia Onnenpekkoja ja Vauhtiveikkoja kutsutaan nyt Teerenpeliin omien nimikko-oluidensa pariin.” sanoo Ville Wallenius.— Omien oluiden, siidereiden ja lonkeroiden lisäksi Teerenpelin valikoimasta löytyy Single Malt -viskiä ja giniä. Ravintolan— Teerenpeli Oulun ravintolapäällikkönä aloittava Ville Wallenius kertoo, että Teerenpelin tulo Ouluun on herättänyt valtavasti huomioita ja kyselyihin avajaispäivästä on saanut vastailla pitkin kesää. – En muista toista ravintolan […]

Lue lisää