Rosana raportoi: kaaoskokkaaminen, tuorejuustolaudat ja Lähi-Idän makeat herkut
Rosana raportoi -koosteessa inspiroidutaan tällä kertaa kaaoskokkaamisesta, tuorejuustolaudoista ja Dubai-herkuista.
Z-sukupolvi ja kaaoskokkaaminen
Z-sukupolvi, online-maailmassa tunnettuna paremmin englanninkielisellä nimikkeellä ‘Gen-Z’, joiden syntymäajaksi on usein määritelty vuodet 1996-2010, ovat esitelleet aikuistumisen myötä sosiaalisessa mediassa uusia ruokatottumuksia, joihin monet yritykset ovat kiinnittäneet huomiota, raportoi Food & Wine.
Food Republic kertoo, että kaaoskokkaamisesta ‘chaos cooking’ tuli geneerisempi termi syksyllä 2022. Mutta miltä tämä uusi tulkinta Z-sukupolven kaaoksesta näyttää keittiössä? Ideana on sekoitella ja kehitellä uusia makuja keskenään, joita ei ole ennen yhdistetty, tai etsiä jääkaapista ylimääräisia aineksia ja sekoitella niitä keskenään.
Food Dive raportoi, että Z-sukupolvi ei ole kiinnostunut perinteisistä ruokakulttuurista. He haluavat juurikin ‘sotkea’ eri ruokalajeja tai maailman keittiöitä keskenään. Sushirritot (sushin ja burriton yhdistelmät) ovat oiva esimerkki kaaoskeittiön trendistä.
Makuprofiilit ovat tärkeä elementti nuoremmille ruoan kuluttajille. Tämän sukupolven toisen polven maahanmuuttajissa on myös huomattu, miten he estottomasti sekoittavat omia perinteitään ympäröivän maailman ruokakulttuuriin ja tämä perinne on levinnyt myös eteenpäin koko väestöön. Z-sukupolvi tykkää myös tulisemmista ruoista. Food Dive toteaa toisessa artikkelissaan, että Z-sukupolvi suosii kaikista eniten meksikolaista ruokaa italialaisen ruoan sijaan.
Kaaoskokkaamisessa kaikki perinteisen ruoanlaiton ‘säännöt’ unohdetaan. Perinteisten aterioiden sijasta saatat törmätä sushitacoihin tai intialais-korealaisiin keksintöihin. Ehkä kaaos kokkaamisen trendi on ‘vastakaiku’ digitaalisilla alustoilla olevilla ‘portinvartijoilla’ tai tiettyjen ruoka -ja ruokayhteisöjen vaikuttajien perinteisistä käsityksistä siitä, mikä on hyvää ruokaa ja miten sitä pitäisi valmistaa. Kuka väitti ettei mustaa ja valkoista pippuria voikaan sekoittaa samaan annokseen?
Oletko itsekin kokeillut kaaoskokkaamista kotona? Kerro siitä meille Juomapostin sosiaalisessa mediassa @juomaposti (Facebook, TikTok, Instagram)
Tuorejuustolaudat eli Cream Cheese Board
Charcuterie-lautojen kilpailijoiksi suuremmissa seurustelutilaisuuksissa Pohjois-Amerikasta muualle rantautuneet tuorejuustolaudat ovat nousseet suosioon koti- ja lifestyle-vaikuttajien keskuudessa. FOX26:n Allison Gargaro mainitsee sosiaalisessa mediassa tuorejuustolautojen nousseen suosioon ja miten tämätyyppisen juuston ‘lauta’ sopii mainiosti aamiaispöytään, kun on vieraita.
Sekä makean että suolaisen makujen ystäville monet sosiaalisen median vaikuttajat ovat luoneet omia versioitaan lautojen asettelusta. Laitatko tuorejuustoon dipattavat ruoat jo juuston päälle vai asetteletko ne sivuun? Lauta voi olla sadonkorjuu-, halloween- tai joulu-aiheinen. Lolos Home Kitchen on myös kehitellyt kaksi eri versiota tästä trendistä. Näitä seurustelutilaisuuksiin sopivia lautoja voi tehdä varsinkin juhliin. Monia erilaisia reseptejä on julkaissut esimerkiksi COOKtheStory, Foodbymaria ja TheNaughtyFork.
Oletko kokeillut tehdä tätä kotona? Kerro siitä meille Juomapostin sosiaalisessa mediassa @juomaposti (Facebook, TikTok, Instagram)
Dubai Chocolate, eli Dubai-suklaa ja lähi-idän makeiset
Elokuusta lähtien TikTokissa pyörinyt Dubai-chocolate on monille tuttu. Lähi-idän makeat herkut ovat nousseet suosioon viime vuosien aikana.
Mutta mikä on Dubai Chocolate? Alkuperäinen suklaapatukka-herkku, joka on nimeltään ‘Can’t Get Knafeh of It’, on lähtöisin dubailaisesta suklaapuodista nimeltään Fix Desserts. Rapeaan suklaapatukkaan laitetaan baklavamaista kataifia, joka on ohueksi silputtua phyllo-taikinaa. Patukassa on myös pistaasipähkinöitä ja tahinia. Today.com raportoi, että tätä suklaapatukkaa saakin vain Dubaista kello 14 ja 17 välillä iltapäivällä Deliveroosta.
Monet toimittajat ympäri maailmaa ovat kirjoittaneet omia makukokemuksiaan tästä legendaarisesta suklaapatukasta. CNN on raportoinut, että egyptiläis-brittiläinen Fixed Dessertsin perustaja rakensi firman sivuprojektina vuonna 2021, kun hän oli raskaana, ja halusi kehittää makeisia joita hän itse nautti raskauden aikana. What’s On on raportoinut, että Dubai Chocolate on valittu Deliveroon Dubain alueen tämän vuoden Arabiemiraattien halutuimmaksi tuotteeksi sovelluksessa. Elokuun 13 päivänä yritys joutui kuitenkin tiedottamaan asiakkaita, että monet muut yritykset koittivat myydä feikkejä suklaapatukoita.
Amerikan länsirannikolla useammat yritykset ovat soveltaneet Dubai Chocolaten reseptin makuja omiin jälkiruokiinsa. Baskin Robins Californian Burbankissa on lanseerannut Dubai Chocolate jäätelöpatukan ja lähi-itäläinen Dvine ravintolaketju tarjoaa nyt Dubai Chocolate-makuisen pannukeksin jälkiruokana.
Suomessa Helsinkiläinen Chjoko on lanseerannut oman versionsa suklaasta nimeltään Chjoko Dubai Chocolatebar. Sveitsiläinen Lindt lanseerasi oman versionsa tästä joka on juuri tuotu Euroopan markkinoille Sveitsiin ja Saksaan, raportoi Blue News.
Daily Sabah väittää uusimmassa artikkelissaan, että Dubai Chocolate on tullut jäädäkseen ja toteaa miten sosiaalinen media pystyy tuomaan paljon julkisuutta yrityksille. #dubaichocolate hahstag on saanut yli 93000 tuhatta postausta.
Lähi-idän makeita makuja on rantautunut muuallekin suurkaupunkeihin. Britanniassa Iranilainen Darlish jäätelöbaari on noussut suosioon viime vuosina. Darlish tunnetaan sensaatiomaisesta ‘Baklava Ice Cream Sandwichistä’ eli baklava-jäätelövoileivästä, joka nimettiin Lontoon parhaimmaksi jälkiruoaksi Condé Nastin mukaan vuonna 2020. Mitä mielenkiintoisimpien jäätelömakujen valikoimaan kuuluu musta tahini, suklaa ja halva, turkkilainen kahvi, sahrami ruusu ja pistaasi, ja tietenkin hittimakuna iranilainen pistaasi.
Helsingistä voit napata lähdi-idän makeita herkkuja. Tawook Labin ‘Rose Field’ jälkiruoassa yhdistyy leivos, ruusuvesi ja pistaasi. Helsingin Tehdaankadulla sijaitseva Relife kahvila tarjoaa myös baklavamaisia leivonnaisia ja kakkuja.
Oletko kokeillut Dubai Chocolaten makuisia tuotteita tai päässyt maistamaan alkuperäistä ‘Can’t Get Knafeh of It’-nimistä suklaata? Jaa mielipiteesi ja kokemuksesi meille sosiaalisessa mediassa @juomaposti (Facebook, TikTok, Instagram).
Teksti: Rosana Lindfors
Katso lisää:
Rosana raportoi: Pumpkin spice, amchur ja viraali kurkkusalaatti