Sinebrychoff Juomaposti

Alkoholin kotiintilaamista koskeva lakiesitys polkee paikallaan

Uusi alkoholilakiesitys, joka sallisi alkoholin tilaamisen ja toimituksen kotiin, on jäänyt junnaamaan paikalleen. Asia ei ole edennyt edes lausuntokierrokselle, joten eduskunnassa sitä ei käsitellä ennen kesälomia. Tämä tarkoittaa, että luultavimmin alkoholia ei voi tilata kotiin kesällä, voi olla ettei koko vuonna, vaikka näin alkuvuodesta hallituksesta lupailtiin.

Ylen saamien tietojen mukaan verkosta myytävää ja kotiin kuljetettavaa alkoholia koskeva lakimuutos ei etene, vaikka sitä on sorvattu koko kevään sosiaali-ja terveysministeriössä. Kotimaan sekä ulkomaan myyntiä yhdistävä alkoholilakimuutos on osoittautunut hankalaksi, koska se pitää täyttää hallitusohjelmasta löytyvät reunaehdot: se ei saa vaarantaa alkoholimonopolia ja sen pitäisi täyttää EU-oikeuden vaatimukset. Hallituspuolueet ovat saaneet uudesta laista luonnoksen viime kuun lopussa.

Hallituksessa on Ylen lähteiden mukaan epäsopua lakiluonnoksen sisällöstä ja siksi se ei ole lähtenyt edes lausuntokierrokselle. Avainkysymyksenä lienee sorvata laki, missä ei jokin myyntiä vapauttava muutos aiheuttaisi ketjureaktiota, mikä johtaisi alkoholimonopolin murtumiseen.

Yleisesti on tiedossa, että hallituspuolueista kokoomus ajaa alkoholijuomien myynnin vapautumista, kuten myös varovaisemmin RKP, perussuomalaisia asia jakaa ja kristillisdemokraatit taas vastustavat alkoholijuomien vapautusta sekä kannattavat alkoholimonopolin säilymistä. Tässä luonnosmuodossaan Ylen mukaan uusi alkoholilaki voisi aiheuttaa alkoholin oston muutoksen joka vähentäisi monopolin ostoja, niin että Alkon asema vaarantuisi. Nykyään Alkosta ostetaan vajaa kolmasosa Suomessa kulutettavaa alkoholia, suurin osa myynnistä on viinejä ja väkeviä alkoholijuomia. Suomessa on pitkään määritelty, että Alkon yksinoikeusjärjestelmä vähentää alkoholihaittoja ja siksi siitä kannattaa pitää kiinni, nyt kun suurin osa alkoholista myydään päivittäiskaupan puolelta (yli 70%), niin tästä kansanterveydellisestä tehtävästä on viime aikoina kuulunut soraääniä.

Lakiluonnoksessa mainitaan erikseen pienpanimoiden ja tilaviiniyritysten korkeampi vähittäismyynti ja -toimitusraja (käsityöläisolut max.12% ja tilaviinit max.13%), jonka katsotaan myös olevan ongelmallinen, koska se antaa mahdollisuuden myös ulkomaisille toimijoille luvan  toimittaa alkoholijuomia verkosta samoilla ehdoilla, koska kotimaista toimijaa ei saa suosia. Näin myös ulkomaiset viinitilat ja pienpanimot saisivat myydä kotiintoimitettuna alkoholia samoilla ehdoilla kuin suomalaiset. Tällä hetkellä pienpanimot ja tilaviiniyrittäjät saavat myydä juomiaan ulos vain valmistuspaikalta.

Aikaisempi lakiesitys EU:lta bumerangina takaisin

Yhden lausuntoesityksen hallitus ehti jo viime vuonna antaa eduskunnalle, mutta se tuli bumerangina takaisin EU-komissiosta, missä se arvioitiin lainvastaiseksi. Tämä edellinen esitys olisi sallinut kotimaisten ruokakauppojen, pienpanimoiden, tilaviinivalmistajien ja Alkon myydä alkoholijuomia verkossa ja toimittaa ne suoraan kuluttajille kotiin. Tämän komissio katsoi suosivan kotimaisia toimijoita ulkomaisten kustannuksella. Samalla komissio vaati selkeytettävän lakiin pitkään jatkuneen epäselvän etämyynnin tilanteen ulkomailta. Suomalaiset alkoholista vastaavat viranomaiset katsoivat pitkään, että alkoholin tilaaminen  ulkomailta on kiellettyä, vaikka laissa ei ole tästä pykälää. Nyt katsotaan, että ulkomailta tilatusta alkoholista pitää maksaa verot Suomeen. Nykyisessä hallitusohjelmassa kirjataan, että etämyynti tulisi sallia alkoholilaissa.

Alkoholin myynti nyt ja tulevaisuudessa

Tällä hetkellä Suomessa saa ostaa käymisteitse valmistettua alkoholia 8-prosenttiin asti kaupoista, ja tislepohjaista 5.5-prosenttiin asti. Kaikki näitä vahvemmat alkoholijuomat saa Alkosta. Keväällä valmistui hallituksen tilaama selvitys, joka käsittelee enintään 15-prosenttisten viinien myynnin vapauttamista Alkon yksinoikeusjärjestelmän piiristä. Selvityksessä esitellään kolme erilaista vaihtoehtoa laajentaa viinien myyntiä Alkon monopolin ulkopuolelle. Ne ovat viinien vähittäismyynnin salliminen päivittäistavarakaupoissa, viinien vähittäismyynnin salliminen anniskeluluvan yhteydessä ravintoloissa ja alkoholin myyntiä harjoittavien erikoisliikkeiden toiminnan salliminen.

Julkisuudessa on ollut paljon keskustelua Alkon roolista sekä toimitusmyyntilakiluonnoksen että selvityksen jälkeen. Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) on myös ottanut kantaa, kertoen että Alkon vähittäismyyntimonopolin purkaminen johtaisi Alkon liiketoiminnan edellytysten heikkenemiseen, millä olisi vaikutuksia mm. väkevien alkoholijuomien myyntiin ja niiden myynnin sääntelyyn. Viinien vapauttamisen jälkeen Alkon osuus Suomen alkoholimyynnistä olisi luultavimmin alle 20 prosenttia, joten jos Alkon monopolioikeus on kansanterveydellinen, niin se ei selkeästi enää tuolla myynnillä toteutuisi.  Hallitusohjelmaan on kuitenkin kirjattu Alkon monopolin säilyttäminen, joka on ristiriidassa viinien vapauttamisen kanssa, jos katsotaan kansanterveydellistä näkökulmaa alkoholin volyymimyynnin kautta.

Uusi lakiluonnos viivästyy, joten hallituksella on nyt aikaa pohtia asiaan liittyviä ristiriitoja ja mahdollisuuksia.

Lähde: Yle

Kuvat Pexel

Katso lisää:

Viiniselvityksessä kolme vaihtoehtoa myynnin vapauttamiseksi

Laitilan Uutuudet 2025 Juomaposti
Laitilan Strong Bitter Juomaposti