Arde Arvioi: Joulumarkkinahulinaa Tammisaaressa ja Fiskarsissa

Parin tunnin itseohjautuva osuus päättyi tähän ja siirryimme pienoisbussilla läheisen Sea Front -hotellin Strandis-ravintolaan, jossa palkitun keittiömestarin Samuel Mikanderin suunnittelema lounas. Hän oli valinnut kasvistarjonnan, koska vierasjoukko niin naisvoittoinen. Sehän sopi minullekin ja mutustelin tyytyväisenä halloumijuusto-pohjaisen annokseni itävaltalaisen valkoviinin säestyksellä. Yksi leideistä halusi lihaa ja hänelle tuli pyöreähkö iso jauhelihapihviannos, jota vilkaisin kieltämättä hieman leuka alaspäin loksahtaen. Jälkiruokana cappuccinomoussea fudgen ja puolukoiden kanssa, sekin erinomaista.—
Aikataulusta oltiin hieman jäljessä, joten ripeä siirtyminen Fiskarsiin. Koskaan ei kuitenkaan ole niin kiire näillä reissuilla etteikö pieni sivuhyppäys onnistuisi. Niinpä kurvasimme pikkumutkan kautta Billnäsin ruukkikylän läpi, jota en ollut ennen nähnytkään. Fiskarsissa pääkohde oli siiderivalmistamo Kuura Cider, jossa Petri Halmetoja kertoi intohimoisesti toiminnasta. Prosessi on varsin yksinkertainen, mutta käymis- ja kypsytysaika huomattavasti pitempi kuin oluen teossa. Laitekapasiteettia tarvitaan siis suhteessa enemmän kuin panimoissa. Koska Kuura käyttää vain kotimaisia omenoita, toiminta on myös sesonkiluonteista hedelmien kypsyessä syksyllä. Kuura ei lisää suoraan sokeria, se tulee lisätyn mehun kautta. Omenalajikkeita on luonnollisesti paljon ja tyypillisesti useita lajikkeita sekoitetaan lopputuotteeseen, mitään single cultivar cideria ei tavoitella.—
Tässä vaiheessa ohjelmassa oli omatoimista shoppailua Ruukki Villagessa. Itseäni se ei tietenkään kiinnostanut, mutta olin suunnitellut pistäytyväni tässä välissä Ägräs Taproomissa. Tuula Kleiman soitti vielä paikalle varmistaen aukiolon. Kiinnihän se sitten olikin, mutta Fiskarsin Panimon Jari Leinonen oli kuulemma paikalla ja olisi halukas esittelemään tislaamon puoltakin, joka jäi viime syksyn kierroksella sivuun. Sain mukaani kaksi janoisempaa daamiakin. Yllättävän pimeässä ja liejuisessa kylässä panimotislaamokompleksia ei meinannut aluksi löytää, mutta ei harhailu kovin mittavaa kuitenkaan ollut. Fiskarsin kauppa oli auki ja Jarikin pääsi irti uuden alkoholilain lausuntoneuvotteluista Malmgårdin Tuomas Markkulan kanssa. Otettiin ripeä panimoesittelykin, jossa Jari esitteli mm. kotimaista humalaa. Paljon on ollut keskustelua suomalaisen humalan soveltuvuudesta oluenpanoon, mutta nyt ensi kertaa näin jotain konkretiaa asiassa. Ihan hyvännäköisiä käpyjä, mutta kyllä jalostustyö on vielä kovasti kesken. Kuulostaa olevan erimielisyyttä toimijoiden kesken siitä tulisiko panostaa katkeruuteen vai aromaattisuuteen. Tutun kuuloinen dilemma, oikea vastaus on tietysti ”molempiin”.
Sitten esittelyvuorossa tislaamo, jossa ei nyt tietenkään ihmeempää nähtävää näyttävän tislauslaitteiston ja tynnyrien lisäksi. Giniä ja akvaviittia syntyy, viskiä tulee parin vuoden päästä PX-sherrytynnyreitä näytti olevan kypsytyskäytössä. Maistiaisilta ei vältytty täälläkään, ensin Ägräksen maltillisesti kuminoitua akvaviittia ja sitten Paavin polku -oluesta tislattua Bierbrand-pontikkaa, joka 52%. Yllättävän pehmeää tämäkin, ei kovin monimuotoinen, mutta alkoholi ei hallitse liikaa kokonaisuutta.—
Ägräs-syrjähypyssä meni sen verran aikaa, että myöhästyimme päätöskahvitilaisuudesta Cafe Antiquessa. Yllätyin, kun paikkaa isännöi Level Eleven -kiertolaispanimon Oskari Sundström. Tiesin, että Oskarilla on kahvila Fiskarsissa, mutta en ollut selvittänyt, että juuri sama paikka oli nyt ohjelmassa. Samantien olikin sitten aika suunnata takaisin Helsinkiin. Hauskaa oli taas Länsi-Uudellamaalla ja loppujen lopuksi juomatarjonta olikin paljon mittavampaa ja laadukkaampaakin kuin ennakkoon arvelin.



































