1819 – Sinebrychoffin juhlaolut yhdistää perinteen moderniin panimo-osaamiseen
Osa Sinebrychoffin 200-vuotisjuhlan kunniaksi tuotetun oluen valmistuksessa käytetystä hiivakannasta on peräisin Espoon Oittaalla kasvavan tammen kaarnasta.
1819-juhlaolut sai alkunsa Panimolaboratorio Oy:n projektista, jossa tutkittiin luonnosta eristettyjen hiivojen soveltuvuutta oluenvalmistukseen. Saccharomyces paradoxus -nimen saanut hiiva löytyi Espoon Oittaalta, tammen kaarnasta. 1819-juhlaolutta ei ole kuitenkaan pantu pelkällä villihiivalla, vaan siihen on yhdistetty Sinebrychoffin omaa modernia lagerhiivaa. Ennenkokematon oluttyyli sai nimekseen paradox.
”Halusimme tehdä jotain aivan uutta Sinebrychoffin 200-juhlavuoden kunniaksi. Yhdistämällä vanhan, jopa muinaisen oluenpanemisen taidon moderniin panimo-osaamiseen onnistuimme luomaan jotain ainutlaatuista. Suomalaiset haluavat kokeilla uusia erikoisoluita. Voin taata, että 1819-oluen tapaan valmistettua olutta ei ole ennen nähty”, Sinebrychoffin oluiden markkinointijohtaja Johan Jakobsson kertoo Sinebrychoffin tiedotteessa.
”Halusin juhlaolueemme hiivan, jonka voisin kuvitella olleen käyttämässä Sinebrychoffin parinsadan vuoden takaisia oluita. 1800-luvulla oluen käymisastiana olivat tammitynnyrit, joten tammen kaarnasta löytynyt hiiva voisi olla juuri oikea”, Sinebrychoffin pääpanimomestari Tapio Kangas-Heiska kertoo.
Oluen kehityksessä ja valmistuksessa oli mukana joukko Sinebrychoffin panimoammattilaisia. Tavallista haastavammasta käymisprosessista ovat vastanneet panimomestari Heikki Vuokko ja juomakehittäjä Antti Vilpponen. Vuokko keksi tehdä 1819-olueen oivan loppusilauksen lisäämällä siihen omalla pihallaan kasvavaa maatiaishumalaa. Aromihumalana juhlaoluessa toimii KOFF– ja Karhu-oluista tuttu Saaz.
”Tulkoon vierre sua vastaan,
olkoon käynti aina suotuinen,
vaahto pinnallasi kuohukoon,
mallas suussasi maistukoon.
Ja kunnes kohdataan,
elämäsi jääköön käsiin panimon.”
–Tapio Kangas-Heiska herätteli hiivaa myös sanoittamallaan panimolaululla.
Lähde ja kuva: Sinebrychoffin tiedote